Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

André Marie Ampére 1775 - 1836.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "André Marie Ampére 1775 - 1836."— Prepis prezentácie:

1 André Marie Ampére

2 AMPÉR ( A ) Je jednotka elektrického prúdu. Bola pomenovaná na počesť francúzskeho matematika a fyzika André Marie Ampéra.

3 DEFÍNICIA : Ampér je stály elektrický prúd, ktorý pri prietoku dvoma rovnobežnými priamkovými vodičmi, nekonečne dlhými, zanedbateľného kruhového prierezu, umiestnenými vo vákuu vo vzájomnej vzdialenosti 1 metra, vyvolá medzi týmito vodičmi silu newtonov na 1 meter dĺžky.

4

5 Narodil sa 22. januára 1775 v Polémieux pri Lyone.
Záujem o prírodné vedy, matematiku a filozofiu v ňom vyvolala 20 zväzková francúzska encyklopédia Diderota a d´Alemberta, ktorú prečítal už ako 14-ročný. Venoval sa najmä štúdiu botaniky, chémie, fyziky a matematiky.

6 r. 1801 sa stal profesorom fyziky v Centrálnej škole v meste Bourg.
od r pôsobil na Polytechnickej škole v Paríži. r bol za vedecké práce v teórii diferenciálnych rovníc vymenovaný za člena Inštitútu. r bol vymenovaný za profesora experimentálnej fyziky na College de France.

7

8 r. 1820 upútal pozornosť fyzikov Oerstedom objavený úkaz pôsobenia elektrického prúdu magnetkou.
V tom istom roku oznámil na zasadnutí Akadémie, že na určenie odchýlky severného pólu magnetky nachadzajúcej sa pod vodičom s elektrickým prúdom stanovil tzv. pravidlo palca, ktoré sa v princípe používa ako tzv. pravidlo pravej ruky.

9 r. 1826 odvodil kvantitatívny zákon vzájomného pôsobenia elektrických prúdov
po r sa Ampére vrátil k vedeckej práci v oblasti matematiky. Pokúsil sa aj o roztriedenie vied na základe úvah filozofických i matematických. Jeho geniálne vedecké práce uznávali už za jeho života. Zomrel 10.júla 1836 na úradnej ceste do Marseille.

10 Zdroj : Tomáš Borec - Dobrý deň, pán Ampére
Ivana Potocká Zdroj : Tomáš Borec - Dobrý deň, pán Ampére


Stiahnuť ppt "André Marie Ampére 1775 - 1836."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google