Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

aktivity na rozvoj kritického myslenia

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "aktivity na rozvoj kritického myslenia"— Prepis prezentácie:

1 aktivity na rozvoj kritického myslenia
Keď myslenie (ne)bolí aktivity na rozvoj kritického myslenia

2 Aktivity (metódy) na prácu s informáciami a vyvodzovanie záverov.
Prínos: aktívne učenie (sa) rozvíjanie schopností kategorizovať a posudzovať dôležitosť informácií využiteľné pri rôznych predmetoch a vekových skupinách žiakov hľadanie súvislostí tvorba rozhodnutí

3 metód, ktoré „nútia“ premýšľať
Vennov diagram Diamond ranking Vyvodzovanie záverov Rozhodovací strom Trefa do čierneho

4 Vennov diagram Grafický organizér využívaný na vizuálne znázornenie vzájomných vzťahov. Porovnáva spoločné a odlišné znaky medzi dvomi, alebo viacerými skúmanými prvkami alebo javmi, ktoré zobrazuje v podobe množín. AB A B ABC A AB B AC BC C

5 Príklad využitia v geografii

6 Diamond ranking - - - -- ++ + +
Metóda na hierarchizáciu (zoraďovanie) myšlienok, ktorá rozvíja aj schopnosť argumentácie. ++ + + - - - --

7 Príklad využitia v geografii

8 Vyvodzovanie záverov Metóda rozvíja schopnosť analyzovať informácie a klásť vhodné otázky, ktoré vedú k novým poznatkom.

9 O čom by som sa chcel dozvedieť viac
O čom by som sa chcel dozvedieť viac? Aké ďalšie otázky sa potrebujem opýtať? Čo nedokážem na základe zdroja posúdiť? Čo sa na základe zdroja môžem domnievať? Čo viem vďaka zdroju s určitosťou?

10 O čom by som sa chcel dozvedieť viac
O čom by som sa chcel dozvedieť viac? Aké ďalšie otázky sa potrebujem opýtať? Čo nedokážem na základe zdroja posúdiť? Čo sa na základe zdroja môžem domnievať? Čo viem vďaka zdroju s určitosťou?

11

12 Rozhodovací strom Metóda rozvíja schopnosť vyhľadávať, analyzovať, triediť a porovnávať informácie, klásť vhodné otázky, ktoré vedú k novým poznatkom.

13

14 Trefa do čierneho 1 Metóda Target Board rozvíja schopnosť vybrať vhodné rozhodnutie (z viace-rých možných) na základe stanovených kritérií. 2 3 4 5 4 3 2 1

15 Príklad: Otázka:  Kam pôjde dovolenkovať rodina Novákovcov?  Cieľ:  Na základe stanovených kritérií (predstáv o ideálnej dovolenke) a analýze opisov ponúkaných dovolenkových ponúk, rozhodnú žiaci o najvhodnejšej voľbe dovolenky pre rodinu Novákovcov Kritériá: 1. Aspoň sedemdňový pobyt pri mori s ubytovaním v bezprostrednej blízkosti kamienkovej pláže V cene ubytovania je minimálne polpenzia. 2. Cena pobytu s leteckou dopravou by nemala byť vyššia ako  399 eur na jednu dospelú osobu.  3. Tichšie letovisko s menej rušným nočným životom vhodné pre rodiny s malými deťmi. 4. Možnosti poznávacích výletov za historickými pamiatkami a krátkou turistikou v blízkych horách. 5. Dostupnosť animátorov pre deti a potápačských kurzov pre rodičov.  Ponuka (možnosti):  Učiteľ žiakom pripraví stručný opis cca piatich ponúkaných dovolenkových pobytov tak, aby len jeden z nich spĺňal všetkých päť rodinou požadovaných kritérií. V prípade tohto zadania môže ísť o súvislý text, v ktorom žiaci vyhľadávajú a spracúvajú všetky potrebné informácie, alebo môžu žiaci pracovať s reálnymi ponukami cestovných kancelárií, ktoré im učiteľ pred hodinou vytlačí. Ak máte v škole tablety, žiakom stačí poslať linky na jednotlivé ponuky, ktoré si preštudujú online. 

16 HOAX Klamlivá, podvodná správa (informácia), ktorej cieľom je osobný zisk jej tvorcu, alebo cielená manipulácia so snahou ovplyvniť myslenie a presvedčenie prijímateľa. Funguje na princípe bulváru, jeho hranice však posúva do extrémov – namiesto preháňania pracuje napr. s čistým výmyslom. Zamoruje priestor sociálnych sietí a pre mnohých je mienkotvorným zdrojom poznatkov o svete.

17 Ako overiť pravdivosť a dôveryhodnosť informácií?

18 Príklad: Bilboardy v Afrike lákajú na beztrestné znásilňovanie vo Fínsku
zdroj: manipulatori.cz

19 Odporúčané webstránky:
manipulatori.cz hoax.cz hoax.sk hatefree.cz tineye.com


Stiahnuť ppt "aktivity na rozvoj kritického myslenia"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google