Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Barok.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Barok."— Prepis prezentácie:

1 Barok

2 Georg F. Händel

3 * † anglicko-nemecký hudobný skladateľ venoval sa hre na orgán, husle a hoboj po štúdiu práva na univerzite v Halle sa stal organistom v miestnom Domkirche. 1706 – odišiel do Talianska po návrate do Nemecka pôsobil ako kapelník na hannoverskom dvore po mimoriadne úspešnom prijatí jeho opery Rinaldo v Anglicku a naliehaniu londýnskeho publika požiadal Juraja Hannoverského o povolenie vycestovať 1712 – odišiel do Anglicka a tam pôsobil až do svojej smrti Zložil tu svoje kľúčové diela a publikum, ktoré ho milovalo, ho čoskoro prijalo za svojho. v roku 1737 ho ranila mŕtvica, následkom čoho ochrnul na polovicu tela. pri dokončení oratória Jephta v roku 1751 navyše oslepol a nikdy už nezložil rozsiahlejšie dielo. zomrel na Bielu sobotu, 14. apríla 1759 v Londýne. bol mu vystrojený pohreb so štátnymi poctami, na ktorom sa zúčastnilo viac než 3000 ľudí, a bol pochovaný na Westminster Abbey. Händel bol výzorovo silnejšej, robustnejšej postavy a ťažko sa pohyboval, no mal citlivú a humornú povahu. Dobové kresby dodávajú jeho hlave s neodmysliteľnou parochňou na hlave dojem vznešenosti vrcholného umelca. Bol však aj odvážny - ako osemnásťročný vyzval na súboj svojho priateľa J. Matthessona a jeho život zachránila iba náhoda (špička kordu skĺzla po jeho mosadznom gombíku).

4 podobnú statočnosť prejavoval Händel i v umeleckých súbojoch - najmä na poli opery.
Händel veľmi hlboko prežíval svoje umenie. neraz ho pristihli, ako pri kompozícii niektorého diela plakal. bol neprekonateľným improvizátorom na orgáne. túto schopnosť si zachoval až do posledného roku svojho života, keď už bol slepý. nikdy nebol ženatý a svoj súkromný život držal v tajnosti. Händelovo dielo je neobyčajne rozsiahle - tvorí ho štyridsaťšesť opier, tridsaťdva oratórií, sto kantát, cyklus dvanástich sláčikových koncertov, dvadsať koncertov pre orgán a celkovo vyše šesťsto skladieb, čo je viac než úctyhodná (dnes nemysliteľná) bilancia na jediného autora. po jeho smrti upadla prevažná časť jeho diela do zabudnutia, s výnimkou Anglicka sa na repertoári udržiaval iba Mesiáš a niektoré Concerti grossi, nezáujem postihol najmä jeho opery. významné znovuobjavenie jeho diela prišlo až v druhej polovici 20. storočia ako súčasť trendu zvýšeného záujmu o predklasicistnú hudbu a autentickú interpretáciu starej hudby. dnes je na repertoári pomerne veľká časť jeho diel a svetové operné domy uvádzajú jeho opery, hoci ich autentická interpretácia je veľmi náročná. Odkazy na Händelovu tvorbu:

5 Antonio Vivaldi

6 * † taliansky huslista, barokový skladateľ, pedagóg a kňaz bol nazývaný aj „Prete rosso“ (červený kňaz) vďaka jeho farbe vlasov a Benátčania ho poznali len pod týmto menom od detstva mal zdravotné problémy pravdepodobne trpel na Angina Pectoris, alebo na astmu už ako dieťa hrával v orchestri San Marco, kde príležitostne zastupoval svojho otca ako 25 ročný bol vysvätený za kňaza a dostal post Kaplana v kostole Santa Maria della Pietà, kde pôsobil v tejto funkcii zo zdravotných dôvodov len jeden a pol roka Ospedale della Pietà v Benátkach, bol domov pre osirotené dievčatá, nemanželské novorodeniatka a útulok pre slobodné ženy Vivaldi tam pôsobil ako učiteľ hry na husle, na violončelo a viedol dievčenský orchester Ospedale della Pietà, ktorý sa stal počas jeho pôsobenia popredným talianskym hudobným telesom Antonio Vivaldi pôsobil na Ospedale della Pietà od roku 1704 do roku 1716 toto obdobie patrí medzi najplodnejšie tvorivé obdobia Vivaldiho, v ktorom napísal svoju prvú operu Ottone in villa a skomponoval nespočetné diela pre rôzne inštrumentálne obsadenia, najmä však husľové sonáty a husľové koncerty. z toho najmenej 30 husľových koncertov a dva koncerty pre viola d'Amore napísal pre svoju žiačku a neskôr svoju kolegyňu na Ospedale della Pietà, Anna da Violin Popri funkcii maestro di violino na Ospedale della Pietà sa v roku 1716 stal aj maestro de' concerti. Popri týchto funkciách sa stal aj impresáriom v Theater San Angelo

7 v roku 1721 navštívil viackrát talianske mesto Rím, kde dostal objednávky na komponovanie opier a cirkevnej hudby v rokoch 1729 a 1733 podstúpil Vivaldi mnoho ciest po Európe a s veľkou pravdepodobnosťou bol aj v Prahe, kde uviedol svoje dve opery. V roku 1740 sa presťahoval do Viedne, kde zomrel 28. júla 1741 v chudobe a v zabudnutí Vivaldi skomponoval okolo 712 diel, z toho okolo 500 koncertov: 241 husľových koncertov 39 koncertov pre fagot 6 koncertov pre flautu 70 koncertov pre rôzne netradičné inštrumentálne obsadenia sonáty pre jeden nástroj (napr. pre husle sólo alebo flautu) alebo pre dva nástroje (napr.pre dvojo huslí, husle so sprievodom iného nástroja) koncerty pre Viola d'amore koncerty pre rôzne drevené dychové nástroje pár koncertov pre violoncelo 55 koncertov bez sólistu 21 komorných koncertov pre sólistu bez orchestra 49 opier Odkazy na Vivaldiho tvorbu:

8 Johann S. Bach

9 * † nemecký skladateľ barokovej hudby , organista a čembalista dnes je uznávaný ako najväčší majster zvuku, ktorý stáročia ovplyvnil celý vývoj hudby včasné detstvo strávil Bach v Eisenachu, kde ho bratranec jeho otca, zoznámil s chrámovou a orgánovou hudbou. ako osemročný sa dostal Bach do latinskej školy dominikánskeho kláštora rodičia zomreli skoro, matka 3. mája 1694 a otec 20. februára 1695 Johann Sebastian sa presťahoval so svojim bratom Johannon Jacobom k staršiemu bratovi Johannovi Christophovi do Ohrdrufu v Ohrdrufe navštevuje Johann Sebastian lýceum až do primy, čím získava lepšie školské vzdelanie ako jeho predkovia v sekunde chodili spolu s ním do školy bratranec Johann Ernst Bach a celoživotný priateľ Georgerot Erdmann jeho o 16 rokov starší brat Johann Christoph, ktorý bol organistom v Ohrdrufe, prevzal jeho ďalšiu výchovu a hudobné vzdelávanie od neho sa naučil Bach hru na organe a komponovanie jeho vplyv na Johanna Sebastiana možno badať v jeho raných organových dielach na výletoch do Celle a Hamburgu (k slávnemu organistovi Adamovi Reinkenovi) sa Bach zdokonaľuje v hre na orgán najneskôr od marca 1703 je Johann zamestnaný ako sluha a huslista v súkromnej kaplnke spoluregenta Johanna Ernsta von Sachsen Weimar pri orgánovej skúške 17. marca 1703 nadväzuje kontakty s radou v Arnstadte, ktorá mu už v auguste dáva miesto organistu

10 pri orgánovej skúške 17. marca 1703 nadväzuje kontakty s radou v Arnstadte, ktorá mu už v auguste dáva miesto organistu Bach dostal dňa 9. augusta 1703 svoje poverenie ako organista do nového kostola v Arnstadte bez ďalšej skúšobnej hry dňa 21. februára 1706 a 11. novembra dostáva pokarhanie kvôli "nedbalosti v službe„ dostáva tiež varovanie, aby pri sprievode chorálov pri bohoslužbe nemiatol obec zarážajúcimi medzihrami, dekoráciami a moduláciami dňa 24. apríla 1707 hrá Bach ukážkovo v Mühlhausene, kde sa uchádza o miesto organistu v posledných rokoch života Bach celkom oslepol; v roku 1749 sa podrobil operácii oboch očí zomrel 28. júla 1750 v Lipsku, po dvojnásobnom premiestnení sa jeho hrob dnes nachádza v lipskom kostole sv. Tomáša Odkazy na Bachovu tvorbu:

11 Giuoli Caccini

12 * † talianský hudobný skladateľ, spevák, hráč na citaru a harfu v mladosti bol členom Julskej kapely v Ríme. potom čo sa usídlil vo Florencii stal sa členom Spolku bardov, akadémie, ktorá začiatkom 16. stor. položila základ modernej melodrámy, ktoré Caccini spísal v diele “Le nuove musiche“ (1601) pre žáner divadlo v hudbe – ktoré v rokoch medzi 16. a 17. stor. začala podnikať svoje prvé krôčiky – skomponoval hudbu „Il rapimento di Cefalo“ na text Gabriella Chiabrery a “Euridice“ od Ottavio Rinucciniho významným dielom sú aj dve zbierky árií a madrigalov pre sólový hlas, napísaných v rokoch 1602 až 1614, ktoré predstavujú cestu od prísne polyfónneho madrigalov k monodickému Caccini sa roku 1604 definitívne usadil vo Florencii, kde tiež v roku 1618 zomrel v jeho stopách išla jeho dcéra, Francesca, prezývaná "La Cecchina„ Odkazy na Cacciniho tvorbu:

13 Ďakujem za pozornosť!


Stiahnuť ppt "Barok."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google