Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Moslimovia.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Moslimovia."— Prepis prezentácie:

1 Moslimovia

2 Islam najmladšie monoteistické náboženstvo rozšírené po celom svete
náboženstvo bolo ovplyvnené judaizmom a kresťanstvom s ktorými zdieľa spoločného Boha k moslimskému náboženstvu sa hlási viac než ľudí je rozšírený hlavne v arabských, afrických a juhoázijských krajinách, hoci najviac moslimov – asi 200 miliónov – žije v Indonézii zakladateľom bol prorok Mohamed (Muhammad) boh sa po arabsky nazýva Alláh moslimovia veria v jediného Boha, v Ním stvorených anjelov, v Božiu knihu, ktorú zoslal, v prorokov, prostredníctvom ktorých sa k ľuďom dostali Božie zjavenia, v Súdny deň, v zodpovednosť každého jednotlivca za svoje činy, v plnú moc Boha nad osudom človeka a v posmrtný život

3 veria v celý rad prorokov od Adama, Noeho, Abraháma, Mojžiša po Ježiša a zároveň veria, že posledný Boží odkaz, ktorý bol ľuďom zaslaný, bol zjavený prorokovi Mohamedovi prostredníctvom archanjela Gabriela Islam je náboženstvo, ktoré vzniklo v 7. storočí po Kr. pre pätinu obyvateľstva sveta je islam nielen náboženstvom, ale zároveň aj uceleným spôsobom života Boh nemá podobu a nesmie byť zobrazovaný. popri Bohu existuje mnoho nadprirodzených bytostí, anjelov i démonov, ale tí sú mu úplne podriadení a nesmú sa uctievať vedľa dôrazu na božiu jedinečnosť je hlavným článkom učenia bod o poslednom súde, ktorý sa bude konať na konci času, a to zároveň podľa dvoch hľadísk – pravej viery i dobrých skutkov výsledkom súdu je buď večná blaženosť v raji alebo večné muky v pekle len bojovníci, ktorí padli na Božej ceste idú do raja priamo zvláštnou kapitolou vierouky je článok o božom zjavení a jeho prostredníkovi, prorokovi Mohamedovi (arab. Muhammad) mal predchodcov v hlásateľoch jedného Boha už od Abraháma (arab. Ibráhím), cez Ježiša a sám je koncom tohto radu a pečaťou proroctva.

4 5 pilierov Islamu Šaháda - vyznanie viery Salá - modlitba
Saúm - pôst počas mesiaca Ramadán Zaká - almužna Hadždž - púť do Mekky

5 Šaháda znie takto: „[Svedčím, že] niet boha okrem Boha a [svedčím, že] Mohamed je posol Boží“ Toto dosvedčenie viery vyslovuje každý veriaci Vyznaním viery sa človek stáva muslimom, maže sa tým jeho minulosť, znamená to, akoby sa znovu narodil

6 Salá V islame existujú dva druhy modlitieb – povinné (fard) a dobrovoľné (sunna). Moslimovia sa povinne modlia päťkrát denne – pred východom slnka, napoludnie, popoludní, po západe slnka a v noci. Pred každou modlitbou je predpísaná rituálna očista. Moslimovia sa modlia na koberčekoch, otočení k Mekke. Modlitbu sprevádzajú rôzne úkony a postoje, napr. klaňanie sa. Čas modlitby ohlasuje muezín spievaním azánu z vysokej veže mešity (tzv. minaretu). Dobrovoľné modlitby sa vykonávajú mimo času stanoveného na povinné modlitby, zvyčajne za istým účelom, alebo pri nejakej príležitosti (narodenie, úmrtie, choroba).

7 Saúm Počas denných hodín je nutné zdržať sa akéhokoľvek jedenia, pitia, fajčenia, pohlavného styku a iných pozemských radostí. Pôst dodržiavajú moslimovia počas deviateho mesiaca (Ramadán) lunárneho kalendára, teda 29 až 30 dní ročne. Saúm má naučiť moslimov trpezlivosti a zdržanlivosti. Existujú výnimky, napríklad deti, tehotné ženy, chorí a cestujúci sa nemusia postiť, prípadne sa postia rovnaký počet dní neskôr.

8 Zaká Zaká, čo znamená očistenie, možno chápať v dvoch rovinách:
Zaká v užšom zmysle predstavuje povinnú dávku, ktorá sa ročne odvádza islamskému štátu a je ďalej použitá predovšetkým na podporu ľudí, ktorí sa ocitli v núdzi. Ide o akýsi systém sociálnej pomoci. Odvod zaká je nielen dobročinnosť, ale aj povinnosť priamo spätá s islamským náboženstvom. Zaká v širšom zmysle zahŕňa ako povinné dávky, ktoré predstavujú stály príjem do štátneho rozpočtu, tak aj milodary, ktoré sú dobrovoľné a s ktorými islamský štát nemôže rátať. Islam síce nabáda moslimov k milodarom, štát si ich však vynútiť nemôže.

9 V Koráne možno nájsť niekoľko desiatok veršov, v ktorých je zaká spomenutá. Vo verši 9:60 sa píše, že dávať milodary je povinnosť uložená Bohom. V tomto verši je presne uvedené, na aké účely sa má zaká vyberať: pre ľudí žijúcich pod hranicou chudoby; pre biednych ľudí, ktorí nedokážu uspokojiť svoje životné potreby; pre správcov, ktorí majú na starosti výber a správne rozdelenie samotnej dávky zaká; pre nemoslimov, ktorých srdcia sú spriaznené s moslimami; na oslobodenie otrokov z otroctva; pre zadĺžených, ktorí nedokážu splatiť svoje dlhy; pre tých, čo sú na ceste Božej, pre spokojnosť Božiu pre cestujúcich, ktorí sa ocitli v núdzi. Koránové predpisy sa v neskorších časoch nedodržiavali. Zaká sa spolu s inými daňovými príjmami dostala do štátnej pokladnice a ľubovoľne sa s ňou zaobchádzalo.

10 Hadždž Posledným pilierom islamu je púť do Mekky, ktorú by každý správny moslim mal absolvovať aspoň raz za život. Hadždž je spojená s množstvom rituálov, medzi najznámejšie patria obiehanie okolo svätyne Kába alebo kameňovanie Satana. Od povinnosti vykonať púť sú oslobodení tí moslimovia, ktorí na to nemajú dostatok financií alebo sú zdravotne nespôsobilí.

11 Korán Posvätnou knihou islamu je Korán. Skladá sa zo 114 kapitol zvaných „súra“, ktoré pozostávajú z jednotlivých veršov zvaných „ája“. Korán obsahuje náboženské, etické, právne, kultové a i. zásady a pravidlá konania.

12 Obrázky na záver!

13

14

15

16

17

18 Zdroje:  Google  sk.wikipedia.org .sk

19 Ďakujem za pozornosť!

20 Koniec!


Stiahnuť ppt "Moslimovia."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google