Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

RUMUNSKO Kód ITMS projektu:

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "RUMUNSKO Kód ITMS projektu:"— Prepis prezentácie:

1 RUMUNSKO Kód ITMS projektu: 26110130519
Gymnázium Pavla Jozefa Šafárika – moderná škola tretieho tisícročia RUMUNSKO Vzdelávacia oblasť: Človek a spoločnosť Predmet Cestovný ruch Ročník, triedy: Štvrtý, 4.A, 4.B, 4.D Tematický celok:  Juhovýchodná Európa. Vypracoval:  Mgr. Soňa Kostková Dátum:  Február 2013

2 Základné údaje Oficiálny názov krajiny: Rumunsko
Hlavné mesto: Bukurešť Rozloha: km² Počet obyvateľov: (v roku 2002) Národnostné zloženie: Rumuni – 89,5%, Maďari – 6,6%, Rómovia – 2,5%, iní – 1,4% Náboženstvá: pravoslávni – 86,7%, rímsko-katolícke – ,7%, reformovaná cirkev – 3,2%, iné – 5,4% Štátne zriadenie: republika Hlava štátu: prezident Forma vlády: parlamentná demokracia Pospájať pojmy s obrázkami

3 Podnebie Podnebie Rumunska ovplyvňuje kontinentálne podnebie. Studené zimy a horúce letá sú typické pre väčšinu územia. Hlavné mesto má priemernú teplotu vzduchu v januári mínus 3 stupne Celzia a v júli až 23 stupňov Celzia. Zrážky sú tu primerané, dosahujú iba 580 mm ročne.

4 Cestovný ruch Rumunsko – to sú Karpaty, kláštory na severe, Čierne more, Dunajská delta, no najmä legenda o grófovi Draculovi, ktorá preslávila krajinu vo svete najviac. Na turistov čakajú v Rumunsku neobmedzené možnosti trekovania, divoké horolezecké túry, prudké horské rieky a jaskyne v Karpatoch, ktoré doteraz nezasiahla moderná civilizácia. Podľa oficiálnych zdrojov navštívili krajinu za prvých osem mesiacov tohto roka takmer dva milióny turistov, v minulom roku päť miliónov. V podstate všetky štátne podiely v zariadeniach cestovného ruchu sú už sprivatizované a ostáva ešte sprivatizovať niekoľko zariadení, kde však štát už nedosahuje väčšinový podiel.

5 Oblasti cestovného ruchu
Trasa grófa „ Dracula „ Stavili tu však najmä na valašské knieža z 15. storočia Vlada Tepesa, viac známeho pod prezývkou gróf Dracula. Jednou z úspešných turistických trás je práve „trasa Dracula“, po ktorej turisti po prvýkrát prešli v roku Vedie po hradoch, kde sa podľa sprievodcov „zaručene“ narodil, žil a zomrel gróf Dracula. Trasa sa začína v hlavnom meste Bukurešť, kde si možno pozrieť aj zrúcaninu Curtea Veche (Svätý dvor). Stretnutie s Draculom je na programe pri obede v jednej z miestnych zatemnených reštaurácií. Uprostred jedenia zrazu začne fúkať silný vietor, zhasne svetlo a z tmy prichádza sám obávaný gróf.

6 Vlado Tepes a jeho sídlo

7 Banát Banát je makroregiónom pri maďarských hraniciach s prevažne nížinatým až pahorkatinným reliéfom, bohatou etnickou štruktúrou a historickými mestami Oradea, Arad a Timisoara. Neďaleké Apusenské hory sú plné stalaktitových jaskýň, drevených kostolíkov a vidieckych slávností.

8 Bukurešť Bukurešť je skutočne kontroverzným mestom, cestovateľmi označovaný ako „Paríž východu“, ale aj „peklo na zemi“. Z jeho elegancie na začiatku 20. storočia ostali len široké bulváry s prázdnymi výkladmi, komunistický režim pridal obrovské predmestia plné panelových sídlisk a Ceausescu, okrem toho že nechal zbúrať polovicu starého centra mesta, obohatil Bukurešť o najväčšiu atrakciu, ktorá nenechá nikoho chladným – monštruózny Palác ľudu

9 Čiernomorské pobrežie
Letovisko Mamaia je jedno z najväčších a zároveň aj najstarších letovísk na čiernomorskom pobreží Rumunska. Mamaia sa nachádza len pár kilometrov od známej Constanţy, s ktorou je prepojená plážovou promenádou. Mamaia je dlhá iba 8 km a široká zhruba 300 metrov.

10 Mangalia, Costinesti, Constanta
Letovisko Mangalia je jedno z najjužnejších stredísk čiernohorského pobrežia Rumunska. Mesto sa nachádza zhruba 40 km južne od Constanty – centra rumunského pobrežia Constanţa je mesto v juhovýchodnom Rumunskunsku na pobreží Čierneho mora. Má rozlohu 124,89 km² a okolo 310-tisíc obyvateľov

11 Cvičenia Ukáž na mape Rumunsko a uveď základné údaje o krajine.
Charakterizuj podnebie . Opíš strediská cestovného ruchu : Mamaia, Mangalia, Constanta Ako sa volá mamutí monument v Bukurešti ? Doplň údaje do obrysovej mapy.

12 Použité zdroje


Stiahnuť ppt "RUMUNSKO Kód ITMS projektu:"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google