Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

STAROVEKÁ GRÉCKA LITERATÚRA

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "STAROVEKÁ GRÉCKA LITERATÚRA"— Prepis prezentácie:

1 STAROVEKÁ GRÉCKA LITERATÚRA
1000 r. pred n.l. – 5.st.n.l.

2 HOMÉR - najväčší antický básnik, autor Iliady a Odyssey
Je prvý známy grécky a európsky epický básnik, žil asi v 9. až 8. st. pred n.l., patril medzi tzv. rapsódov /potulní speváci a recitátori, za sprievodu lýry/ Obidva eposy sú napísané sú hexametrom v iónskom nárečí

3 Ílias: Epos v 24 spevoch (asi veršov), sa zaoberá vojnou,ktorá vypukla údajne pre únos krásavice Heleny zo Sparty do Tróje. Na tento zločin odpovedal ponížený man- žel Menelaos trestnou výpravou gréckych kmeňov. Básnik neopisuje celých desať rokov bojov o Tróju, čiže Ílion, ale iba posledných 51 dní, ktoré dobyvateľom skom- plikoval ich hlavný tromf v boji – takmer nezraniteľný hrdina Achilles. Nahnevaný, že mu vrchný veliteľ Agamemnón vzal obľúbenú zajatkyňu, bojkotuje akcie svojich spolubo- jovníkov. Až keď zahynie jeho najbližší priateľ Patroklos, opäť zasiahne do bojov a zabije Hektora, najudatnejšieho hrdinu Trójanov.

4 Odysseia: Dielo má ešte zložitejšiu stavbu ako Ílias. Z desaťročné-
ho dobrodružného blúdenia hrdinu, dôvtipného Odyssea, po dobytí Tróje (historici ho datujú do roku 1184 pred naším letopočtom) zobrazuje v 24 spevoch (asi veršov) zá- verečných 41 dní a návrat na rodnú Itaku. V epose sa prelína viacero dejových línií, no všetky epizódy sú navzájom pevne skĺbené. Kým Ílias predstavuje ľudské hrdinstvá vo vojnovom konflikte, Odysseia je do istej miery prvým dobrodružným románom európskej literatúry.

5 SLOVNÍK Epos Je základný veršovaný žáner epiky. Medzi jeho najvšeobec-
nejšie znaky patrí veľký rozsah, bohatý, doširoka rozvetvený dej a výrazná podoba hlavných hrdinov. V priebehu literárne- ho vývinu sa vytvorilo niekoľko podôb eposu: epos hrdinský, historický, idylický, komický, zvierací, duchovný a moderný. Medzi najstaršie známe eposy patrí sumersko – akkadský epos o Gilgamešovi z 2. tisícročia pred n.l. Najznámejšími európskymi hrdinskými eposmi starého veku sú tzv homérske eposy Ílias a Odysseia. Na Slovensku písal historické eposy J. Hollý (Svätopluk). Hexameter (z gréckeho hexametron = šesť stôp) Je najznámejší a najčastejší časomerný verš, ktorý pozostáva z 5 daktylských a jednej trochejskej stopy.

6 nastavil zrkadlo ľuďom, ktorých vlastnosti mu nápadne
pripomínali zvieratá EZOP Životopisné údaje: Rozporné staroveké správy o Ezopovi sa zhodujú v niekoľkých bodoch: žil v 6. storočí pred našim letopočtom, nepochádzal z Grécka, stal sa otrokom „vynašiel“ literárny útvar bájku. Ezop patrí medzi najpopulárnejšie a tiež medzi najzáhadnejšie postavy antiky. Podľa tradície bol škaredý a hrbatý. Diela: Zachované zbierky Ezopových bájok pochádzajú z byzantskej doby. Postupne mu pripisovali všetky bájky, najmä zvieracie.

7 SLOVNÍK Bájka Je veršovaná alebo neveršovaná malá epická forma,
ktorej cieľom je vysloviť pomocou alegorizovaného príbehu nejaké poučenie alebo sa vysmiať zlu. Tematicky bájka čerpá najčastejšie zo života zvierat. Bájka ako epická žánrová forma literatúry má starobylý pôvod. Zbierka prozaických antických gréckych bájok zo 6. stor. pred n.l. sa pripisuje legendárnemu otrokovi Ezo- povi, ktorý podľa tradície precestoval mnohé krajiny a svojou múdrosťou prekonával aj filozofov. V slovenčine písal bájky Jonáš Záborský.

8 SAPFO na ostrove Lesbos zriadila „dom múz “ a sústredila
v ňom mladé dievčatá, aby sa učili a zasvätili službe bohom a umeniam. Telesným a duševným pôvabom dievčat bola venovaná väčšina jej básní. Zachovala sa len jedna celá báseň : MODLITBA K AFRODITE, ostatné boli spálené v 11. storočí. Jej tvorba ovplyvnila grécku a rímsku poéziu.

9 SOFOKLES – dramatik z jeho tvorby sa zachovalo 7 tragédií. Najznámejšie sú : ANTIGONA KRÁĽ OIDIPUS Antigona je mytologický námet. Vojna medzi Oidipovými synmi Polyneikom a Eteoklom sa skončila smrťou obidvoch Bratov. Kreon dal E.pochovať so všetký- mi poctami, ale pod hrozbou smrti prísne zakázal takto pochovať P. za vlastizradu. Antigona, sestra mŕtvych bratov vykonala obrad. Kreon ju dal za trest zavrieť do skalnej hrobky. Márne prosila o rozvahu. Až výstraha veštca ho presvedčila a ponáhľal sa Antigonu oslobodiť. Bolo však neskoro. Antigona sa obesila. Haimon sa prebodol mečom a aj jeho matka Eurydika ( Kreonova žena) spáchala samovraždu. Kreon oľutoval svoj nerozvážny čin. V Antigone bohovia do deja nezasahujú, jedná sa tu o medziľudské vzťahy a vyzdvihnutie charakteru hlavnej hrdinky., ktorá dá prednosť mravným zásadám pred nerozumným rozkazom.


Stiahnuť ppt "STAROVEKÁ GRÉCKA LITERATÚRA"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google