Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Stupava Ketty ondriskova.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Stupava Ketty ondriskova."— Prepis prezentácie:

1 Stupava Ketty ondriskova

2 Moja obec Štát- Slovensko Kraj – Bratislavsky kraj Okres – Malacky
Región - Bratislava, resp. Záhorie Rozloha - 67,5 km² (6 750 ha) Obyvateľstvo - 10 235 (31. 12. 2014) Primátor - Roman Maroš Prvá zmienka: 1271 Iné názvy: Marianka

3 park Môj dom Kaštieľ levi stupava pajuštun

4 Jánošíkov rybník

5 Kultúra a historické pamiatky
Dóm kultúry Kaštieľ Kostol sv. Štefana uhorského kráľa stĺp

6 Dom kultúry

7 Pamiatky - kaštieľ Kaštieľ - Pôvodne na jeho mieste stál vodný hrad a patril ku kráľovským hradom. V roku 1280 bol dôležitým strediskom pajštúnskeho panstva a počas svojej existencie menil majiteľov. Ničivý požiar v roku 1947 spustošil pôvodnú nádheru kaštieľa a následná rekonštrukcia nepriaznivo zmenila jeho vzhľad. V súčasnosti kaštieľ slúži ako domov dôchodcov. 

8 Kostol Kostol sv. Štefana uhorského kráľa - bol postavený pôvodne ako kostolný hrad v polovici 14. storočia. Začiatkom 18. storočia bola pristavená kaplnka a v roku 1764 Pálffiovci začali rozsiahlu Neďaleko fary sa nachádza ďalšia významná sakrálna stavba - baroková kaplnka s Kalváriou z rokov Pred kostolom je umiestnený trojičný stĺp z polovice 18. storočia.

9 Domy Z architektonických pamiatok v meste si pozornosť zasluhujú zachovalé a funkčné meštianske domy v barokovom a klasicistickom štýle na Hlavnej ulici, budova chudobinca z roku Sedliacke domy nájdeme v Máste a na Novej ulici. Postupne sú reštaurované historické budovy ako budova fary, stará pošta, strážny domček, grófsky mlyn v Parku a ďalšie.

10 Zaujímavým dokladom výsad a práv je Stĺp hanby - pranier, postavený v roku 1766, ku ktorému boli pripútaní zlodeji, cudzoložnice a výtržníci. Používal sa ako nástroj výkonu trestu až do konca 18. storočia. V roku 1988 bol pranier zrekonštruovaný a prenesený na terajšie miesto.

11 Synagóga Židovská synagóga - roku 1800 zorganizovala židovská obec zbierku na výstavbu synagógy, pričom veľká väčšina príslušníkov obce prispela aj fyzickou prácou. Synagóga bola postavená r a dodnes si zachovala svoj pôvodný výzor. Má romery 17 x 23,5 m, múry sú hrubé a masívne. Aj dnes ako chátrajúca budova pôsobí mohutne svojou architektonickou krásou. Židovská synagóga v Stupave je kultúrnou pamiatkou, zapísanou do zoznamu pamiatok v roku 1988.

12 Osobnosť Keramikár Ferdiš Kostka
Štefan Putz priniesol do obce znalosť výroby dokonalejšej keramiky. O dobré meno dieľne sa postarali aj Ján Kostka a Ferdinand. V slávnej tradícii pokračoval Ferdiš Kostka ( ). Venoval sa aj figurálnej tvorbe, ktorá ho preslávila. Stal sa prvým národným umelcom v histórii ČSR. Jeho diela možno obdivovať v Stupave, ale i v zbierkach múzeí v Bratislave a zahraničí.

13 História Stupava bola osídlená už v dobe bronzovej.
Prvými obyvateľmi boli Kelti. Neskôr sa stalo susedom Rímskeho impéria. Prvým miestom na slovenskom brehu, ktoré Rimania obsadili bol Devín. Vtedy zrejme vznikla veľká pevnosť v Iži pri Komárne a menšia stanica v Stupave. Z pevnosti kontrolovali veľkú časť Záhoria a Bratislavskej brány.

14 História Nasledovalo trvalé osídlenie Slovanmi, o čom svedčia i nálezy slovanského pohrebiska s keramickými predmetmi zo storočia. Pohrebisko sa nachádza v miestnej časti Mást. Výskum pohrebiska dokladá nielen úroveň včasnostredovekej materiálnej kultúry a remeselnej úrovne, ale i sociálnu a spoločenskú diferenciáciu spoločnosti. Podľa keramiky a pohrebných obradov je evidentné, že išlo o slovanské populácie bez zásahu staromaďarských prvkov do ich materiálnej kultúry, kontinuálne prežívajúcej aj po príchode Maďarov na stredné Podunajsko.

15 Na prelome 10. a 11. storočia vzniká Uhorský štát. Belo IV
Na prelome 10. a 11. storočia vzniká Uhorský štát. Belo IV., uhorský kráľ, v darovacej listine po prvýkrát spomína Stupavu v roku 1269 pod názvom Ztumpa. V druhej polovici 13. storočia bol na území Stupavy vybudovaný hrad známy pod menom Pajštún . Majitelia hradu sa neskôr presťahovali do pohodlnejšieho kaštieľa v Stupave, ktorý vlastnil rod Pálfiovcov. Miestne trhovisko a slávne trhy boli známe v celom okolí. Obyvatelia sa zaoberali najmä poľnohospodárstvom, chovom domácich zvierat. Začiatkom 20. storočia vznikajú cementáreň, konzerváreň a pálenica.

16 Erb, vlajka , pečať

17 kronika Štatút mestského kronikára Mesta Stupava
Mesto Stupava vydáva v zmysle §4 ods.3, písm. n) zákona SNR č.369/1990 Zb. o obecnom zriadení v znení neskorších zmien a doplnkov Štatút mestského kronikára Mesta Stupavy.

18 Vlastné fotky

19 História

20 Testy Klikni ktorý kostol je Stupave

21 Testy Klikni ktorý je

22


Stiahnuť ppt "Stupava Ketty ondriskova."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google