Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

PRÍSLOVKY.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "PRÍSLOVKY."— Prepis prezentácie:

1 PRÍSLOVKY

2 Ukážka „Dobrý deň,“ povedala prekvapene líška.
„Dobrý deň,“ zdvorilo odzdravil malý princ, prudko sa obrátil, ale nič nevidel. „Som tu, vľavo“ ozval sa hlas. „Kto si?“ spýtal sa malý princ. „Ja som líška,“ povedala líška. „Poď sa so mnou hrať, je mi smutno!“ „Nemôžem sa s tebou hrať,“ namietla líška, „nie som skrotená.“ „Čo znamená skrotiť?“ „Je to už takmer zabudnutá vec, povedala líška. „ Znamená to vytvoriť si putá.“ „Vytvoriť putá?“ „ Veru tak, ty si pre mňa zatiaľ len malý chlapec podobný státisícom iným malých chlapcov. A nepotrebujem ťa. Ale ak si ma skrotíš, budeme jeden druhého potrebovať. Budeš pre mňa jediný na svete. Ja budem pre teba jediná na svete... „Môj život plynie jednotvárne. Poľujem na sliepky a ľudia poľujú na mňa. Všetky sliepky sa správajú podobne a ľudia na nás poľujú náročky. Tak sa trochu nudím. No ak si ma skrotíš, môj život bude akoby ožiarený slnkom. Spoznám zvuk krokov, ktoré znejú príjemne. Privábia ma z nory ako hudba, ktorú budem počuť čarovne.“ „Skrotím si ťa, ale nemám veľa času, musím si nájsť priateľov a spoznať veľa vecí,“ povedal malý princ. „Spoznávame len tie veci, ktoré si skrotíme,“ povedala líška, „ľudia už nemajú čas, aby niečo spoznávali. Kupujú si u obchodníkov hotové veci. Ale pretože nejestvujú obchodníci, čo by predávali priateľov, ľudia už priateľov nemajú.“ „Čo mám urobiť? spýtal sa malý princ. „Sadni si opatrne ku mne do trávy, najprv trochu ďalej . Ja sa budem na teba pozerať kútikmi očí, a ty nebudeš nič vravieť. Reč je prameňom nedorozumení. Každý deň si sadneš ku mne čoraz bližšie a uvidíš, čo sa bude diať, “ poznamenala prívetivo líška.

3 1. Zakrúžkuj správne tvrdenie:
A. Človeka si musíme skrotiť, aby sme s ním mohli manipulovať. B. Ak nie sme s človekom stále, nikdy nebude naším priateľom. C. Skrotiť znamená nachádzať si postupne k sebe cestu a puto priateľstva. D. Ľudia nemajú veľa času, lebo si hľadajú priateľov.

4 2. Uvedený text je poézia:
A. ÁNO B. NIE

5 3. Zakrúžkuj správne vysvetlenie podčiarknutej vety z textu:
A. Keď ma skrotíš, môj život bude veľmi pestrý. B. Keď ma skrotíš, môj život bude radostnejší. C. Keď ma skrotíš, nebudem sa nudiť.

6 4. Vypíš z textu príslovku príčiny

7 5. Vypíš z textu 3 akostné prídavné mená a utvor z nich príslovky!
______________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________________

8 6. Ktoré slovo nie je synonymum k príslovke zdvorilo?
A. pozorne B. galantne C. uhladene D. slušný

9 7. Prečo ľudia potrebujú priateľov
7.Prečo ľudia potrebujú priateľov? Napíš 3 vety, v ktorých použiješ aspoň jednu príslovku. Podčiarkni ju! ________________________________________________________________________________________________________________________________ ________________________________

10 8. Vymysli záver textu!

11 9. Napíš krátku charakteristiku
(aspoň 5 viet) tvojho najlepšieho priateľa (priateľky)!

12 10. Z charakteristiky vypíš 3 akostné prídavné mená a utvor z nich príslovky.

13 11. Vymysli 3 pravidlá dobrého priateľstva. Používaj príslovky!

14 12. Tvoj priateľ/ka je smutný/á. Napíš mu/jej krátku SMS na povzbudenie!

15 „ Dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné.“ (Exupéry)
A EŠTE CITÁT NA ZÁVER: „ Dobre vidíme iba srdcom. To hlavné je očiam neviditeľné.“ (Exupéry)

16 Správne odpovede: 1. c 2. b 3. b 6. d

17 Prezentáciu pripravila:
PaedDr. Jaroslava Koníčková ZŠ s MŠ Liptovská Osada


Stiahnuť ppt "PRÍSLOVKY."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google