Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Nobelova cena Nobelova cena je ocenenie ktoré sa každoročne udeľuje na počesť Alfreda Nobela. Nobelova cena sa udeľuje v týchto oboroch: Fyzika Chémia.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Nobelova cena Nobelova cena je ocenenie ktoré sa každoročne udeľuje na počesť Alfreda Nobela. Nobelova cena sa udeľuje v týchto oboroch: Fyzika Chémia."— Prepis prezentácie:

1 Nobelova cena Nobelova cena je ocenenie ktoré sa každoročne udeľuje na počesť Alfreda Nobela. Nobelova cena sa udeľuje v týchto oboroch: Fyzika Chémia Literatúra Fyziológia a medicína Nobelova cena za mier Prvýkrát boli Nobelove ceny udeľované v roku Ceny sa udeľujú každý rok 10. decembra na výročie úmrtia Alfreda Nobela. Vypracoval: Ján Andrašovský a Jozef Ferenc

2

3 Prvá Nobelova cena Rok 1901 Nemecko Emil Adolf von Behring
Cena bola udelená za jeho práce týkajúce sa liečby , obzvlášť za jeho podávanie pri , ktoré otvorilo novú cestu v oblasti lekárskej vedy, a tým vložilo do rúk lekárov víťaznú zbraň voči chorobám a smrti.

4

5 Ronald Ross Rok 1902 Veľká Británia
Cena bola udelená za jeho práce týkajúce sa malárie, ktorými ukázal, ako sa dostáva do organizmu, a tým položil základ pre úspešný výskum tejto choroby a metód boja proti nej

6

7 Robert Koch Rok 1905 Nemecko
Cena bola udelená za jeho výskumy a objavy vo vzťahu k tuberkulóze

8

9 Sir Alexander fleming Rok 1945 Veľká Británia
Cena bola udelená za objav penicilínu a jeho vlastností pri liečbe infekčných chorôb. Penicilín je prvé antibiotikum využívané v medicíne. V pliesni Penicilium notatum ho objavil Alexander Fleming. V továrni v Roztokách u Prahy bol penicilín pod vtedajším označením BF Mykoin 510 prvýkrát pripravený v roku 1944.

10

11 Selman Abraham Waksman
Rok 1952 Rusko / veľká británia Cena bola udelená za objav prvého antibiotika účinného proti tuberkulóze – streptomycínu Streptomycín je antibiotikum patriace do skupiny aminoglykozidov. Známy je najmä tým, že bol prvým účinným liekom proti tuberkulóze. Je produktom baktérie Streptomyces griseus

12

13 Crick , Watson, Wilkins Rok 1962 Francis Harry Compton Crick
James Dewey Watson Maurice Hugh Frederick Watson Cena bola udelená za objav molekulovej štruktúry DNA a ich významu pri prenose informácii"

14

15

16


Stiahnuť ppt "Nobelova cena Nobelova cena je ocenenie ktoré sa každoročne udeľuje na počesť Alfreda Nobela. Nobelova cena sa udeľuje v týchto oboroch: Fyzika Chémia."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google