Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Význam vody pre človeka

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Význam vody pre človeka"— Prepis prezentácie:

1 Význam vody pre človeka
Veronika Haragová

2 Obsah Čo je to voda? Obrázky Aký má voda význam pre človeka?

3 Čo je to voda? Voda (chemický vzorec H2O, novší systémový názov oxidán) je chemická zlúčenina vodíka a kyslíka Je základnou podmienkou pre existenciu života na Zemi Za normálnej teplotyy a tlakuu je to bezfarebná, číra kvapalina bez zápachu a chuti V prírode sa vyskytuje v troch skupenstvách: v pevnom (sneh, ľad), v kvapalnom (voda) a v plynnom (vodná para)

4 Je najrozšírenejšou látkou na Zemi
Je podstatnou zložkou biosféry a má popri pôde prvoradý význam pre zabezpečenie výživy ľudstva Je základnou zložkou biomasy, hlavným prostriedkom pre transport živín, pre ich prijímanie a vylučovanie Pre rastliny je významné nielen jej celkové množstvo za rok, ale tiež výskyt a rozdelenie vo vegetačnom období vzhľadom na ich rastové fázy Pre mnohé živočíchy je voda priamo životným prostredím

5 Obrázky

6 Aký má voda význam pre človeka?
Význam vody pre človeka a jeho životné prostredie bol všestranne a výstižne definovaný v 12 bodoch Európskej charty o vode, ktorá bola vyhlásená Európskou radou v Štrasburgu:

7 Bez vody niet života. Je drahocenná a pre človeka ničím nenahraditeľná.
Zásoby obyčajnej vody nie sú nevyčerpateľné. Preto je nevyhnutné udržiavať ich, chrániť a podľa možností zveľaďovať. Znečisťovanie vody spôsobuje škody človeku a ostatným živým organizmom, závislým od vody. Kvalita vody musí zodpovedať požiadavkám pre rôzne spôsoby jej využitia, musí zodpovedať najmä normám ľudského zdravia. Po vrátení použitej vody do rieky kvalita vody nesmie zabrániť jej ďalšiemu použitiu na verejné i súkromné účely. Pre zachovanie vodných zdrojov má zásadný význam rastlinstvo, predovšetkým les. Vodné zdroje musia byť zachované. Príslušné orgány musia plánovať účelné hospodárenie s vodnými zdrojmi. Ochrana vody vyžaduje zintenzívnenie vedeckého výskumu, výchovu odborníkov a informovanie verejnosti. Voda je spoločným majetkom, ktorého hodnota musí byť všetkými uznávaná. Povinnosťou každého je používať vodu účelne a ekonomicky. Hospodárenie s vodnými zdrojmi by sa malo uskutočňovať v rámci prirodzených povodí a nie v rámci politických a správnych hraníc. Voda nepozná hranice; ako spoločný zdroj vyžaduje medzinárodnú spoluprácu.

8 Obrázky


Stiahnuť ppt "Význam vody pre človeka"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google