Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Intímna hygiena a pohlavné choroby

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Intímna hygiena a pohlavné choroby"— Prepis prezentácie:

1 Intímna hygiena a pohlavné choroby

2 Intímna hygiena je súčasťou starostlivosti človeka o svoje zdravie.

3 Zásady intímnej hygieny:
Pravidelné každodenné umývanie pohlavných orgánov ráno a večer Umytie alebo osprchovanie konečníka po stolici Používanie čistej spodnej bielizne a jej každodenná výmena U dievčat a žien počas menštruácie častejšie umývanie pohlavných orgánov počas dňa a výmena hygienických vložiek (tampónov)

4 Dodržiavaním hygieny intímnych orgánov sa zamedzí prenosu infekcie, ktorá môže spôsobiť zápaly vonkajších, ale aj vnútorných pohlavných orgánov.

5 Neliečené zápaly dievčat a žien môžu viesť k neplodnosti

6 Hygienou sa zamedzuje tiež šíreniu nákazlivých pohlavných chorôb, ktoré sa prenášajú pohlavným stykom.

7 Časté striedanie partnerov alebo pohlavný styk s neznámou osobou sú veľkým rizikom i príčinou šírenia pohlavných chorôb kvapavky, syfilisu aj vírusového ochorenia AIDS.

8 AIDS je v súčasnosti nevyliečiteľná choroba
AIDS je v súčasnosti nevyliečiteľná choroba. Spôsobuje ju vírus HIV, ktorý sa prenáša pohlavným stykom, krvou infikovaného človeka (použitými injekčnými striekačkami u narkomanov, počas tehotenstva z infikovanej matky na plod).

9 Spôsobuje poškodenie až zlyhanie obranyschopnosti človeka – imunitného systému a vedie k jeho smrti následkom zlyhania imunity voči nákazlivým chorobám

10 Kvapavka sa prejavuje pálivými bolesťami pri močení a výtokom z penisu alebo pošvy. Spôsobujú ju baktérie, ktoré sa prenášajú pri pohlavnom styku. Jej neliečenie môže dôjsť k neplodnosti.

11 Syfilis je infekčné ochorenie s tromi štádiami a rôznymi príznakmi
Syfilis je infekčné ochorenie s tromi štádiami a rôznymi príznakmi. Prvým prejavom ochorenia je malá ranka na mieste vstupu nákazy. Z nej sa vytvorí tvrdý vred. Choroba v neskoršom štádiu postihuje nervovú sústavu, srdce a kosti.

12 Ochranou pred šírením nákazlivých pohlavných chorôb je sexuálna zdržanlivosť , vernosť stálemu partnerovi, používanie ochranných prostriedkov a udržiavanie hygieny intímnych orgánov. Po zistení príznakov nákazlivého ochorenia je infikovaný človek povinný vyhľadať lekára a liečiť sa.

13 Baktérie spôsobujúce syfilis

14 Trychomoniáza – zápal sliznice sa prenáša pohlavným stykom
Trychomoniáza – zápal sliznice sa prenáša pohlavným stykom. Spôsobuje ju parazit. Príznakmi choroby sú pálenie a svrbenie pohlavných orgánov spojené s výtokom. Svrbenie a tvarohovitý výtok sú prejavom hubovitého ochorenia mykózy

15 Vírus HIV

16 Koniec


Stiahnuť ppt "Intímna hygiena a pohlavné choroby"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google