Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Základné informácie, cestovný ruch, zaujímavosti

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Základné informácie, cestovný ruch, zaujímavosti"— Prepis prezentácie:

1 Základné informácie, cestovný ruch, zaujímavosti
Havajské ostrovy Základné informácie, cestovný ruch, zaujímavosti

2

3 Objavenie Polynézania objavili ostrovy okolo roku 500 n.l.
Prišli v niekoľkých vlnách a osídlili mnoho ostrovov a ostrovčekov. Viedli kľudný život až do príchodu Tahiťanov. Pre "západný svet" objavil r ostrovy kapitán James Cook.

4 Základné informácie Rozloha: 28 337 km2 Počet obyvateľov: 1 211 537
Hlavné mesto: Honolulu Vstup do Únie: 50. v poradí, Časová zóna: -10 hodín

5 Nedôležité informácie 
Guvernér: Linda Lingle Vlajka Pečať Prezývka štátu: The Aloha State

6 Havajské ostrovy Havajské ostrovy sú súostrovie 19 koralových a sopečných ostrovov a 118 skál a útesov v Tichom oceáne, na ktorom sa nachádza federálny štát Spojených štátov amerických Havaj.

7 Vznik Súostrovie vzniklo sopečnou činnosťou nad oblasťou oslabeného zemského plášťa, v ktorom sa nachádza milióny rokov horúca škvrna približne v hĺbke 52 kilometrov. Severozápadné ostrovy sú staršie, čo sa odráža aj na stupni erózie ich povrchu. Ostrovy sa skladajú z čadičových láv, čo súvisí so zložením magmy v oblasti horúcej škvrny.

8 Mapka

9 Najväčší a hlavný ostrov je Oahu
Najväčší a hlavný ostrov je Oahu. Medzi ďalšie ostrovy patria Big Island (u nás známy ako Havaj), Kauaii a Lanaii. ostrov Oahu

10 Sopečná činnosť V posledných 200 rokoch je aktívna vulkanická činnosť iba na ostrove Havaj a na podmorskej sopke Loihi, ktorá zatiaľ nevyrástla nad morskú hladinu.

11 Sopka Kilauea Kilauea je aktívna sopka nachádzajúca sa na Havajských ostrovoch. Je jedným z piatich štítových vulkánov tvoriacich ostrov Havaj, ako najmladší z nich. Kilauea je v súčasnosti jeden z najaktívnejších vulkánov na svete, taktiež jeden z najnavštevovanejších.

12 Sopka Mauna Loa Mauna Loa (z havajského Dlhá hora) je najväčšia činná sopka na svete. Od jej základne na morskom dne až po najvyšší bod meria približne 9 km a zaberá asi polovicu ostrova Havaj. 90 % jej povrchu tvoria bazaltové lávy mladšie ako rokov.

13 Pláže

14 Pláž Waikiki Najznámejšia pláž s rozlohou 1,5 km2.
Waikiki nie je len pláž, sú to aj kúpele, golfové ihriská, bary. Množstvo hotelov (80 hotelov / km2).

15 Waikiki

16 Lu'au Tradičné Lu'au menu: Pečené prasa Poi (Taro koreň)
Losos, Mahi Mahi, čerstvé ovocie, zemiaky, Haupia

17 „Hula“ tanec Tanec Polynézanov, ktorí na Havaji kedysi žili
Sprevádzaný piesňami Tradičný odev – sukňa „Pau“

18 Lu'au Menu

19 „Mai Tai“ Nápoj z hnedého rumu, pomarančového curacaa, brandy, citrónovej a ananásovej šťavy.

20 Botanické záhrady

21 Socha Jamesa Cooka Havaj ponúka mnoho chodníkov, ktoré môžeme označiť ako historické, pretože dokumentujú jeho objavenie.

22 Kostoly

23 Kamehameha Akahi 'Aina Hanau

24 Historické parky

25 Paláce Iolani Palace, ktorý bol postavený v r posledným Havajským kráľom – Davidom Kalakuaom.

26 Cesta z Kalapana Cestu z tohto mestečka vytvorila sama príroda pri výbuchu sopky.

27 Havajské vodopády

28 Damián De Veuster Blahoslavený páter Damián De Veuster, misionár, sa narodil v malej dedinke Tremelo-Ninde 3. januára 1840 v sedliackej rodine ako siedme dieťa z ôsmich. Ešte pred skončením štúdií sa ponúkol, že pôjde so skupinou sestier a bratov z ich spoločnosti na misie na Havaj.

29 Diaľničná sieť V cestnej sieti Havaja existujú diaľnice H-1, H-2 a H-3, ktoré majú označenie „medzištátne“, napriek tomu, že Havaj so žiadnym iným štátom nesusedí.

30 Havajská abeceda Obsahuje len 12 písmen.
Samohlásky môžu byť dlhé alebo krátke. Kombinácia „kiu“ sa vyslovuje ako „tju“. Písmeno W sa vyslovuje ako „w“ alebo „v“ po a, ako „v“ po i alebo e a ako „w“ po o alebo u.

31 Seriál LOST Väčšinu roka slúži najmä najväčší ostrov Big Island (Havaj) ako prechodný domov filmárom. Natáča sa tu aj populárny seriál LOST. Keďže na ostrove sa nachádzajú aj chrámy, nie všetky kulisy sem tvorcovia museli priviezť. Džungľa je taktiež skutočná .

32 Význam „aloha“ Význam tohto slova sa skladá z radostného (oha) rozdelenia sa (alo) o životnú energiu (ha) v tejto chvíli (alo)

33 Venčeky Veniec „Lei“ – symbol priateľstva
„Maile Lei“ – typický mužský venček „Haku Lei“ – venček pre nevesty „Ti Lei“– pre šťastie

34 Venčeky

35 Autors © Tomáš Martinka, Michael Džurdženík 2009
All rights reserved; no part of this publication may be reproduced, stored in a retrieval system, or transmitted in any form or by any means, electronic, mechanical, photocopying, recording or otherwise, without the prior written permission of the copyright holders. First published in 2009 Set in Arial 24/28pt Designed by Tomáš Martinka We are grateful to the following for permission to reproduce copyright material and photographs: Peter Sandler blog book Earth, IKAR, 2004 We have been unable to find the © holders for the following photographs and would be grateful for any information that would enable us to do so: Pages: 2, 6, 8, 16, 17, 18, 23 (bottom right), 25, 28


Stiahnuť ppt "Základné informácie, cestovný ruch, zaujímavosti"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google