Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Paríž Hlavné mesto Francúzska

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Paríž Hlavné mesto Francúzska"— Prepis prezentácie:

1 Paríž Hlavné mesto Francúzska
Približne 12 miliónov obyvateľov aj s predmestiami Rozloha - 14,518 km² Hustota zaľudnenia vo vnútornom meste je /km² a v celej oblasti parížskej aglomerácie 770/km²

2 História Prvé nálezy z osídlenia už z roku 4000 pred kristom.
Najprv ho osídlili Galovia a potom ho dobili Rimania. V týchto časoch bol osídlený len Île de la Cité. V r. 508 ho Chlodovík I. Urobil hlavným mestom. Dobyli vikingovia a boli tu dynastické spory, kôli rastu moci grófov. Vyriešené až 987 keď bol dosadený Hugo Kapet. Paríž mohutne rástol aj vývojovo, ale v 14. stor sa vývoj spomalil kôli moru a storočnej vojne s Anglickom. Franc. revolúcia, ktorá sa začala dobytím Bastily 14. júla 1789 spôsobila veľkú nestabilitu, ktorú v roku 1799 využil Napoleon Bonaparte a stal sa panovníkom. Po druhej revolúcii 1948 Napoleon III. Cisárstvo ukončila prusko-francúzska vojna. 19.stor- veľký rozmach, svetová výstava + postavenie 1889 Eiffelovej veže. V 60. rokoch La Défense. Neskôr La Grande Arche a Tour Montparnasse.

3 Doprava Od 19. stor. Široké bulváry, kde autá nestačia.
4 druhy dopravy Metro RER – parížska rýchlodráha Autobusy – má vyše 4000 autobusov Električky Dve letiská – Staršie Orly a Charlesa de Gaulle Hlavný železničný uzol fr. - roztrieštené stanice – Gare du Nord, de l'Est, d'Austerlitz, de Lyon, Montparnasse.

4 Delenie Administratívne sa Paríž delí na 20 štvrtí označovaných číslami 1-20. Z geografického hľadiska ho Seina rozdeľuje na pravú a ľavú časť. My sa najprv vidáme na pravú časť, konkrétne na vzdialenú štvrť na severozápade menom La Défense.

5 La Défense La Défense je názov obchodnej štvrte, ktorá je charakteristická supermodernými stavbami a mrakodrapmi. Názov štvrti znamená v preklade obrana a odvodzuje sa od pomníku La Défense de Paris, ktorý tu bol postavený na pamiatku vojakom, ktorí bránili paríž počas prusko-francúszkej vojny. Vrchol, na ktorom sa týči Grande Arche sa nazýval Chantecoq (Kohútí spev). A už za Ľudovíta XV. boly myslená os od Louvru cez Champs-Élysées predĺžená až sem ako alej. Oficiálne vznikla obchodná štvrť založením poločnosti Etablissement Public d'Aménagement de La Défense (Verejný podnik pre výstavbu La Défense). V roku 1958 tak bol zo súkromných zdrojov postavený ako pilotný projekt výstavný palác CNIT alebo Centre des nouvelles Industries et Technologies (Centrum moderného priemyslu a technologií) a potom aj ďalšie moderné budovy, tzv. Prvá generácia.

6 Žiadna z tých budov po dokončení nemerala viac ako 100m
Žiadna z tých budov po dokončení nemerala viac ako 100m. Prvou modernou kancelárskou stavbou bola až v roku 1966 Tour Nobel. Na zač 70. rokov – Druhá generácia mrakodrapov a v 80. rokoch – tretia generácia k dvestému výročiu francúzskej revolúcie bola postavená La Grande Arche (veľký oblúk) je postavená v osy ulice Champs-Elysées.

7 La Grande Arche Táto otvorená kocka pokrytá sklom a bielym carrarským mramorom pôsobí nielen svojimi jasnými tvarmi, ale i svojimi rozmermi. Jej architektom je Otto von Spreckelsen z Dánska. Svojou výškou 110 metrov je dvakrát vyššia ako Víťazný oblúk (50 m) na Etoile a jej váha sa odhaduje na 30 tisíc ton. Pod Grande Arche sa nachádza stanica metra, rýchlodráhy RER a Transilienu. Je postavená na 12 pilieroch zakotvených pod zemou. Vošla by sa pod ňu celá Katedrála Notre- Dame.

8

9 La place de Charles de Gaulle
La Place de Charles de Gaulle, historicky známe ako La Place de l'Étoile je miesto kde sa stretáva 12 rovných ulíc (aj preto La Place de l'Étoile znamená námestie hviezdy). Bolo premenované v roku 1970 po smrti generála a prezidenta Charlesa de Gaulla. Ale aj naďalej sa používajú oba názvy a aj blízka metro stanica má meno Charles de Gaulle – Étoile. Uprostred námestia stojí víťazný oblúk.

10

11 Víťazný oblúk Víťazný oblúk v Paríži, celým francúzskym menom L'Arc de Triomphe de l'Étoile alebo len L'Arc de Triomphe dal postaviť Napoleon Bonaparte na znak svojej moci a víťazstva v bojoch. Víťazný oblúk bol vybudovaný v rokoch a stojí uprostred spomínaného námestia a na západnom konci slavného parížskeho bulváru L'Avenue des Champs-Elysées. Autor Návrhu - Jean-François Chalgrin Monument je cez 51 metrov vysoký a 45 metrov široký. Je to druhý najväčší víťazný oblúk na svete a jeden z najznámejších monumentov Paríža. Jeho stavbu si objednal císár Napoleon Bonaparte v roku 1806 po víťaznej bitke pri Slávkove. Vo vnútri stavby je malé múzeum zamerané na históriu objektu.

12

13 Louvre Palácový komplex v centre Paríža, bývalé sídlo francúzskych kráľov. Začal sa stavať v polovici 16. stor. Cieľ bol spojiť dve protiľahlé kráľovské sídla Tuileries a Louvre. Hlavný vchod je Pyramída Pompidou vysoká 22m a zložená z 675 okien. Exponáty: Mona Lisa (La Joconde), Sarkofág z Cervetera, Asýrske okrídlené zvery,

14

15

16 Basilique du Sacré-Cœur
V preklade Chrám najsvetejšieho Ježišovho srdca, je rímskokatolícky kostol a bazilika v štvrti Montmartre. Je to dielo architekta Abadiea. Výstavba začala v roku 1875 a budova bola dokončená až v roku 1914. Základný stavebný materiál Travertín. Na stranách sú dve sochy naľavo Jana z Arku a napravo Ľudovít IX. Svätý.

17

18

19 Île de la Cité Prvá osídlená časť Paríža. Zrodil sa tu gotický štýl. Sídlo Notre Dame

20 Notre Dame Rímskokatolícky katedrálny chrám postavený v gotickom štýle. Výstavba dnešnej budovy: V tom čase bol Paríž len biskupstvom. Victor Hugo sem umiestnil dej svojho románu Chrám Matky Božej v Paríži, preto aby ľudí primäl k rekonštrukcii katedrály.

21

22

23 Latinská štvrť - známa predovšetkým svojou školskou históriou
- meno pochádza od prvých po latinsky hovoriacich študentov. - Tu stojí slávna Sorbonna, nachádzajú sa tu aj známe lýceá. Inak je štvrť spájaná s umelcami, intelektuálmi a bohémskym spôsobom života. Z významných pamiatok sa tu nachádza tiež Panteón.

24 Sorbonna Najvačšie centrum vysokoškolského štúdia vo Francúzsku.
1253 – Založená Robertom de Sorbonne V 13. stor študentov (dnes ).

25 Pantheón Stavba pôvodne slúžila ako kostol zasvetený svätej Jenovéfe.
V súčasnosti, po mnohých prestavbách kombinuje svoju liturgickú funkciu s funkciou známej hrobky. Postavený Autormi: Maximilien Brébion, Jean-Baptiste Rondelet a Jacques-Germain Soufflot. Sú tu pochovaní rôzny vedci, umelci, myslitelia francúzska. Napr.: Voltaire, Joseph Louis Lagrange, Marie Curie, Pierre Curie, Victor Hugo, Alexandre Dumas starší, Émile Zola či Jean-Jacques Rousseau.

26

27

28 Eiffelova veža Uvedená do prevádzky v r.1889 na sté výročie francúzskej revolúcie. Postavená firmou Gustav Eiffel & Cie. 324 metrov vysoká, ton vážiaca kovoá konštrukcia. Vežu navštívilo viac ako 200 miliónov turistov. Náklady frankov a 31 centimov. Narazila na odpor. Domáci ju volali „tragickou pouličnou lampou“. Dokonca vyrábali letáky podpísané mnohými známymi umelcami. No dnes si ju hrdo nazývajú Železná dáma.

29

30 Ďakujem za pozornosť


Stiahnuť ppt "Paríž Hlavné mesto Francúzska"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google