Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

PREZENTÁCIA Z DEJEPISU

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "PREZENTÁCIA Z DEJEPISU"— Prepis prezentácie:

1 PREZENTÁCIA Z DEJEPISU
liberalizmus PREZENTÁCIA Z DEJEPISU

2 Označenie liberalizmus
*(latinsky liber – slobodný, liberalis – slobody sa týkajúci, slobodomyseľný) * dnes vystupujú už rozdielne politické smery. Začiatkom označenia liberalizmu je ideológia, ktorá sa objavila v 19. storočí v Španielsku.

3 Liberalizmus a jeho vývoj:
Liberalizmus stojí v protiklade k totalite. Od anarchizmu sa liberalizmus odlišuje tým, že štát považuje za nutný k ochrane slobody. Pramene liberalizmu siahajú do doby osvietenstva, vzniku slobodného pohľadu na svet, a jeho uplatnenie vo filozofii a politike. Liberalizmus chce oslobodiť spoločnosť od neslobody. Základom jeho politickej filozofie je indivíduum, občan, ktorý má čo najväčšiu slobodu. Sloboda je podľa liberálneho presvedčenia základom spoločnosti, na ktorom štát, politika a hospodárstvo spočívajú a ktorý štát chráni. Kde začína osobná sloboda, končí štátna moc, ktorá môže zakročiť iba vtedy, keď je porušená osobná sloboda.

4 Druhy Liberalizmu Klasický liberalizmus - pravicová ideológia
Libertarianizmus – neoklasický liberalizmus Dnešný liberalizmus Sociálny liberalizmus

5 Klasický liberalizmus je pravicová ideológia, bojujúca za maximálnu slobodu. A to ako osobnú, tak aj ekonomickú, náboženskú a politickú. Klasický liberalizmus dobre charakterizuje citát: Sloboda tvojej päste končí na špičke môjho nosu alebo Moja sloboda sa končí tam, kde sa začína sloboda druhého (John Locke). Libertarianizmus – neoklasický liberalizmus V 20. storočí si v Spojených štátoch amerických názov liberalizmus postupne privlastňovali politici snažiaci sa o takzvaný welfare state. Keď sa neskôr objavili politici, ktorí chceli presadzovať politiku nadväzujúcu na tradície klasického liberalizmu sedemnásteho až dvadsiateho storočia, názov liberalizmus bol už synonymum ľavicovej politiky. Mohli teda zvoliť názov klasický liberalizmus, oni chceli byť modernými politikmi, takže slovo „klasický“ neprišlo do úvahy, a tak vznikol libertarianizmus. Sociálny liberalizmus (nazývaný tiež novým liberalizmom) je ideológia blízka politike európskych sociálno-demokratických strán. Presadzuje pomerne veľké zásahy do štátnej ekonomiky, vysoké dane a starostlivý štát – welfare state To znamená, že sociálni liberáli väčšou mierou obmedzujú ekonomickú slobodu, ale rovnako ako klasickí liberáli a libertariáni presadzujú pomerne veľkú osobnú slobodu.

6 Predstavitelia Predstaviteľmi liberalizmu v rôznych krajinách a obdobiach boli napr: Karl Raimund Popper, Friedrich August von Hayek, John Locke, David Hume, Adam Smith, Thomas Jefferson, Jeremy Bentham, Frederic Bastiat,Ludwig von Mises, Ayn Rand, Milton Friedman, David Friedman

7 DAKUJEM ZA POZORNOSŤ LUCIA BENKOVÁ 2.D


Stiahnuť ppt "PREZENTÁCIA Z DEJEPISU"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google