Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Atóm a jeho stavba.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Atóm a jeho stavba."— Prepis prezentácie:

1 Atóm a jeho stavba

2 História Tento pojem atómu zaviedli grécki filozofi Leukippos a Demokritos, všeobecne sa ujal až na začiatku 19. storočia. Ernest Rutherford a Niels Bohr objavili subatomárne častice a tým sa dokázalo, že atóm nie je nedeliteľný. Atómy sa ďalej zlučujú do molekúl. V prirodzenom prostredí majú rovnaký počet elektrónov aj protónov, v tomto stave je atóm elektroneutrálny. Ak sa tento pomer zmení, vzniká ión, ktorý je buď kladný (katión) alebo záporný (anión). Molekula, atóm či dokonca jeho subatomárne častice sú v neustálom pohybe.

3 1.Demokritos 2.Diderot 3.J.Dalton 4.E.Rutherford 5.N.Bohr 6.J.Chadwick

4 Stavba atómu

5 Stavba elektrónového obalu
Elektrónový obal je teda určitá časť priestoru okolo jadra. Tvorí teda obal jadra, ktorý je asi 100 000krát väčší ako jadro a nachádzajú sa v ňom záporne nabite elektróny.

6 Orbitál Je oblasť najpravdepodobnejšieho výskytu elektrónu okolo jadra.

7 Hlavné kvantové číslo určuje energiu elektrónu v atóme a nadobúda hodnoty 1 až nekonečno, elektróny s rovnakým hlavným kvantovým číslom tvoria elektrónovú vrstvu, jednotlivé elektrónové vrstvy sa označujú číslicami 1,2,3,4,5,6,7... podľa rastúceho n alebo sa značia K,L,M,N,O,P,Q.

8 Orbitál s

9 Orbitál p

10 Orbitál d

11 Orbitál f

12 Spinové číslo

13 Rastúca energia orbitálov
Výstavbový princíp – orbitály s nižšou energiou sa zapĺňajú elektrónmi skôr než orbitály s vyššou energiou, najskôr sa zapĺňajú orbitály s menším súčtom n+l, v prípade rovnosti súčtu sa obsadzujú najprv s menším n, tomu zodpovedá poradie 1s,2s,2p,3s,3p,...5d,6p.

14 Hundovo pravidlo pre elektróny v orbitáloch platí, že elektrónové parý vznikajú až po obsadení orbitálu s rovnakou energiou jedným elektrónom a nespárené elektróny maju rovnaký spin. Hundovo pravidlo určuje rozmiestnenie a spin elektrónov v orbitáloch, ktoré majú rovnakú energiu, majú teda rovnaké hlavné a vedľajšie číslo.

15 Ďakujeme za pozornosť


Stiahnuť ppt "Atóm a jeho stavba."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google