Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Nebojte sa! Ján Pavol II..

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Nebojte sa! Ján Pavol II.."— Prepis prezentácie:

1 Nebojte sa! Ján Pavol II.

2 Kedy a kde sa narodil Ján Pavol II. ?
Aké dostal meno pri krste? Ako sa volali jeho rodičia a brat? Čomu sa venoval v detstve a mladosti (záľuby – aspoň 4)? Koľko mal rokov, keď mu zomrela mama a keď mu zomrel brat? Ku komu sa najviac modlil?

3 do Nemecka, začal pracovať v kameňolome.
-30 stupňov, človek premrzne na kosť, asi si natriem tvár vazelínov. November 1940. Kameňolom Zakrzowek pri Krakove. Svoje utrpenie obetuj Bohu, neboj sa! Začala sa vojna, školy zatvorili. Aby Karol nemusel ísť na nútené práce do Nemecka, začal pracovať v kameňolome.

4 18. február 1941 Otec, nie! Otec! Na začiatku roku 1941 Karolovi zomiera otec. Nasledujúce štyri dni a noci zostáva sám s nebohým otcom a modlí sa.

5 Karol odchádza z kameňolomu a začína pracovať v chemickej továrni,
Okróber 1941 fabrika „Solvay“ Je to dobrý a odvážny chlapec. Stále čosi študuje a často sa modlí. Oddýchni si a prečítaj si niečo z tých tvojich Knižiek. Karol odchádza z kameňolomu a začína pracovať v chemickej továrni, na výrobu sódy.

6 Vieš, že nacisti zakázali svätiť nových kňazov. Musíš študovať tajne.
Október 1942 Chcel by som sa stať diecéznym kňazom. Vieš, že nacisti zakázali svätiť nových kňazov. Musíš študovať tajne. Koncom roku 1942 sa Karol rozhodne stáť kňazom a začína študovať teológiu.

7 Ešte niekoľko prednášok... Je to dar Boží, to je moja duchovnú obnovu
29. február 1944 Ešte niekoľko prednášok... Je to dar Boží, to je moja duchovnú obnovu V nemocnici Starký, poriadne si nás prestrašil. Na začiatku roku 1944, keď išiel Karol z práce zrazilo ho nemecké auto. V priekope ho nájde istá žena a odvezie do nemocnice. Má poranenú hlavu.

8 Je august roku 1944, Karol sa dostáva na zoznam hľadaných osôb.
Prezrite všetky izby! Nikto tam nie je?! Je august roku 1944, Karol sa dostáva na zoznam hľadaných osôb. Raz príde do jeho bytu gestapo, ako zázrakom ho nenájdu.

9 Matka Božia... Nenašli ho! A pritom zostal vo svojej izbe. Karol sa modlí vo svojej izbe. Gestapo tam nevojde.

10 Arcibiskupský 10. august úrad 1944 Nikoho nevidím!
Nech vás Pán Boh opatruje! Poďte! Ďakujem, pani Irena, budem sa za vás modliť. Karol sa ukryje spolu s ostatnými bohoslovcami na Arcibiskupskom úrade.

11 Zodpovedám za vás. Vitaj, Karol! Počul som ako ťa hľadali.
Dáme vám reverendy, aby ste vyzerali ako kňazi. Tu ste v bezpečí, ale nesmiete vychádzať Trochu veľká, ale nevadí. Zodpovedám za vás.

12 Že vraj sloboda... Zmenili sa len uniformy Hitler odišiel, prišiel Stalin Vojna sa končí. Do Poľska prišla Červená armáda.

13 Stal som sa naveky služobníkom Božím. 1. november 1946 Karol je v súkromnej kaplnke na Arcibiskupskom úrade vysvätený za kňaza arcibiskupom Adamom Sapiehom.

14 2. november 1946 Svoju prvú sv. omšu slúži v krypte sv. Leonarda vo Wavelskej katedrále. Sv. omšu obetoval za svojich rodičov a brata Pán s vami Krakov

15 Zaraz po vysviacke Karol odchádza študovať do Ríma.
15. november 1946 Rím Pôjdeš študovať do Ríma. Bazilika sv. Petra Tam býva Pius XII. Dobre! Zaraz po vysviacke Karol odchádza študovať do Ríma.

16 Otázky: Kde Karol Wojtyla pracoval počas vojny? Kto mu zomrel vo februári 1942? Aké nešťastie sa mu stalo, keď raz išiel za práce ? Kde študoval za kňaza? Kde a kedy bol vysvätený na kňaza? Kde šiel študovať po kňazskej vysviacke?


Stiahnuť ppt "Nebojte sa! Ján Pavol II.."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google