Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Hans Christian Oersted, Oerstedov pokus

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Hans Christian Oersted, Oerstedov pokus"— Prepis prezentácie:

1 Hans Christian Oersted, Oerstedov pokus
Dajana Brajová 2.D

2 H. Ch. Oersted Narodený 14.8.1777, Kodaň Dánsky fyzik a chemik
Ovplyvnený učením Immanuela Kanta K jeho povolaniu ho inšpiroval otec Objavil súvis medzi elektrinou a magnetizmom Prvýkrát vyrobil hliník Hans Christian Oersted (* 14. august 1777, Kodaň) bol dánsky fyzik a chemik, ovplyvnený učením Immanuela Kanta. V 1820 objavil závislosť medzi elektrinou a magnetizmom pomocou jednoduchého pokusu. Dokázal, že vlákno, ktorým preteká elektrický prúd, dokáže vychýliť ručičku kompasu. Avšak sa nikdy nepodarilo dostatočne uspokojujúco vysvetliť tento jav. Ørsted nebol prvým, ktorý zistil, že elektrina a magnetizmus navzájom súvisia. 18 rokov pred ním túto závislosť pozoroval Gian Domenico Romagnosi. Romagnosiho objav bol publikovaný v roku 1802 v jedných talianskych novinách, ale bol prehliadnutý vedeckou obcou. Ako chlapec pomáhal otcovi v lekárni, pričom si obľúbil prírodné vedy, najmä chémiu. Študoval medicínu, ale tiež fyziku, chémiu, astronómiu i filozofiu na univerzite v Kodani a už ako študent sa preslávil prácami z medicíny a dokonca z estetiky. Od roku 1799, kedy dosiahol doktorát lekárstva, pracoval v lekárni a zdarma prednášal na univerzite fyziku a chémiu. Niekoľko rokov venoval cestám po slávnych európskych univerzitách a po návrate vykonal sériu úspešných prednášok z fyziky a chémie, až bol roku 1806 menovaný profesorom týchto disciplín. Tiež prvýkrát vyrobil hliník.

3 H. Ch. Oersted

4 Oerstedov pokus 1813-zaoberal sa myšlienkou, či elektrina nepôsobí ako magnet Po sérii neúspechov použil silnejšiu batériu Vodič orientovaný rovnobežne s magnetkou Nakoniec objavil súvislosť elektriny a magnetu Objav publikoval 21. júna 1820 v spise o pôsobení “elektrického konfliktu“ Od roku 1813 sa zaoberal myšlienkou „skúsiť, či elektrina nepôsobí na magnet“. Povráva sa, že nosil magnet stále pri sebe, aby nezabudol nad čím má premýšľať. Po sérii neúspešných pokusov so zvislými vodičmi v blízkosti magnetky, ktoré urobil na prelome rokov 1819 a 1820, povedal svojmu asistentovi, aby využil silnejšiu batériu a aby vodič orientoval rovnobežne s magnetkou. Až potom sa magnetka vychýlila a po prepólovaní sa vychýlila na opačnú stranu. Legenda, že k objavu došlo náhodne pri prednáške konanej po upozornení študentom, asi nie je pravdivá. Oersted publikoval svoj objav 21. júna 1820 vo zvláštnom spise o pôsobení „elektrického konfliktu“ (ako sa prúd nazýval) a rozoslal ho na všetky významné pracoviská sveta.

5 Vysvetlenie Oerstedovho pokusu
1.Vzal voľne zavesenú magnetku, ktorá bola otáčavá vo vodorovnej rovine. 2.Nad magnetku umiestnil vodič. 3.Zapojil prúd. 4.Magnetka sa vychýlila do novej polohy. Pokus opakoval v rôznych polohách, vzdialenostiach a smeroch. Vyskúšal v úlohe vodiča osem rôznych kovov. Prúdenie elektriny cez prekážky. Do ruky vzal voľne zavesenú magnetku, otáčavú vo vodorovnej rovine. Nad magnetkou umiestnil vodič v rovnakom smere ako ihla. Keď zapojil prúd, magnetka sa vychýlila a zostala v novej polohe, šikmej k smeru vodiča. Pokusy opakoval v rôznych obmenách, nad magnetkou, pod ňou i v rôznych vzdialenostiach a smeroch. Ale Oersted ešte nebol presvedčený o svojom objave. So zdravou pochybovačnosťou bádateľa vyskúšal vodiče z ôsmich rôznych kovov, lenže vychyľovanie magnetky prebiehalo takmer pri všetkých rovnako. Účinok galvanickej elektriny pôsobil na magnetku dokonca aj cez prekážky z kovu, skla, dreva, živice, hliny a kameňa. Napokon vložil magnetku do mosadzného púzdra naplneného vodou, ale účinok zostal nezmenený. Keď však zhotovil magnetky so skla, z mosadze, živice a iných látok, tieto na silu elektrického prúdu nereagovali.

6 Overenie pokusu 1.Magnetka v pokoji:

7 2. Magnetka po zapojení elektrického prúdu:

8 Dôsledky pokusu v spoločnosti
Vlna experimentov a teórií. Francúzi Ampere, Biot – dali prúdu a magnetu matematickú podobu Nemeckí fyzici zostrojili ampérmeter Arago vysvetlil na základe Oerstedovho pokusu magnetické účinky blesku Jednoduchý Oerstedov pokus vyvolal vlnu experimentov a záplavu teórií. Na jeho latinský spis ihneď nadviazali hlavne francúzski fyzici Ampere, Biot, ktorí dali popisu interakcie magnetu a prúdu matematickú podobu. Na základe objavených účinkov prúdu Nemci zostrojili ampérmetre, takže bolo možné merať elektrické veličiny pri prechode prúdu vodičom. Arago, pomocou Oerstedovho pokusu našiel vysvetlenie magnetických účinkov blesku, ktoré často pozorovali námorníci. Ako uznanie zásluh dostal H.CH.Oersted k dispozícii zámok, zomrel však skôr, než sa do neho nasťahoval. Na počesť jeho výskumu v oblasti elektromagnetizmu je po ňom pomenovaná staršia jednotka magnetickej indukcie (Oersted).

9 Zdroje 5vXQZw_zE&feature=endscreen %C3%98rsted istoricke_osobnosti_fyziky.pdf soubory/oersted2.jpg

10 Ďakujem za pozornosť.


Stiahnuť ppt "Hans Christian Oersted, Oerstedov pokus"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google