Stiahnuť prezentáciu
Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte
1
M. Bellušová, V. Foltínová, D. Kohútová, L. Lipová 2.A 2009/2010
CHLIEB V DEJEPISE M. Bellušová, V. Foltínová, D. Kohútová, L. Lipová 2.A 2009/2010
2
Úvod Chlieb sprevádza ľudstvo takmer celou históriou (je jednou z najstarších potravín) Najstaršie zmienky o chlebe – 11. stor. (dvory, kláštory) Vo svete je jeho história ešte väčšia Znak úcty – pokrm, platidlo, Boží dar
3
1. Prvý chlieb História výroby chleba sa časovo kryje s dejinami pestovania obilia Presný záznam o objave chleba v strave človeka neexistuje (náhodne – Egypt) Egypt (4 – 6 tisícimi rokmi p. n. l. ) – pestovanie obilnín Najstaršie pestované obilniny: – vo svete – pšenica, jačmeň – na Slovensku – S – raž, ovos – J – pšenica, jačmeň
4
1.1 Výroba chleba 1. kysnutý chlieb – náhodne (kvasinky zo vzduchu sa dostali do pšeničného cesta) Najstarší recept – Egypt (Essenský chlieb) Postupy pečenia prevzali a rozšírili – Rimania (základy dodnes /domáci chlieb/) Výroba - vo veľkej vážnosti – zvyky pri výrobe Platilo veľa zásad, ktoré sa nesmeli porušiť Chlieb sa nikdy nevyhadzoval (vzácnosť)
5
Obr. č. 1 - Chlieb pečený v minulosti
6
2. Dejiny chleba Od lovcov k roľníkom v kamennej dobe – neolitická revolúcia Egypťania nám zanechali unikát – bochník chleba (Téby) Starovek – kvasený chlieb a pivo – základná potravina, súčasť mzdy., obetný dar Chlieb nie len ako potrava: Grécko – chlieb slúžil ako príbor na vytieranie omáčok Rím – ženám slúžil ako pleťová maska (rozmočený v kozom mlieku) Stredovek – chlieb – pokrmom, tanierom i príborom zároveň
7
3. Chlieb a kultúra Prelína sa celou ľudskou kultúrou
Chlieb – už v najstarších písomnostiach histórie (Starý zákon), v rozprávkach, pesničkách básňach, románoch, vo výtvarnom umení atď. Na egyptských hieroglyfoch Starorímska zásada – vládnuť podľa hesla „ Chlieb a hry“ (dať ľuďom jedlo a zábavu)
8
4. Povery a zvyky „boží dar“
počas prípravy sa zvykol 7 krát požehnávať (zabezpečenie dobrého chleba) Povery spojené s nešťastím, smrťou, biedou... Symbol pohostinnosti a úcty – vítanie návštev chlebom a soľou (na Slovensku, ale aj u iných slovanských národov) Svadobné obyčaje – dar, vítanie
9
5. Pekárstvo Remeselnou a priemyselnou výrobou chleba
Súvis so vznikom poľnohospodárskej výroby a pestovaním obilnín Spôsob prípravy – vplyv na kvalitu a chuť Ako remeslo – na území Slovenska od stor. Najstaršie známe pekárne chleba – Kremnica Od 2. pol. 19. stor. – opúšťa sa domáce pečenie a prechádza sa na jeho miesto remeselná výroba Najrýchlejší rozvoj pekárstva – medzi dvomi svetovými vojnami Po 1948 – pekárstvo sa začleňuje do mlynského a pekárenského priemyslu Patrónka pekárov – Sv. Anna (rozdávala chlieb chudobným)
10
Obr. č. 2 - Pec na pečenie chleba
11
Obr. č. 3 - Pečenie chleba v remeselnej výrobe
12
5.1 Z čoho sa piekol chlieb Zloženie – rôzna zmes múk alebo šrotu
Najčastejšie – pšeničná alebo ražná múka V čase biedy – ovsená alebo pohánková múka, pšeničné otruby alebo bukvice Podľa podielu rôznych múk alebo druhu múky sa menila aj jeho chuť a vlastnosti
13
5.2 Pekárenské „podvody“ Pečenie nepoctivého chleba – hlavne v období keď sa cena múky vyšplhala vyššie Kuriózne prípady – zámena múky za slamu, lístie, banány ( Nemecko) Aj v súčasnosti – zdravý chlieb (celozrnný), dobrý názov, farba = drahší, v skutočnosti však niektoré z takýchto chlebov obsahujú len malý podiel celozrnných múk a farba chleba je docielená pridávaním melasy alebo jablkovej vlákniny do cesta
14
RESUMÉ /Záver/ Dnešný chlieb je možno trochu iný, než v dávnej minulosti, no i tak ale vychádza z rovnakých základov a storočiami overených tradícií výroby. Máte tak možnosť ochutnať chleby svetlé i tmavé, klasické i toastové, celozrnné i chleby špeciálne dochutené. Chlieb považujeme za zdravé a zároveň chutné jedlo. Vďaka vysokému obsahu vlákniny je účinnou zbraňou v prevencii a liečbe črevných ťažkostí. Do určitej miery dokonca chráni pred niektorými typmi rakoviny. V správe, ktorú nedávno vydala Svetová zdravotnícka organizácia, sa uvádza, že zložené sacharidy, ktoré sa nachádzajú v chlebe, znižujú hladinu cholesterolu v krvi a pomáhajú zvládnuť cukrovku.
15
Obr. č. 4 – Dnešný čierny chlieb
16
Obr. č. 5 – Celozrnný chlieb
17
ZDROJE INFORMÁCIÍ http://www.dobrychlebik.sk http://www.vamex.sk
18
Ďakujeme za pozornosť !
Podobné prezentácie
© 2024 SlidePlayer.sk Inc.
All rights reserved.