Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Príbeh Bernadety Soubirousovej s maľovankou

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Príbeh Bernadety Soubirousovej s maľovankou"— Prepis prezentácie:

1 Príbeh Bernadety Soubirousovej s maľovankou
Dievča z Lúrd Príbeh Bernadety Soubirousovej s maľovankou

2 1. Lurdy 1857: v tomto malom meste na juhu Francúzska žije rodina Soubirousová. Otec František je mlynár. So svojou ženou Lujzou majú štyri deti: Bernadetu, Antóniu, Jána-Máriu a Justína (päť detí im zomrelo). Časy sú ťažké a mlynár je bez práce. Rodina Soubirousová už nemôže platiť nájom mlyna. Sú vyhostení a žijú v opustenom mestskom väzení.

3 2. Rodina je chudobná a trpí hladom: otec, matka a deti sa delia o kúsok chleba. Jedného dňa žandári zatknú otca Františka. Obviňujú ho, že ukradol vrece múky a dajú ho do väzenia na osem dní. Keď zistia, že je nevinný, prepustia ho.

4 3. Bernadeta odchádza k príbuzným do Bartres. Pasie ovce na pastvinách. Zatiaľ čo zvieratá spásajú mäkkú trávu, Bernadeta často odrieka ruženec. Pozná len dve modlitby: Otče náš a Zdravas Mária. Neustále ich opakuje s úprimnou a jednoduchou vierou.

5 4. Bernadeta sa vracia do Lúrd a navštevuje kurzy katechizmu,
ktoré dávajú sestry. Chudobná trieda zahŕňa asi dvadsať detí, vrátane Bernadety, ktorá je najväčšia. Učí sa lepšie poznať Boha. Vždy sa usmieva a je šťastná napriek silným kašľovým krízam, ktoré ňou v noci otriasajú a zadúšajú ju.

6 5. Jedného dňa Bernadeta, jej sestra Tonka a priateľka zbierajú drevo.
Idú k jaskyni Massabielle, kde sa im prihodí zvláštna vec. Bernadeta zostane nehybná, hypnotizovaná. Berie svoj ruženec. Jej ruky sa chvejú, tvár sa usmieva; Bernadeta sa pozerá na jaskyňu; potom urobí znamenie kríža.

7 6. Zjavenie trvá niekoľko okamihov. Jej spoločníci ju vyzývajú,
aby im povedala, čo sa stalo. Ale má problémy s vysvetlením. „Videla som postavu, oblečenú v bielom; bola veľmi krásna; rada by som ju znova videla." Bernadetina matka jej zakáže vrátiť sa do jaskyne a zverí sa kňazovi, otcovi Pomianovi.

8 7. V meste sa okamžite šíri zvesť. V uliciach Lúrd,
na konci nedeľnej omše, v obchodoch, si ľudia šepkajú: „Mlynárova dcéra videla niečo v jaskyni Massabielle.“ Nikto jej neverí a žena, ktorá sa s ňou stretne, jej dá facku.

9 8. Bernadeta sa vracia do jaskyne a zjavenie sa opakuje.
Veľa ľudí ju nasleduje a šíri, že dievča hovorilo s Pannou Máriou. Dokonca ani farár Peyramale nechápe, čo sa deje. Medzitým je Bernadeta privezená na políciu a zodpovedá sa komisárovi.

10 9. 25. februára nasledoval Bernadetu do jaskyne ešte väčší dav.
Bernadeta je na kolenách; počúva, potom vstáva a približuje sa ku skale. Začne ju škriabať, aby odstránila zem, ktorá ju pokrýva. Vytryskne voda. Pije ju a odchádza. Slepec sa priblíži, zmáča si tvár a zvolá: „Vidím. Som uzdravený!“

11 10. Bernadeta hovorí otcovi Peyramalovi, že pani z jaskyne jej povedala: „Som Nepoškvrnené počatie.“ Kňaz potom dievčaťu uverí. O niečo neskôr dostane Bernadeta z jeho rúk prvé sv. prijímanie. Obaja sú šťastní a dojatí.

12 11. Bernadeta vyvoláva zvedavosť ľudí.
Veľa ľudí sa jej pýta, či hovorí pravdu. Predstavia ju lekárovi. Otec Peyramale zasahuje v jej prospech. Je isté, že Bernadeta si nič nevymyslela. Odteraz ju bude chrániť pred zvedavcami.

13 12. Dva roky po zjaveniach musí Bernadeta predstúpiť pred biskupa Tarbesa a jeho spolupracovníkov, ktorí ju spochybňujú. Opakuje, čo videla a čo jej pani pri jaskyni povedala. Ale títo mužovia cirkvi sa zdráhajú urobiť rozhodnutie a stále pochybujú.

14 13. O tri roky neskôr biskup a jeho spolupracovníci verejne uznajú,
že Bernadeta skutočne videla Pannu Máriu. O dva roky neskôr oznámi otcovi Peyramalovi: „Budem mníškou.“ Pred vstupom do kláštora ide naposledy do jaskyne, pobozká svoju matku a pozdraví otca.

15 14. Bernadeta Soubirousová vstupuje do kláštora v Nevers,
kde sa stáva mníškou. Zostala v ňom trinásť rokov a zomrela 16. apríla 1879 ako 35-ročná. Aj dnes sa pútnici z celého sveta hrnú do jaskyne Massabielle v Lurdoch, po stopách mladej pastierky.


Stiahnuť ppt "Príbeh Bernadety Soubirousovej s maľovankou"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google