Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Zákon č. 390/2011 Z. z. Pedagogickí a odborní zamestnanci

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Zákon č. 390/2011 Z. z. Pedagogickí a odborní zamestnanci"— Prepis prezentácie:

1 Zdroj: http://www. gympaba

2 Zákon č. 390/2011 Z. z. Pedagogickí a odborní zamestnanci
Pedagogický zamestnanec je fyzická osoba, ktorá vykonáva pedagogickú činnosť a je zamestnancom podľa § 1 ods. 2. Zákona č. 390/2011 Z.z. Pedagogickým zamestnancom je aj vedúci pedagogický zamestnanec. Odborný zamestnanec je fyzická osoba, ktorá vykonáva odbornú činnosť a je zamestnancom podľa § 1 ods. 2. Odborným zamestnancom je aj vedúci odborný zamestnanec.

3 Kategórie pedagogických zamestnancov a) učiteľ, b) majster odbornej výchovy, c) vychovávateľ, d) pedagogický asistent, e) zahraničný lektor, f) tréner športovej školy a tréner športovej triedy, g) korepetítor.

4 Odborní zamestnanci sa členia na tieto kategórie: a) psychológ, školský psychológ, b) školský logopéd, c) špeciálny pedagóg, školský špeciálny pedagóg, terénny špeciálny pedagóg, d) liečebný pedagóg, e) sociálny pedagóg.

5 Predpoklady na výkon pedagogickej činnosti a na výkon odbornej činnosti a) kvalifikačné, b) bezúhonnosť, c) zdravotná spôsobilosť, d) ovládanie štátneho jazyka, e) poverenie podľa vnútorných predpisov príslušnej reg. cirkvi alebo náboženskej spoločnosti na vyučovanie predmetu náboženstvo alebo náboženská výchova.

6 Triedny učiteľ učiteľ poverený riaditeľom školy vedením školskej triedy z pedagogickej a administratívnej stránky (Pedagogická encyklopédia) výchovná funkcia vzťah medzi učiteľom a žiakom triedna dokumentácia

7 Triedny učiteľ Roly: manažér poradca a konzultant sociálny partner
novátor a výskumník kooperátor pre žiaka v učiteľskom zbore

8 Triedny učiteľ Kompetencie - personálne - pedagogické - psychodidaktické - organizačno – školské

9 Triedny učiteľ základné úlohy: - vychovávať žiakov a žiacky kolektív (diagnostikovať, projektovať, realizovaťa evalvovať výchovné pôsobenie), - koordinovať a usmerňovať výchovné pôsobenie ostatných učiteľov v triede, - spolupracovať s ostatnými subjektmi participujúcimi na výchove.

10 Triedny učiteľ úlohy: v pedagogickej oblasti
koordinuje výchovno-vzdelávaciu činnosť, usmerňuje komunikáciu žiakov s ostatnými učiteľmi a vedením školy, usmerňuje hygienické podmienky vyučovania, bezpečnosť a ochranu zdravia, vytvára priaznivú klímu v triede.

11 Triedny učiteľ úlohy: v organizačnej oblasti
zaisťuje a kontroluje bezpečnosť a ochranu zdravia pri mimovyučovacích činnostiach. rozširuje spoluprácu rodiny a školy.

12 Triedny učiteľ úlohy: v dokumentačno-administratívnej oblasti
vedie triednu knihu, triedny výkaz, katalógové listy podľa platných smerníc, sleduje, ospravedlňuje a uvoľňuje neprítomnosť žiaka na vyučovaní, pripravuje podklady k priebežnému a celkovému hodnoteniu, zaznamenáva výsledky pohovorov so žiakmi a rodičmi pri vážnych nedostatkoch v správaní žiakov, vypisuje vysvedčenia a podklady na organizačné zabezpečenie školských akcií, dohliada na zapožičiavanie školských učebníc, eviduje všetky materiály o žiakoch.

13 Použité zdroje: Zákon 317/2009 o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov Zákon 390/2011, 312/2013 o pedagogických zamestnancoch a odborných zamestnancoch a o zmene a doplnení niektorých zákonov Organizácia školy: Hlaváčová, Z. Nemjová, E. MANAŽÉRSTVO V TRIEDNICTVE NA 1. STUPNI ZÁKLADNEJ ŠKOLY Prešov : MPC, 2006.


Stiahnuť ppt "Zákon č. 390/2011 Z. z. Pedagogickí a odborní zamestnanci"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google