Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Studená vojna A jej konflikty.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Studená vojna A jej konflikty."— Prepis prezentácie:

1 Studená vojna A jej konflikty

2 Studená vojna Studená vojna je všeobecnosti pojem označujúci druh vojny, v ktorej znepriatelené strany nebojujú proti sebe otvorene. Okrem menších konfliktov nie sú nasadené zbrane. Zväčša znepriatelené strany podporujú iné štáty, ktoré medzi sebou bojujú v horúcej vojne, čo už je vojna v pravom slova zmysle. Tento pojem označuje aj skrytý konflikt medzi západným blokom (USA a spol.) a východným blokom (ZSSR a spol.). Tento projekt sa venuje práve tomuto konfliktu.

3 Čo k nej viedlo? Koniec 2. svetovej vojny, po ktorej ostali na svete ako jediné veľmoci USA a ZSSR, z ktorých každá chcela mier udržovať svojím spôsobom.

4 Začiatok Za začiatok studenej vojny je považovaný prejav Henryho S. Trumana z marca 1947, ktorým sformuloval takzvanú Trumanovu doktrínu, smernicu novej zahraničnej politiky USA. V prejave vyhlásil, že USA sa majú stať garantom slobody a demokracie všade vo svete. Amreičania sformulovali aj plán obnovy zničeného hospodárstva, nazývaný Marshallov plán, ktorý definitívne rozdelil svet na dve časti.

5 Najdôležitejšie konflikty
Berlínska blokáda Kórejská vojna Vietnamská vojna Kubánska raketová kríza Sovietska intervencia v Afganistane

6 Berlínska blokáda Berlín bol po vojne rozdelený na 4 časti, z ktorých sa neskôr sformovali dve – Sovietska a spojenecká. Menová reforma spojencov. Menová reforma sovietov spojená so zastavením zásobovania západného Berlína. Letecký most Ukončenie blokády, Berlín ale zostáva reozdfelený až do zhodenia Berlínskeho múru.

7 Kórejská vojna Ozbrojený konflikt medzi KĽDR a Kórejskou republikou.
Severná Kórea zaútočila bez varovania na Južnú s cieľom zjednotiť krajinu. USA vstupuje do vojny a tlačí front až skoro k Čínskym hraniciam, ktorá toto považovala za ohrozenie svojej suvereniti, tak vstúpila do vojny tiež a bojová línia sa napokon zase dostala k 38 rovnobežke, kde nastala patová situácia, tak tam majú Kórei hranicu doteraz.

8 Kubánska kríza Išlo o balistické rakety na Kube, ktoré tam po revolúcii umiestnil Sovietsky zväz, čo bolo odpoveďou na umiestnenie rakiet USA v Turecku a Taliansku. Konflikt sa vyhrocoval, ani jedna strana nehcela ustúpiť, Američania chceli, aby sovieti stiahli rakety, Sovieti samozrejme nehcceli ustúpiť. Nakoniec, po zostrelení prieskumného lietadla nad Kubou, čo bola v podstate jediná priama obeť tohto konfliktu obe strany stiahli svoje rakety.

9 Vietnamská vojna Táto vojna začala túžbou Severného Vietnamu zjedntiť celú krajinu. Táto idea bola podporovaná ZSSR a Čínou Na iniciovanie konfliktu bola vycvičená partizánska skupina Vietkong pôsobiaca na území Južného Vietnamu, Laosu a Kambodže. Na pomoc Južnému Vietnamu prišli USA. Po desiatich rokoch partizánskyh bojov dosiahol počet Amerických vojakoov vo Vietname vrchol a keďže to nemalo viditeľné vsledky, vyvolávalo to mohutné protesty u Americkej verejnosti.

10 Vietnamská vojna Táto armáda bola nakoniec vďaka veľkému tlaku verejnosti postupne stiahnutá a Južný Vietnam so svojou zdecimovanou demoralizovanou armádou nechaný na pospas Vietkongu, ktorý to samozrejme využil za vzniku Vietnamskej socialistickej republiky.

11 Sovietska intervencia v Afganistane
Štátny prevrat v Afganistane nepohodlný pre ZSSR. Nový pohlavár, netušiac to žiada od Moskvy ochranku, ktorá mu ju ochotne posiela. Je tvorená zo špeciálneho oddielu KGB a skupine vojakov, ktorím agenti KGB velia. Táto Sovietska skupina podniká útok na prezidentský palác, úspešne, pohlavár je zabitý.

12 Koniec studenej vojny Po nástupe R. Reagana sa začínajú preteky v zbrojení. Zlá ekonomická situácia v Rusku im nedovoľuje držať s USA krok. K moci sa dostáva Gorbačov, ktorý začne s ozdravovaním ekonomiky a mierovou cestou rozpúšťa Sovietsky zväz.

13 Kľúčoví predstavitelia
Josif Vissarionovič Stalin Franklin D. Roosevelt Georgij Malenkov Harry S. Truman Nikita Sergejevič Chruščov Dwight D. Eisenhower Leonid Iľjič Brežnev John F. Kennedy Jurij Andropov Lyndon Baines Johnson Konstantin Černenko Richard Nixon Michail Gorbačov Gerald Ford Viačeslav Michajlovič Molotov Jimmy Carter Eduard Ševarnadze Ronald Reagan - George H. W. Bush Henry Kissinger Allen Dulles Jeane Kirkpatrick Zbigniew Brzezinski

14 Ďakujem za pozornosť.


Stiahnuť ppt "Studená vojna A jej konflikty."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google