Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Publikovanie dosiahnutých vedeckých výsledkov

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Publikovanie dosiahnutých vedeckých výsledkov"— Prepis prezentácie:

1 Publikovanie dosiahnutých vedeckých výsledkov
Ústav informatiky SAV Publikovanie dosiahnutých vedeckých výsledkov Príprava vedeckej publikácie: Fakty, skúsenosti, návody, doporučenia a praktické príklady. RNDr. Vladimír Britaňák, DrSc.

2 Headlines Motivácia, prečo publikovať.
Ústav informatiky SAV Motivácia, prečo publikovať. Kategorizácia vedeckých publikácií. Základné predpoklady pre publikovanie. Základné vlastnosti (kvalitnej) publikácie. Základné časti vedeckej publikácie. Príprava publikácie (návody a doporučenia). Predloženie rukopisu do časopisu a recenzia. Diskusia (otázky a odpovede).

3 Motivácia, prečo publikovať
Ústav informatiky SAV Štatút SAV: “Cieľom základného výskumu je získavanie nových poznatkov v danej vedeckej oblasti …”. Každoročné hodnotenie ústavov SAV (jedno z kritérií sú scientografické údaje) a Výkonové financovanie organizácií SAV v roku 2018 (s účinnosťou od ). Akreditácia ústavov SAV (hodnotenie za každé 4 roky). Záverečné hodnotenie ukončených VEGA projektov. Náplň práce vedeckého pracovníka. Dokument Vedeckej rady ústavu (Hodnotenie oddelení) Finančná odmena za mimoriadnu vedeckú publikáciu.

4 Kategorizácia vedeckých publikácii
Ústav informatiky SAV Smernica SAV č. 303/A/2015 o evidencii a kategorizácii publikačnej činnosti a ohlasov (oficiálny dokument prístupný na webovej stránke SAV). “Hrubá” kategorizácia vedeckých publikácií: Konferenčné a zborníkové príspevky (Zahr./Domáce). Časopisecké publikácie (Z/D). Kapitoly vo vedeckých monografiách (Z/D). Vedecké monografie (Z/D).

5 Základné predpoklady pre publikovanie
Ústav informatiky SAV Vytvoriť si dostatočný čas a priestor na výskum. Získanie dobrého prehľadu v danej výskumnej oblasti: Retrospektívne a súčasný stav. Ako to dosiahnuť? Mať dobré vedomosti z príbuzných matematických vedných oblastí (lineárna algebra, teória matíc, …). Koncentrácia na riešenie zaujímavého problému. Vyriešenie problému (dosiahnutie vedeckého výsledku). Zvládnutie terminológie. Zvládnutie vedeckého odborného štýlu. Textový procesor na písanie (Latex, Word).

6 Dobrý prehľad vo výskumnej oblasti - I
Ústav informatiky SAV Štúdium vedeckej literatúry (monografie, články). Štúdium prehľadových článkov typu “Survey” je ideálne. Doporučená užitočná prax: Vypracovanie poznámok pri štúdiu článku a pochopenie študovaného výsledku.Výsledkom je tiež zdokonalenie sa v terminológii. Zvlášť venovať pozornosť referenciám v študovanom článku. Získať kópie dôležitých referencií, ktoré sa priamo týkajú Vášho výskumu. Podrobné vyjadrenie študovaného algoritmu pre pochopenie jeho vlastností a štruktúry, a jeho implementácia na počítači (možnosť vylepšenia algoritmu). Preštudované články s poznámkami je vhodné usporiadať a odložiť podľa tématiky (napr. algoritmy pre výpočet …, ich použitie v aplikáciách). Výsledkom by malo byť získanie dobrého prehľadu a stavu v danej skúmanej oblasti retrospektívne až po súčasnosť.

7 Dobrý prehľad vo výskumnej oblasti - II
Ústav informatiky SAV Čo je potrebné mať/urobiť pred prípravou publikácie? Skompletizovať zoznam literatúry, každý článok s poznámkami. Vlastný dosiahnutý vedecký výsledok (napr. nový algoritmus, metóda, vylepšený algorimus, metóda). Výsledok je podrobne opísaný, vyjadrený a overený implementáciou na počítači. Tiež jeho analýza zložitosti, vlastností a porovnanie s existujúcimi prístupmi (príklad). Vypracovanú všeobecnú osnovu plánovanej publikácie (príklad). Textový procesor (Latex – freeware MikTex 2.9 software). Zvlášť keď pripravujeme prvý článok, pred samotnou prípravou publikácie sa doporučuje pozrieť si nejaký publikovaný článok s podobnou tématikou v danom časopise.

8 Základné vlastnosti (kvalitnej) publikácie
Ústav informatiky SAV Technická presnosť – opis algoritmov je korektný, rovnice sú presné, tabuľky a obrázky neobsahujú chyby. Stručnosť a jasnosť – vety sú čo najkratšie a argumenty jasné. Dobrá organizácia a štruktúra - tvrdenia nasledujú logicky za sebou. Dobré vyjadrovanie v angličtine – text neobsahuje gramatické chyby, jednoznačné vyjadrovanie, vedecký odborný štýl. Úžitková hodnota – čitateľ by mal vedieť bezprostredne aplikovať výsledky na svoj problém. Etika – žiadny plagiarizmus a “self-plagiarizmus”, správne citovanie. Text možno použiť ako podklad na prezentáciu.

9 Základné časti vedeckej publikácie
Ústav informatiky SAV Nadpis článku (“Title”) Mená autorov a adresy zamestnávateľov (“Author, Affiliation, Address”) Abstrakt (“Abstract”) Kľúčové slová (“Keywords, Index Terms”) Úvod (“Introduction”) Hlavná časť publikácie (“Definitions, Notations, Algorithm or method description”) Diskusia a porovnania (“Discussion, Comparisons, Consequences”) Závery (“Conclusions, Summary”) Prílohy (“Appendix, Appendices”) > voliteľné Poďakovanie (“Acknowledgements”) > voliteľné Zoznam literatúry (“References”)

10 Príprava publikácie (návody a doporučenia)
Ústav informatiky SAV Doporučený postup pri písaní publikácie: Najprv vypracovanie zoznamu referenčných článkov (“References”). Zoznam by mal byť čo najkompletnejší (nemusí byť definitívny). Návrh vhodného nadpisu článku (“Paper title”) a zoznam kľúčových slov (“Keywords”). Príprava hlavnej časti článku (definície, označenia, opis algoritmu alebo metódy, diskusia a porovnania). Tiež možno pripraviť prílohy (“Appendix, Appendices”). Odkazy na referencie. Sekcie v poradí “Introduction”, “Abstract” a “Conclusions” pripravíme nakoniec (prečo je to dôležité?).

11 Príprava publikácie (návody a doporučenia)
Ústav informatiky SAV Správna voľba nadpisu plánovanej publikácie je asociovaná s typom dosiahnutého vedeckého výsledku. Nový dosiahnutý výsledok (“Regular paper”) - “Title”. Prehľadový článok (“Review/Survey paper”) - “A Survey of …”. Podstatne vylepšený existujúci výsledok - “Note on …”, alebo “Improved …”. Zlepšenie časti existujúceho výsledku - “Comments on ...”. Podstatné opravy v už publikovanom článku (“Eratum, Eratta”) - “Corrections to …”.

12 Príprava publikácie (návody a doporučenia)
Ústav informatiky SAV Príprava hlavnej časti článku (jednoduchý príklad) …. 2. Basic Facts: Definitions and Notations 2.1 Conversion Matrix and its Properties 2.2 Conversion Procedures 3. Fast Conversion Algorithm 4. Discussion 5. Comparisons with Existing Algorithms Každá sekcia, ak je to potrebné, môže byť vhodne rozdelená na subsekcie. Ak je to potrebné, môžeme pripraviť aj “Appendix”. Pozor!!! Písať priamo v angličtine (nie preklad zo slovenčiny).

13 Príprava publikácie (návody a doporučenia)
Ústav informatiky SAV Hlavná časť publikácie a referencie sú napísané. Čo ďalej? Príprava “Abstract, Introduction, Conclusions” v poradí: “Introduction”, “Abstract” a nakoniec “Conclusions”. Príprava “Introduction”. Rozdelenie do nasledujúcich principiálnych odsekov: Všeobecný úvod (hlavný objekt výskumu). Opis existujúcich prístupov k riešeniu problému. Opis dosiahnutého výsledku (venovať pozornosť!). Príprava “Abstract” (prečo je veľmi dôležitý?). Príprava “Conclusions” (sumarizácia výsledkov).

14 Príprava publikácie (návody a doporučenia)
Ústav informatiky SAV Publikácia (článok) je kompletne napísaná(ý) pomocou textového procesora. Máme prvú verziu, “Draft”, ktorý môžeme vytlačiť. Užitočné doporučenia: Opakované prečítanie textu za účelom odstránenia gramatických chýb, preklepov, prípadne vylepšenie textu, kontrola logických chýb, kontrola správnosti rovníc, obrázkov a tabuliek. Opravený text dať niekomu prečítať a po doporučených korekciách na niekoľko dní odložiť. Dobrou praxou je vytvorenie tzv. Technického reportu (príklad a pár výhod k použitiu tohto dokumentu).

15 Návody pre písanie vedeckých publikácií
Ústav informatiky SAV Detailné návody a doporučenia pre písanie vedeckých publikácií, hlavne na čo sa koncentrovať a čomu sa vyhýbať, možno nájsť v: H. S. Malvar, “Effective Communication: Tips on Technical Writing”, IEEE Signal Processing Magazine, Vol. 25, No. 3, May 2008, pp Kópia je k dispozícii.

16 Pred predložením rukopisu do časopisu
Ústav informatiky SAV 1. Výber vhodného časopisu na publikovanie. 2. Základné propozície, v akej forme a ako predložiť rukopis do vybraného časopisu možno nájsť: V publikovanom časopise na posledných stranách (“Information for Authors”). Na webovej stránke časopisu (“Instructions for Authors”). 3. Generovanie rukopisu v PDF forme v požadovanom štýle (ak sa používa Latex, potom sa použije formátovací súbor *.sty z webovej stránky časopisu a deklaruje sa v hlavičke zdrojového súboru *.tex). 4. Predloženie rukopisu redakčnej rade časopisu (predkladá sa iba PDF súbor, napr. s názvom “SPLmanuscript.pdf”).

17 Proces predloženia rukopisu do časopisu
Ústav informatiky SAV Rukopis sa predkladá online cez webovú stránku časopisu (stlačením panelu “Submit manuscript”). Sledovať vyplnenie požadovaných informácií (názov článku, abstrakt, kľúčové slová, EDICS klasifikácia, meno autora pre korenšpondenciu, …, bol rukopis predložený do iného časopisu, požadujete OpenAccess - pozor platené!). Nakoniec stiahnutie rukopisu v PDF formáte do systému a vyplnenie “Copyright form” (autorské práva). Systém vygeneruje finálnu formu predloženého rukopisu s identifikačným číslom a proces predkladania sa ukončí. Systém zašle bezprostredne autorovi o úspešnom predložení rukopisu a nasleduje recenzné konanie (“Review process”).

18 Recenzné konanie (“Review proces”)
Ústav informatiky SAV Recenzné konanie riadi “Handling Editor”, ktorý najprv osloví potenciálnych recenzentov (“Reviewers”). Sú minimálne dvaja. Autor si môže skontrolovať stav recenzného konania (web stránka). Výsledok recenzného konania (“Decision”) sa zasiela autorovi: “Accepted for publication”, “Accepted with mandatory minor (major) revisions”, “Rejected”. Ak je rukopis akceptovaný, predložiť zdrojový súbor článku, obrázkov v EPS formáte, digitálne obrázky v TIFF formáte, …). Ak rukopis vyžaduje opravy, potom Editor vyzve autora, aby tieto vykonal a opravený rukopis (“SPLmanuscriptR1.pdf”) následne znovu predložil redakčnej rade (termín cca. 1 mesiac) spolu s “Word” súborom “Response to Reviewers” (reakcia na poznámky recenzentov).

19 Rukopis je akceptovaný na publikovanie
Ústav informatiky SAV Rukopis je akceptovaný. Editor vyzve autora, aby predložil kompletný rukopis (zdrojový súbor článku *.tex a PDF verziu, obrázky v EPS formáte, digitálne obrazy v TIFF formáte, …) a ďalšie požadované súbory. Je možné ešte urobiť malé vlastné opravy do verzie rukopisu, ktoré boli nájdené počas recenzie. Kompletný rukopis článku zašle Editor vydavateľovi časopisu a informuje autora, kedy môže očakávať od vydavateľa správu. Autor dostáva verziu článku v PDF formáte bez bibliografických údajov (Vol., No., pp.) vo vysádzanej publikovanej forme (tkz. “Uncorrected proofs” ) s označenými chybami a možnými otázkami (niektoré referencie neboli citované). Posledná možnosť ako urobiť posledné malé opravy anotáciami do PDF verzie. Anotovanú verziu odoslať vydavateľovi do 48 (72) hodín!!! Po opublikovaní autor dostáva autorskú kópiu v PDF formáte.

20 Recenzný proces z pohľadu recenzenta
Ústav informatiky SAV Ako vyzerá recenzný proces v špičkových CC časopisoch (pohľad zo strany recenzenta, ktorý autor nevidí a čo sa hodnotí). Absolútna anonymita recenzenta (Reviewer#1, Reviewer#2, …). Dotazník: Patrí tématika predloženého rukopisu do daného časopisu? Predložený rukopis opisuje nový výsledok? Aká je organizácia článku? Aká je technická prezentácia výsledku? Je zoznam referencií dostatočne vyčerpávajúci? Aká je úroveň angličtiny? Záverečné hodnotenie recenzenta (“Accepted”, …). Slovné hodnotenie recenzenta: argumentácia záverečného hodnotenia, formálne a podstatné chyby (zasielajú sa autorovi). Závažné poznámky recenzenta Editorovi (nedostáva autor).

21 Niekoľko záverečných rád
Ústav informatiky SAV Ak ste si istí, že máte nový výsledok, potom neváhajte predložiť rukopis do kvalitného časopisu. V prípade rozhodnutia “Reject” analyzujte príčinu (recenzent je povinný špecifikovať toto rozhodnutie), a podniknite následné kroky (urobiť podstatnú revíziu a znovu predložiť opravený rukopis). V prípade rozhodnutia o revízii rukopisu konštruktívne reagujte na negatívne poznámky daného recenzenta. Ak nesúhlasíte, potom mu predložte pádne argumenty (je to istý typ vedeckej diskusie). Nezabudnite zaregistrovať publikovanú prácu v knižnici ústavu (vyplnenie formulára a predložiť kópiu publikácie) .

22 Záverečné poznámky Ústav informatiky SAV Táto prednáška je určená pre celú akademickú obec ústavu. Bola koncetrovaná na vysvetlenie “metodiky” na prípravu (kvalitnej) vedeckej publikácie a bola zameraná na opis kompletného procesu od jej prípravy cez jej recenziu, a finálne jej publikovanie. Pretože nie je možné pokryť všetky aspekty procesu prípravy vedeckej publikácie a jej predloženia do časopisu, preto do tejto prednášky budú zapracované ďalšie dôležité detaily podľa otázok pracovníkov ústavu. “PowerPoint” verzia bude k dispozícii na webovej stránke ústavu.

23 Diskusia (otázky a odpovede)
Ústav informatiky SAV Ak budete potrebovať radu, alebo pomoc pri príprave akéjkoľvek vedeckej publikácie môžete sa obrátiť na autora prednášky. Veľa úspechov v publikovaní.


Stiahnuť ppt "Publikovanie dosiahnutých vedeckých výsledkov"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google