Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Ako šetriť energiu.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Ako šetriť energiu."— Prepis prezentácie:

1 Ako šetriť energiu

2 Teória Hlavné dôvody šetrenia energiou: nedostatok fosílnych palív
nedostatočné využívanie netradičných zdrojov energie (slnka, vetra, geotermálnych prameňov, vody) nepriaznivé vplyvy na životné prostredie a človeka (dym, kyslé dažde, globálne otepľovanie...) Energiou je potrebné šetriť: vypnúť stroje, ktoré sa práve nepoužívajú zatvárať dvere a okná izolovať, aby sa udržalo teplo používať energeticky efektívne spotrebiče a technológie Ako šetriť elektrickou energiou na škole? Nenechávajme rozsvietené svetlá v triedach, ak tam nie sme, na chodbách a na WC. A ako šetriť elektrickou energiou doma? používajme elektrické spotrebiče energetickej triedy A zhasnime svetlá v miestnosti, kde nikto nie je používajme úsporné žiarovky, žiarivky vypnime rádio, počítač, televízor, ak ich nepoužívame nenechávajme otvorené dvere na chladničke, nechlaďme v nej horúce jedlo v kanvici varme len potrebné množstvo vody rozmrazujme mrazničku pravidelne, námraza zvyšuje spotrebu perme v práčke, len ak je celkom naplnená, lebo aj pri polovičnej dávke sa spotrebuje rovnaké množstvo energie

3 Kuchyňa CHLADNIČKA S MRAZNIČKOU UMÝVAČKA RIADU ELEKTRICKÁ RÚRA
Pracujú 24 hodín denne a 365 dní v roku. Ten, kto myslí na spotrebu energie už pri ich kúpe a vyberie si zo skupiny A či A+, má vyhraté. Tie vám ušetria až 45 % energie. Chlaďte iba studené Potraviny vkladajte do chladničky len vychladené a zabalené. V opačnom prípade pracuje spotrebič navyše. Urobte si prehľad V mraziacom boxe, či mrazničke sa oplatí mať zoznam toho, čo tam máte odložené. Budete mať lepší prehľad a nebudete ju musieť často otvárať. Častejšie rozmrazujte Moderné chladničky odmrazujú vnútorný priestor automaticky, keď kompresor nepracuje. Ale mraziaci box je možné odmraziť len vypnutím zariadenia. Spravte to ihneď, keď máte väčší ako centimetrový ľad.  UMÝVAČKA RIADU Umýva riad vraj lepšie ako človek, a pritom spotreba vody je nižšia. Do štandardnej umývačky sa zmestí až 140 kusov riadu. Ak by ste ho chceli umyť ručne, spotrebovali by ste asi 46 litrov teplej vody. Umývačke postačí 11 litrov. Umývajte s plnou a riad neoplachujte Umývačka riadu sa má zapínať len vtedy, ak je plná. Ušetríte vodu aj energiu. Riad neoplachujte, len očistite od zvyškov jedla. Pozor na teplotu a dvierka Niektoré umývačky môžu byť pripojené na studenú alebo teplú vodu. Prípojka na teplú vodu má význam len vtedy, ak na ohrev vody používate tepelné čerpadlo. Myslite aj na dvierka. Ak je jedlo už v rúre, nechajte ich zatvorené tak dlho, ako je to len možné. Pri každom otvorení  sa stráca 20 % tepla. Správnymi návykmi môžete ročne v domácnosti ušetriť až niekoľko tisíc korún. ELEKTRICKÁ RÚRA Ak nemusíte, rúru nepredhrievajte. Ušetríte až 17 % energie. Odporúča sa to len pri krehkom pečive, ako je napríklad piškótové cesto, alebo pri krátkej dobe pečenia. RÝCHLOVARNÁ KANVICA Títo drobní pomocníci spotrebujú oveľa menej elektrickej energie ako elektrické sporáky. Za 1 kWh zohrejete s príkonom 3 000 W vodu až na 56 káv. ŽEHLIČKA Nikdy nežehlite príliš vlhkú alebo mokrú bielizeň. Ušetríte tak 40% energie. Suché oblečenie veľmi neskladajte. Každý prehyb vám zvýši účet o 10 percent.

4 Kúpelňa PRÁČKA Veľkosť práčky vyberajte podľa potrieb domácnosti. Ak naplníte bubon len do polovice, zbytočne sa zvyšuje spotreba energie. Zvoľte správnu teplotu Moderné pracie prostriedky sú účinné už pri nízkych teplotách. Správna teplota prania pre farebnú bielizeň je 30 – 40 stupňov. KOHÚTIKY Kohútik vypnite vždy, keď vodu nepoužívate. Zastavujte ho aj počas umývania zubov či rúk. Počas 3 minút spotrebujete asi 20 litrov vody.

5 Spálňa SVIETIDLÁ V spálni použite napríklad stojanové svietidlá s kompaktnou žiarivkou alebo halogénovou žiarovkou smerovanou do stropu. Žiarivky majú až 15-krát dlhšiu životnosť, ako obyčajné žiarovky a dokážu vám ušetriť až 80% energie. Pozor na prach Pomôže aj častejšie utieranie prachu. Ten má vplyv na efektivitu svietenie. Zachováte tak svetelnú vyťaženosť lámp a svietidiel.

6 Detská izba OSVETLENIE
Svetlo zohráva v izbe dôležitú úlohu pri vývine zraku vášho dieťatka. Ak chodí do školy, vyberte správne osvetlenie najmä na pracovnom stole, aby sa mohol učiť. Najvhodnejšie sú úsporné žiarivky. Sú výkonnejšie a úspornejšie. Na presvetlenie izby použite jasnejšie farby na stenách. Aj tie presvetľujú priestor. Správny výber vám ušetrí niekoľko stovák korún.

7 Chodba BOJLER Namiesto kúpania sa sprchujte. Stále platí, že 1 kúpanie = 3-krát sprcha. Ak vodu počas umývania odstavíte, ušetríte ešte viac. Výber armatúr Pomôžu aj úsporné armatúry. Voda sa vo vopred nastavenom čase zastaví. Vhodné sú aj pákové batérie. Dokážu regulovať množstvo vody. Pri studenej vode otočte páku na doraz, inak bude tiecť aj teplá.

8 Obývačka KLIMATIZÁCIA
Rozdiel medzi vonkajším prostredím a klimatizovanou miestnosťou by nemal byť vyšší ako stupňov. Ak to preženiete, zvýšite spotrebu energie a ublíži to i vášmu organizmu. TELEVÍZOR Pamätajte: väčšia a plochšia obrazovka  znamená väčšinou aj vyššiu spotrebu. Moderný LCD TV môže spotrebovať až 2-násobne viac energie ako TV klasický s rovnakými rozmermi. Ak chcete čo najviac ušetriť vypínajte ho nielen vtedy, ak ho nesledujete, ale aj keď odchádzate z miestnosti.

9 Dik za pozornost Ako stale boli ste skveli


Stiahnuť ppt "Ako šetriť energiu."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google