Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Permakultúra dizajnuje ekosystémy

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Permakultúra dizajnuje ekosystémy"— Prepis prezentácie:

1 Permakultúra dizajnuje ekosystémy
Permakultúra dizajnuje a vytvára produktívne ekosystémy, ktoré majú diverzitu, stabilitu a prispôsobivosť prírodných ekosystémov. Permakultúrne systémy získavajú nadbytok na pokrytie našich potrieb tak, že zvyšujú biodiverzitu a úrodnosť pôdy.

2 Spoznávame prvky ekosystému
V permakultúre pracujeme s elementami/prvkami. Zapájame ich aby vytvorili užitočné spojenia. Spoznávame ich potreby a produkty/funkcie. Dávame pozor aby nevznikal odpad.

3 Náš systém priťahuje druhy z prírody
Človek najprv spoznáva svoje elementy, ktoré sám umiestnil. Permakultúrny ekosystém je však magnet pre divožijúce druhy. Ako rýchlo sú schopné prísť? Vtáctvo a netopiere sú veľmi pohyblivé vďaka aktívnemu letu.

4 Pozrime sa na vtáctvo ako na element
Vyžadujú: Potravu. Niektoré sú tu celý rok. Niektoré na zimu odlietajú. Svoje typické stanovište. Niektoré sú lesné. Niektoré sú vodné... Miesto pre svoje hniezdo s mláďatami. Niektoré si stavajú svoje vlastné hniezda/dutiny. Niektoré hniezda v stavbách iných druhov.

5 Pozrime sa na vtáctvo ako na element
Poskytujú: Udržujú rovnováhu (hmyz, cicavce, zdochliny). Rozširujú semená (v niektorých klímach aj opeľujú). Trus a perie majú bohaté na dusík a fosfor. Prispievajú k rýchlemu rozkladu. Niektoré sú vykonávajú svoje aktivity v kŕdľoch. Spoločné hľadanie potravy (voda, lúky, stromy). Hromadné nocovanie na stromoch. Hromadné nocovanie v trstine. Odpočívajú na hladine vodných plôch.

6 Pozrime sa na netopiere ako na element
Vyžadujú: Prítomnosť hmyzu, ktorým sa u nás živia. Pospájanie štruktúr medzi našou plochou a miestom kde majú úkryt. Úkryt (prechodný úkryt, letný úkryt, zimovisko). Vodu.

7 Pozrime sa na netopiere ako na element
Poskytujú: Lovia nočný hmyz (drobné komáre i veľké chrústy). Guáno (v nadbytku pri letných kolóniách na povalách).

8 Jednotlivé druhy sa líšia a v tom vám vie poradiť ornitológ a chiropterológ
Chiropterológ využíva vizuálny pohľad za šera a detektor netopierov, ktorý premieňa ultrazvuky na počuteľné. Ornitológ využíva ďalekohľad a hlasové prejavy vtákov. Aj on môže využiť novú techniku - nahrávanie a následné vyhodnotenie v počítači. Pozeraním spektrogramov zapája človek zrak a grafickú predstavivosť, je to o 60% rýchlejšie než len sluchom. Takto vám zoológ vie nielen spísať druhy, ktoré zistil, ale má aj trvalý doklad a nahrávku pre vaše potešenie, vylúči seba ako rušivý moment a nemrzne celú noc, keby by mal čakať napríklad na hlasy sov vo februári.

9 Ako na to - analýza v PC

10

11 Prečo je dobré vedieť aké druhy sú u vás a vo vašom okolí?
Niektoré druhy len zasahujú svojim hniezdnym okrskom do vášho systému ale sú napríklad v blízkom lese. Ďatlie dutiny slúžia desiatkam ďalších druhov, no vyžadujú staré stromy. Niektoré druhy majú malé okrsky, niektoré veľké. Niektoré druhy na jar konzumujú hmyz, neskôr plody a semienka. Rôzne druhy využívajú rôzne miesta a spôsoby hľadania potravy. Netopiere majú veľmi presne rozdelené miesto lovu. Netopiere majú úkryty typické pre druh, v stromoch, v stavbách...


Stiahnuť ppt "Permakultúra dizajnuje ekosystémy"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google