Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

IÓNY..

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "IÓNY.."— Prepis prezentácie:

1 IÓNY.

2 Ako sme už spomínali, v elektricky neutrálnom atóme sa počet elektrónov rovná počtu protónov.(poznámky) Atóm lítia.

3 Takúto časticu s kladným nábojom voláme katión. Napr. 11Na• -eˉ
Ak elektricky neutrálny atóm odovzdá elektrón(y), vzniká častica s kladným nábojom, lebo kladný náboj jadra atómu sa pritom nemení. Takúto časticu s kladným nábojom voláme katión. Napr. 11Na• -eˉ 11Na+ Ca -2e- Ca2+ (E. Adamkovič + poznámky)

4 A potom časticu so záporným nábojom nazývame anión.
Ak neutrálny atóm prijme elektrón(y), vzniká častica so záporným nábojom, lebo kladný náboj jadra atómu sa pri tom nemení. A potom časticu so záporným nábojom nazývame anión. Napr. F +eˉ S +2eˉ S2- (E. Adamkovič + poznámky)

5

6 Katióny a anióny nazývame spoločným názvom ióny.
Okrem jednoatómových iónov (napr. Na+, Clˉ, atď.) poznáme aj viacatómové ióny, o ktorých sa budeme učiť neskôr.(poznámky)

7

8 Ióny v podobe katiónov a aniónov nachádzame aj bežne v domácnosti, najčastejšie v minerálnych vodách. Tu sa nachádzajú v rôznych množstvách. Z katiónov sú to často: Ca2+, Mg2+, Na+, K+, NH4+ Z aniónov sú to: HCO3-, SO42-, NO3-, Cl-, F-, NO2-. (vlastné vedomosti)

9 POKUS: PLAMEŇOVÉ SKÚŠKY
Pripravíme si zlúčeniny, ktoré obsahujú nasledovné katióny: Li+, Na+, K+, Cs+, Ca2+, Ba2+, Cu2+, Tl2+. Zoberieme platinový drôtik, naberieme naň jednotlivé zlúčeniny a dáme nad kahan. Pozorujeme sfarbenie plameňa a zapíšeme výsledky.


Stiahnuť ppt "IÓNY.."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google