Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Egyptské pyramídy Viktória Baranská ZŠ Sačurov VI.B.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Egyptské pyramídy Viktória Baranská ZŠ Sačurov VI.B."— Prepis prezentácie:

1 Egyptské pyramídy Viktória Baranská ZŠ Sačurov VI.B

2 Pyramídy Pyramídy a okolo nich ďalšie hrobky boli postavené ako posmrtné obydlia kráľov, ktorých považovali za bohov. Mali byť nedobytnými úkrytmi pre ich mumifikované telá a hrobovú výbavu.

3 Mapa Pyramídy Vetracia šachta Hrobka Faraóna Hrobka Kráľovnej Galéria
Vchod Chodba

4 Aj takto mohol vyzerať interiér pyramíd.

5 Prvá Pyramída Nikto presne nevie, kedy vznikla prvá pyramída.
Mnohí vedci sa však domnievajú, že vznikla za vlády III. dynastie, konkrétne za vlády faraóna Džosera. To znamená okolo roku 2600 pr.n.l. Autorstvo tejto pyramídy sa pripisuje Egypťanovi Imhotepovi.

6 Egypťan Imhotep Bol to egyptský architekt a astrológ, prvý minister faraóna Džosera. Predpokladá sa, že bol taktiež autorom projektu prvého chrámu v Efdú. Neskôr sa stal ochrancom písomníctva, vzdelanosti, napokon aj bohom lekárstva.

7 Chufeova pyramída Robotníci museli kvádre na stavbu prinášať z veľkých diaľok pomocou saní alebo na drevených valcoch. Len samotná stavba pyramídy trvala viac ako dvadsať rokov. Jej dobový názov znel „ACHET“, čo v preklade znamená „SÍDLO SVETLA“. Pyramída stojí na skale. Na jej výstavbu bol použitý žltý vápenec a obložená bola bielym vápencom. Najväčšia z egyptských pyramíd. Odhaduje sa, že 10 tisíc robotníkov použilo na stavbu pyramídy približne 2,3 milióna kvádrov. Podľa odhadov váži viac ako 5 ton. Je tak najťažšou stavbou sveta.

8 Rachefova pyramída Kráľovská komora
Druhá najväčšia a polohou prostredná z pyramíd pri Gíze. Pyramída má dva vchody a v pohrebnej komore pod vrcholom žulový sarkofág. Je menej prepracovaná ako Chufuova. V jej stenách sú široké diery medzi vápencovými blokmi. Stojí pred ňou sfinga, strážkyňa pyramídy. Sarkofág

9 Veľká (Rachefova) Sfinga
Najmohutnejšia socha v Egypte vytesaná z jediného kamenného brala. Predstavuje kráľovu hlavu pripojenú k telu leva. Egypťania ju volali „Šesep-anch“, teda „žijúci obraz panovníka“. Legenda vraví, že sa pod sfingou nachádzajú tajné chodby vedúce do Rachefovej pohrebnej komory.

10 Dnes je veľmi poškodená. Hyzdia ju rany po dlátach, delových guliach
Dnes je veľmi poškodená. Hyzdia ju rany po dlátach, delových guliach. Na čele jej chýba kráľovský uraeus – symbol kráľovskej moci v podobe vztýčenej kobry a slávnostná šatka.

11 Menkaureho pyramída Tretia a najmenšia kráľovská pyramída v nekropole pri Gíze v Egypte Postavil ju panovník 4. dynastie Menkaure. Zaujímavé je, že nebola obložená bielym vápencom, ale červenou žulou. Legenda vraví, že Menkaure veľmi miloval svoj ľud. Vraj preto sa rozhodol, dať si postaviť menšiu pyramídu, aby netrápil biednych Egypťanov.

12 Lomenná pyramída Pyramída faraóna Snofrua pri Dahšúre.
Známa je aj ako „falošná“ pyramída. Egypťania ju nazývali „Snofru sa ligoce“. Počas jej stavby hrozilo jej zrútenie a tak museli zmeniť uhol , pod ktorým pyramídy stavali, z 54°na 42°. Dnes patrí k najzachovalejším pyramídam v Egypte. Dokonca sa na niektorých miestach zachovalo vápencové obloženie.

13 Tutanchamonova Hrobka
Objavil ju Howard Carter. Bola to jediná hrobka, ktorú starovekí lupiči nevylúpili, hoci do nej aj vnikli a všeličo odniesli. Múmia bola v rakve z čistého zlata, ďalšie dve rakvy boli pozlátené.

14 Faraón bol titul používaný pre vládcu Egypta v hebrejskom a neskôr aj v gréckom prostredí oficiálny titul znel „kráľ Horného a Dolného Egypta“ slovo pochádza z egyptských slov per-aa , teda kráľovský palác červená koruna bola symbolom Dolného Egypta biela koruna bola symbolom Horného Egypta

15 Tutanchamóm Faraón v starovekom Egypte
Patril do 18. dynastie a bol v poradí dvanástym faraónom tejto dynastie Panoval Egyptu asi v rokoch pred n. l. a zomrel vo veľmi mladom veku. prvý a najstarší egyptský panovník, ktorého nevylúpenú hrobku objavili archeológovia

16 Faraón Rachef bol egyptský panovník 4. dynastie bol synom Chufua
mal niekoľko bratov, najznámejším z nich bol Radžedef jeho najznámejším potomkom je Mykerinos

17 Faraón Menkaure bol egyptským faraónom 4. dynastie
bol synom kráľa Rachefa predchodca Menkaurea na tróne nie je presne určený

18 Galéria Filmov The Curse of King Tut´s Tomb The Mummy
Scooby-Doo! in Where's My Mummy? Transformers: Revenge of the Fallen

19 Použité zdroje: www.oskole.sk www.wikipedia.sk www.beruska8.cz
z knihy Kamenní svedkovia dávnych čias

20 Ďakujem za pozornosť!


Stiahnuť ppt "Egyptské pyramídy Viktória Baranská ZŠ Sačurov VI.B."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google