Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Taliansko- NAšA DOVOLENKA

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Taliansko- NAšA DOVOLENKA"— Prepis prezentácie:

1 Taliansko- NAšA DOVOLENKA
DOMINIKA ŠULEJOVá 6.A Taliansko- NAšA DOVOLENKA

2 ZáKLADNé INFORMáCIE Taliansko, dlhý tvar Talianská republika, je štát v južnej Európe. Má rozlohu 301 270 km² a žije tu obyvateľov. Úradný jazyk taliančina Hlavné mesto- Rím

3 Informácie o kempingu Názov- Villaggio Nettuno
Názov cestovky- FIFO dobrá cestovka Naša trasa viedla cez: Slovensko, Rakúsko, Taliansko.

4 bazén V kempingu sme mali aj bazén s lehátkami

5 pláž Pláž bola od nášho kempingu vzdialená len 50m.
Typ pláže- piesočná

6 more More nebolo až tak hlboké ale zato boli úžasné vlny.
Názov mora – Tyrr- herské more

7 Naše výlety Išli sme do Ríma, do Agropol a do Paestum
V Ríme sme videli veľa pamiatok.

8 rím Počas svojej asi rokov dlhej existencie bol sídlom starovekého Ríma, neskôr pápežských štátov, Talianskeho kráľovstva a Talianskej republiky. Nazýva sa aj „večným mestom“. Rím je hlavné mesto Talianska a regiónu Lazio. Nachádza sa na riekach Tiber a Aniene neďaleko pobrežia Tyrrhenského mora. Rím je najväčšie mesto a obec v Taliansku, ako aj najväčšie z európskych hlavných miest s rozlohou 1 290 km². Počet obyvateľov obce je , dosahuje však obyvateľov vrátane občanov bez trvalého bydliska. Súčasným strarostom je Walter Veltroni. Počas svojej asi rokov dlhej existencie bol sídlom starovekého Ríma, neskôr pápežských štátov, Talianskeho kráľovstva a Talianskej republiky. Nazýva sa aj „večným mestom“ (la città eterna).

9 vatikán Vatikán, dlhý tvar Vatikánsky mestský štát, je najmenší štát sveta. Nachádza sa ako malá enkláva v strede Ríma. Vlastné územie Vatikánu zahrňuje baziliku sv. Petra, Svätopeterské námestie s Apoštolským palácom, priľahlé budovy a záhrady. K Vatikánu tiež patria aj tzv. extrateritoriálne územia – patriarchálne baziliky a pápežské letné sídlo v Castel Gandolfo. Je to cirkevná monarchia, na čele stojí rímsky biskup – pápež, hlava Katolíckej cirkvi. Obyvateľstvo tvoria väčšinou kňazi a príslušníci osobnej stráže pápeža – švajčiarskej gardy (100 mužov). Príjmy štátu plynú z darov veriacich z celého sveta, vydávania poštových známok, mincí a z cestovného ruchu. Vatikán, dlhý tvar Vatikánsky mestský štát, je najmenší štát sveta. Nachádza sa ako malá enkláva v strede Ríma. Vlastné územie Vatikánu zahrňuje baziliku sv. Petra, Svätopeterské námestie s Apoštolským palácom, priľahlé budovy a záhrady. K Vatikánu tiež patria aj tzv. extrateritoriálne územia – patriarchálne baziliky a pápežské letné sídlo v Castel Gandolfo. Je to cirkevná monarchia, na čele stojí rímsky biskup – pápež, hlava Katolíckej cirkvi. Obyvateľstvo tvoria väčšinou kňazi a príslušníci osobnej stráže pápeža – švajčiarskej gardy (100 mužov). Príjmy štátu plynú z darov veriacich z celého sveta, vydávania poštových známok, mincí a z cestovného ruchu.

10 paestum Paestum je archeologická lokalita na mieste niekdajšej gréckej kolónie, nachádzajúca sa v regióne Kampánia v južnom Taliansku na pobreží Tyrrhenského mora. Toto staroveké mesto v Salernskom zálive si okrem ruín obydlí zachovalo veľkolepé chrámy z rokov 540 – 450 pred Kr. a nekropolu s množstvom hrobiek s nástennými maľbami. Mesto bolo najprv kolóniou starovekých Grékov zo Sybaridy, potom centrom národa Lukáncov a napokon sa stalo rímskou kolóniou.

11 agropoli Dôležité pobrežné mesto ležiace v Cilento , neďaleko západného Národného parku Cilento a Vallo di Diano a Alburno na Tyrhénskeho mora na južnom konci zálivu Salerno a na juhu v rovine Sele . Meteorologické stanice je najbližšie z Capaccio .

12 zdroje http://sk.wikipedia.org/ Google obrázky Moje obrázky
Fifo obrázky

13 koniec Ďakujem za pozornosť


Stiahnuť ppt "Taliansko- NAšA DOVOLENKA"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google