Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Citácie a bibliografické odkazy

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Citácie a bibliografické odkazy"— Prepis prezentácie:

1 Citácie a bibliografické odkazy

2 Citácie a parafrázy Citácia „Marketing je definovaný ako proces riadenia, ktorého výsledkom je poznanie, predvídanie, ovplyvňovanie a v konečnej fáze aj uspokojovanie potrieb a želaní zákazníka efektívnym a výhodným spôsobom, ktorý zaisťuje splnenie cieľov organizácie“ (Cibáková, 2005, s. 8). Parafráza Subjektívna organizačná kultúra predstavuje vlastnú históriu organizácie a jej vodcov, vlastné prístupy k problémom a riadeniu aktivít, vlastné manažérske štýly, vlastnú atmosféru (Kachaňáková, 2008). Označenie bibliografického odkazu (citácia) sa píše vždy na tom mieste, kde sa autor odvoláva na použitý bibliografický odkaz. Citácia slúži na spojenie daného miesta so záznamom o citovanom dokumente. Tento záznam je súčasťou zoznamu bibliografických odkazov. V záverečných prácach sa nevyžaduje spojenie citovaného miesta so skráteným záznamom o dokumente, ktorý je umiestnený pod čiarou. Priamo v texte sa uvedie text citácie, resp. parafrázy a za ním v prípade „citácie“ (Katuščák, 1998, s. 87) alebo parafrázy (Katuščák, 1998)

3 Zoznam bibliografických odkazov
a) monografie a skriptá KATUŠČÁK, D Ako písať vysokoškolské a kvalifikačné práce. Bratislava : Stimul, s. ISBN 80–85697–82–3. ONDREJKOVÁ, A Etika 20. storočia. Banská Bystrica : Univerzita Mateja Bela, Fa-kulta humanitných vied, s. ISBN b) kapitola v učebnici alebo monografii DVOŘÁKOVÁ, M Multikulturní výchova v mateřské škole. In MERTIN, V., GIL-LERNOVÁ, I. (eds.) Psychologie pro učitelky mateřské školy. Praha : Portál, ISBN 80– X, s. 179–184.

4 c) periodiká (časopisy) a zborníky resp
c) periodiká (časopisy) a zborníky resp. state v nich uverejnené PŠENÁK, J Slovenské gymnáziá matičného obdobia. In Pedagogické spektrum, roč. 5, 1996, mimoriadne číslo 7 – 8. ISSN , s. 7–78. HUDECOVÁ, A Opodstatnenosť inštitucionálnej predškolskej výchovy a jej podiel na osobnostnom rozvoji dieťaťa. In Acta Universitas Matthaei Belii. Banská Bystrica : Pedago-gická fakulta Univerzita Mateja Bela, ISBN 80– 80–55004–2, s. 41–48. d) internetové zdroje KUCIANOVÁ, A Personálie v elektronickej súbežnej Slovenskej národnej bibliografii. In Bibliografický zborník [online]. Martin : Slovenská národná knižnica, 2005 [cit ], s Dostupné na internete: First steps: A manual for Starting human Rights Education [online] Electronic Resource centre for Human Rights Education [cit ]. Dostupné na internete :<

5 e) Zákony, vyhlášky, nariadenia, interné materiály
Zákon NR SR č. 98/1995 Z. z. o Liečebnom poriadku v znení neskorších predpisov. Zákonník práce č. 311/2001 Z. z. v znení neskorších predpisov. Zákon č. 428/2002 Z. z. o ochrane osobných údajov v znení neskorších predpisov. Zákon č. 152/1998 Z. z. o sťažnostiach. Ústava SR 460/1992 Zb. Smernica o pracovnom poriadku v podniku ABC, s. r. o.

6 Kedy robiť zoznam bibliografických odkazov?
Ako začať? Ako urobiť záznam do zoznamu bibliografických odkazov? Ako citovať? Začať treba už vtedy, keď sa s určitým dokumentom stretneme prvýkrát. Vtedy si o dokumente musíme urobiť záznam, ktorý potom použijeme v zozname bibliografických odkazov. Záverečná práca vzniká aj niekoľko mesiacov. Často sa robí chyba, že sa na začiatku práce dostaneme k nejakému dokumentu, preštudujeme ho a urobíme si výpisky. Zabudneme si však urobiť záznam o dokumente, ktorý do práce nevyhnutne potrebujeme. Sústredíme sa len na obsah, knihu vrátime do knižnice a na konci práce, keď máme dosť starostí s inými vecami, zistíme, že nemáme o použitom dokumente dostatok údajov. Používanie záznamových lístkov.

7 Hlavné zásady odkazovania a citovania
Záznam o prameni musí obsahovať dostatok údajov, ktoré umožnia znovu vyhľadať dokument a v ňom citované alebo parafrázované miesto. Poradie údajov, ktoré obsahujú tieto odporúčania je medzinárodne dohodnuté (smernica S 01-11) a nemožno ho meniť. V zozname bibliografických údajov má záznam takúto hlavnú štruktúru: Záznamy sú usporiadané podľa abecedy, podľa priezviska. Ak je v zozname viac prác toho istého autora, usporiadajú sa záznamy abecedne podľa názvu.

8 Hlavné zásady odkazovania a citovania
Ak sa odkazuje cez sprostredkujúci prameň, čiže ak nemáme k dispozícii originálny zdroj, ale ten sa spomína v nejakej inej práci, postupujeme takto: Najprv urobíme odkaz na originálny zdroj. V tomto odkaze za odkazom na originál napíšeme slovo Podľa: Potom do toho istého odkazu pripojíme údaj o sekundárnom zdroji. Tak môžeme citovať zo sekundárnych informačných zdrojov, bibliografií, abstraktových časopisov, báz údajov apod. Odvoláme sa na pôvodnú knihu cez odvodený elektronický dokument. STRECKOVÁ, Y Teorie veřejného sektoru. Brno : Ekonomicko správní fakulta Masarykova Univerzita, 1998, s. 40. Zdroj: OCHRANA, F Metodologická východiská definování pojmu „veřejný zájem“. In/Podľa: Problémy definování a prosadzování veřejného záujmu. Sborník referátu z teoretického semináře. Brno : Ekonomicko správní fakulta Masarykova Univerzita, 1999, ISBN , s

9 Ak uvádzate po prvý raz nový termín, nezabudnite okamžite predložiť jeho definíciu (najlepšie v texte) Nevysvetľujte, kde je Rím, bez toho, aby sme vysvetlili kde je... Zapisujte si všetko, čo vás napadne, avšak len pri písaní na nečisto Využívajte školiteľa ako pokusného králika (nech si prečíta 1. kapitolu a postupne aj celú prácu v predstihu. Reakcie poslúžia, zrozumiteľnosť (kolega). Ja alebo my? Ako predkladať vlastné názory? V prvej osobe množného čísla.

10 Pracujte s chuťou a zaujatím
Pracujte s chuťou a zaujatím. Pokiaľ ste si zvolili tému, ktorá vás zaujíma a rozhodli ste sa jej venovať celé naplánované obdobie (minimálne šesť mesiacov) zistíte, že celá príprava práce sa môže stať hrou, stávkou alebo hľadaním pokladu, - súboj: na začiatku pár položených otázok, na ktoré nepoznáme odpovede. Bojový duch (víťazstvo) – nie bezvýznamný a nezaujímavý rituál (porážka), - Dobrá práca, ktorá je produktom na ďalšie využitie a z ktorého nič nevyjde nazmar. Materiál napr. na diplomovú prácu.


Stiahnuť ppt "Citácie a bibliografické odkazy"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google