Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Ochrana súkromia medzi matfyzákmi

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Ochrana súkromia medzi matfyzákmi"— Prepis prezentácie:

1 Ochrana súkromia medzi matfyzákmi
Jakub, Martin, Tomáš, Werner

2 Ochrana súkromia Aktuálna téma Narušenie súkromia: NSA Ashley Madison
Cielena reklama

3 Právo Ústava SR: právo na ochranu súkromia
Všeobecná deklarácia ľudských práv neoprávnené zasiahnutie do súkromia vydieranie v súvislosti so súkromím poškodenej osoby a zverejnenie súkromných údajov zneužitie súkromných údajov krádež identity.

4 Informácie a osveta Zodpovedne.sk Ovce.sk Europarl.europa.eu
StaySafeOnline.org

5 Výskum Dotazník 19 otázok 146 respondentov ( z toho 6 on-line)
Rôzne typy 146 respondentov ( z toho 6 on-line) Pred piatimi rokmi rovnaká téma Iné otázky Niektoré zhodné

6 Zastúpenie Informatici (INF, mINF, KI) 44 Aplikovanci (AIN, mAIN, KAI)
35 Manažéri (MMN, mMMN) 14 Matematici (MAT, mMAT, EFM, PMA) 17 Fyzici (BMF, FYZ) 12 Iné (zvyšok) 24 Bc. 85 Mgr. 47 PhD. 3 zamestnanci 11 Muži 97 Ženy 46

7 Ako najčastejšiu odpoveď matfyzáci uviedli “Niekedy čítam”
Ako najčastejšiu odpoveď matfyzáci uviedli “Niekedy čítam”. Predpokladáme, že sa jedná najmä o webové stránky, ktoré nejakým spôsobom nakladajú so súkromím užívatela (sociálne siete, internetové obchody a pod.).

8 Z uvedených odpovedí vyplýva, že možnosť prihlásiť sa na dané webové stránky prevažuje nad etickou integritou matfyzákov. Je otázkou, či toto matfyzáci robia s vedomím, že sa z ich strany jedná o klamlivo vyplnené údaje alebo považujú toto správanie za morálne, nakoľko sa ich na súkromné údaje dané weby nemajú právo pýtať.

9 Odpoveď áno bola v tomto prípade niekoľkonásobne väčšia ako odpoveď nie. Otázkou je, či sa osoby, ktoré odpovedali “nie” niekedy v danej situácií ocitli.

10 Ignorácia Nedostatočná osveta

11 Priemerná hodnota je Matfyzáci teda považujú svoje vedomosti o bezpečnosti na internete za pomerne dobré. Priemerná hodnota bola 2.88, čiže matfyzáci sú so svojimi znalostami celkom spokojný.

12 Zverejňovanie osobných údajov
Pocty respondentov co oznacili udaj ako osobny a zaroven ze ho zverejnili na socialnej sieti

13 Čo robíte pre ochranu osobných údajov ?
“Nezverejňujem svoje údaje” - číslo občianského preukazu “Neuvádzam osobné údaje” - bydlisko a dátum narodenia “Zvažujem, ktoré informácie zverejním”- bydlisko, dátum narodenia, , tel. číslo “Čo najviac” - , tel. číslo “Používam ESET antivírus” - meno a priezvisko, bydlisko, dátum narodenia “Používam linux” - meno a priezvisko, dátum narodenia, tel. číslo Tie vymenovania udajov su, ze co oznacili ako osobny udaj a zaroven ze to aj zverejnili

14 Prihlásenie na služby z verejných miest
Takto vznikajú vtipné statusy na facebooku Pred piatimi rokmi sa by sa na prihlásilo v internetovej kaviarni alebo na verejnom počítači na 63% opýtaných, na sociálne siete 53% ľudí a do internet bankingu len 4 percentá opýtaných. Na základe týchto údajov teda môžeme pozorovať nárast počtu ľudí, ktorí sú ochotní prihlásiť sa na verejnej sieti do všetkých troch služieb. Je otázne, či toto možno pripisovať menšiemu povedomiu o bezpečnosti alebo naopak lepšiemu zabezpečeniu týchto služieb a teda aj väčšej ochote sa do nich pripájať aj mimo známych sietí či prípadne väčšiemu rozšíreniu tabletov a smartfónov, ktoré dodávajú pocit väčšej kontroly ako verejný počítač.

15 Prelepená webkamera Väčšina ľudí nemá prelepenú webkameru
Väčšina ľudí webkameru prelepenú nemá, čize zrejme riziká, ktoré by s tým mohli byť spojené, nepovažujú za relevantné alebo signifikantné. Dobrou otázkou pre tých, ktorí odpovedali áno by bolo, či majú prelepenú aj prednú kameru na smartfóne alebo tablete.

16 Ďakujeme za pozornosť


Stiahnuť ppt "Ochrana súkromia medzi matfyzákmi"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google