Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Účtovanie o peniazoch v hotovosti

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Účtovanie o peniazoch v hotovosti"— Prepis prezentácie:

1 Účtovanie o peniazoch v hotovosti
Pokladnica -) 211 Je to účet aktív, na ktorom sa účtuje stav a pohyb peňazí v hotovosti. + prijaté šeky, poukážky na zúčtovanie, peniaze vo výplatných vreckách a peňažné prostriedky v cudzej mene.

2 Účtovanie o peniazoch v hotovosti
Na účte pokladnica možno účtovať len na základe pokladničných dokladov : VPD a PPD

3 Pokladničná kniha V pokladničnej knihe sú denné záznamy všetkých príjmov a výdavkov, ktoré zaznamenáva pokladník.

4 Peniaze v hotovosti Vecná správnosť zápisov o peniazoch v hotovosti sa kontroluje inventarizáciou. Vykonáva sa štvrťročne. Vykonávajú sa tieto úkony: - fyzická inventúra (pokladničné skonto) - kontrola pokladničných dokladov (náležitosti, správnosť) - kontrola zápisov v pokladničnej knihe - porovnávanie stavu na účte 211 (Pokladnica) a v pokladničnej knihe - vyčíslenie rozdielu (schodok, prebytok)

5 Porovnávanie stavu na účte 211 a v pokladničnej knihe
Môže nastať skutočnosť: Účtovný stav = skutočnému stavu (vtedy nieje žiadny rozdiel) Účtovný stav > skutočný stav (vtedy vzniká schodok v pokladnici, ktorý musí pokladník uhradiť) Účtovný stav < skutočnému stavu (vtedy vznikne prebytok, ktorý sa zaúčtuje ako výnos)

6 Účtovanie o ceninách Ceniny -) 213
Ceniny sa účtujú na syntetickom účte Zaraďujú sa k nim : kolky a poštové známky v zásobe, telefónne a ostatné karty, stravné lístky. K ceninám sa musí viesť analytická evidencia

7 Peniaze na ceste Peniaze na ceste – 261
Na tomto účte neúčtujeme len pri výbere alebo vklade peňazí z bankového účtu, respektíve na bankový účet, ale aj vtedy, keď dochádza k prevodu peňazí medzi finančnými účtami.

8 Peniaze na ceste P. č. Doklad Účtovný prípad MD D 1. PPD
Príjem peňazí do pokladnice 211 261 2. VBÚ Zaúčtovanie výberu peňazí z bankového účtu 221

9 Účtovanie o bankových účtoch
Bankové účty – 221 Je to účet aktív, preto sa ZS účtuje na strane MD Prírastky -) na strane MD Úbytky -) na strane D Na BÚ účtujeme len na základe výpisu z bankového účtu (VBÚč.

10 Účtovanie o bankových účtoch
K syntetickému účtu (Bankové účty) sa vedie analytická evidencia: Podľa jednotlivých účtov otvorených v komerčných bankách Podľa druhu meny (zahraničná alebo domáca)

11 Účtovanie o bankových účtoch
Účty podnikateľských subjektov otvorené v komerčných bankách môžu mať pritom 3 základné formy : Bežný účet -) na tento účet prichádzajú platby od odberateľov, uhrádzajú sa záväzky voči dodávateľom, voči daňovému úradu, záväzky z titulu nemocenského a zdravotného poistenia...) Vkladový účet -) podnikateľské subjekty si ho otvoria vtedy, ak chcú na krátky čas uložiť peňažné prostriedky, ktoré nebudú v najbližšom čase potrebovať. Devízový účet -) môžu si ho otvoriť podnikateľské subjekty, ak obchodujú so zahraničnými partnermi a uhrádzajú, resp. inkasujú peňažné prostriedky v cudzej mene.

12 Účtovanie o krátkodobých bankových úveroch
Krátkodobé bankové úvery – 231 Účtujú sa tu úvery poskytnuté komerčnou bankou na čas kratší ako 1 rok. Ide o účet pasív preto sa na ňom účtuje takto ––––––)

13 Účtovanie o krátkodobých bankových úveroch
Účtuje sa vždy na základe výpisu z tohto účtu , to znamená. účtu z krátkodobého bankového úveru (VBÚv) Spracovala : PaulínKa Mariašová :D


Stiahnuť ppt "Účtovanie o peniazoch v hotovosti"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google