Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Daň z nehnuteľnosti.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Daň z nehnuteľnosti."— Prepis prezentácie:

1 Daň z nehnuteľnosti

2 Daň z nehnuteľnosti Daňové priznanie k dani z nehnuteľností podáva predávajúci aj kupujúci, resp. každá FO alebo PO, ak nastali také zmeny oproti minulému roku, ktoré majú vplyv na vyrubenie dane. Najčastejšie zmeny, ktoré majú vplyv na podanie daňového priznania sú: kúpa nehnuteľnosti, predaj nehnuteľnosti, darovanie nehnuteľnosti alebo nehnuteľnosť nadobudnutá darom, zdedenie nehnuteľnosti, nehnuteľnosť nadobudnutá dražbou rozvod a následné rozhodnutie súdu o majetkovom vysporiadaní získanie právoplatného stavebného povolenia, či dodatočného stavebného povolenia získanie právoplatné kolaudačného rozhodnutia.

3 Daň z nehnuteľnosti Daňové priznanie k dani z nehnuteľností sa vždy podáva na príslušnom mestskom alebo obecnom úrade, v ktorého katastri sa nehnuteľnosť nachádza. Termín: Ak došlo k zmene v období medzi 2. januárom a 1. januárom (vrátane), povinnosť podať DP najneskôr do 31. januára nasledujúceho roka – až na dve (dôležité) výnimky. Príklad: Ak kupujúci nadobudol nehnuteľnosť v júli 2018, je povinný podať daňové priznanie do Rozhodujúcou skutočnosťou je povolenie vkladu vlastníckeho práva v prospech kupujúceho. Ak uzatvoril kúpnu zmluvu napr. v decembri 2018, ale kataster povolil vklad vlastníckeho práva až po , v takomto prípade je povinný podať daňové priznanie až do

4 Daň z nehnuteľnosti Dve dôležité výnimky
Ak ste nadobudli nehnuteľnosť : 1.   dedením, 2.   dražbou, v týchto dvoch prípadoch musíte daňové priznanie podať do 30 dní od vzniku daňovej povinnosti. Príklad: Zdedili ste byt a v pečiatke na Osvedčení o dedičstve je dátum nadobudnutia právoplatnosti Daňová povinnosť vzniká prvým dňom mesiaca nasledujúceho po dni, keď Osvedčenie (rozhodnutie) o dedičstve nadobudlo právoplatnosť. V praxi to znamená, že na podanie DP v tomto príklade máte 30 dní od

5 Daň z príjmu pri predaji nehnuteľnosti

6 Daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti
Skutočnosť, či príjem z predaja nehnuteľnosti u daňovníka podlieha zdaneniu a je zdaniteľným príjmom alebo je oslobodený od dane, závisí od posúdenia podmienok pre jeho oslobodenie podľa platných ustanovení zákona o dani z príjmov. Ak má daňovník príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorý nie je oslobodený od dane a takýto príjem presiahne za zdaňovacie obdobie r polovicu základnej nezdaniteľnej časti základu dane na daňovníka, teda sumu 1.915,01 EUR, je povinný podať daňové priznanie k dani z príjmov FO.

7 Daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti
Od dane je oslobodený príjem: z predaja nehnuteľnosti (nezaradenej v obchodnom majetku), a to po uplynutí 5 rokov odo dňa jej nadobudnutia z predaja nehnuteľnosti (nezaradenej v obchodnom majetku) nadobudnutej dedením (postupným dedením) v priamom rade alebo niektorým z manželov, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa (alebo poručiteľov), z predaja nehnuteľnosti zaradenej do obchodného majetku, a to po uplynutí 5 rokov od jej vyradenia z obchodného majetku,    z predaja nehnuteľnosti vydanej oprávnenie osobe podľa osobitných predpisov (ide o vydanie v rámci reštitučných zákonov) Ak príjem z predaja nehnuteľnosti je oslobodený od dane, daňovník takýto príjem v daňovom priznaní neuvádza a z tohto titulu daňové priznanie nepodáva.

8 Daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti
Rozhodujúci dátum Ak ste nadobudli nehnuteľnosť do , ste oslobodení od platenia dane z príjmu v takom prípade, ak ste vlastnili nehnuteľnosť viac ako 5 rokov alebo ste v nej mali prihlásený trvalý pobyt najmenej 2 roky pred predajom nehnuteľnosti. Ak ste nadobudli nehnuteľnosť až po , ste oslobodení od platenia dane z príjmu len v tom prípade, ak ste vlastníkom danej nehnuteľnosti viac ako 5 rokov.

9 Daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej kúpou
Príklad: Daňovník uzavrel v roku 2018 zmluvu o predaji bytu a rekreačnej chaty. Byt, ktorý kúpil v roku 2014 za eur, predal za eur a chatu, ktorú kúpil v roku 2007 za eur, predal za eur. Kúpnu cenu za obidve nehnuteľnosti zaplatil kupujúci predávajúcemu v roku Zdaneniu podlieha a za zdaniteľný príjem je považovaný len príjem z predaja bytu, nakoľko príjem z predaja z rekreačnej chaty je od dane oslobodený (k predaju došlo po 5 rokoch odo dňa nadobudnutia). Daňovník zahrnie v daňovom priznaní za rok 2018 do základu dane (čiastkového základu dane) príjem z predaja bytu vo výške eur a výdavok vynaložený na jeho kúpu vo výške eur.

10 Daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej kúpou
Pri nehnuteľnosti nadobudnutej kúpou je výdavkom preukázateľne zaplatená kúpna cena. Medzi výdavky sa tiež pripočítavajú finančné prostriedky použité na opravu a údržbu nehnuteľnosti, rekonštrukciu a technické zhodnotenie a iné (musia byť preukázateľné vynaložené, teda je potrebné mať k nim doklady, faktúry).

11 Daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením
Príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorá bola nadobudnutá dedením v priamom rade alebo niektorým z manželov je od dane oslobodený, ak uplynie aspoň 5 rokov odo dňa nadobudnutia tejto nehnuteľnosti preukázateľne do vlastníctva alebo spoluvlastníctva poručiteľa. Príjem z predaja nehnuteľnosti, ktorá bola nadobudnutá dedením v nepriamom rade, napr. po sestre, bratovi, ujovi, by bol oslobodený až po uplynutí 5 rokov odo dňa, kedy nadobudol takúto nehnuteľnosť do vlastníctva dedič. Pri nehnuteľnosti nadobudnutej dedením je výdavkom cena nehnuteľnosti zistená v čase nadobudnutia, pričom pri nehnuteľnosti nadobudnutej do je výdavkom tzv. reprodukčná obstarávacia cena (cena určená na základe znaleckého posudku, cena uvedená v osvedčení o dedičstve); pri nehnuteľnosti nadobudnutej dedením po je výdavkom tzv. všeobecná cena podľa OSP, t.j. cena uvedená v osvedčení o dedičstve, resp. uznesení o dedičstve.

12 Daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej dedením
Príklady: Ak nadobudnete byt po svojich rodičoch, ktorí mali nehnuteľnosť vo svojom vlastníctve viac ako 5 rokov, nebudete musieť platiť daň z príjmu, ak by však vlastnili nehnuteľnosť menej ako 5 rokov, od tejto povinnosti by ste neboli oslobodení. V marci 2018 daňovník predal pozemok, ktorý zdedil v decembri 2015 po smrti otca (dedenie v priamom rade). Otec daňovníka (poručiteľ) nadobudol pozemok kúpou v decembri roku Príjem z predaja pozemku je oslobodený od dane, pretože od nadobudnutia pozemku poručiteľom (otcom) do predaja pozemku daňovníkom uplynulo viac ako päť rokov.

13 Daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej darovaním
Na účely uplatnenia výdavku sa pri príjme z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej darom, ktorý nie je oslobodený od dane, je potrebné posúdiť skutočnosť, či by bol príjem z predaja u darcu v čase darovania, ak by nehnuteľnosť predal, oslobodený od dane alebo nie. Ak by bol príjem z predaja u darcu oslobodený od dane, potom je výdavkom cena nehnuteľnosti zistená v čase darovania. Ak bola nehnuteľnosť nadobudnutá darovaním do , výdavkom je cena v čase darovania – tzv. reprodukčná obstarávacia cena (určená napr. znaleckým posudkom k času darovania, resp. ohodnotenie určené v darovacej zmluve); ak bola nehnuteľnosť nadobudnutá darovaním po , výdavkom je cena v čase darovania určená znaleckým posudkom. V prípade, ak by príjem z predaja u darcu nebol oslobodený od dane, výdavkom u predávajúceho je obstarávacia cena zistená u darcu (t.j. cena, za ktorú nehnuteľnosť nadobudol darca do vlastníctva).

14 Daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti nadobudnutej darovaním
Príklady: Daňovník fyzická osoba dosiahne v roku 2018 príjem z predaja nehnuteľnosti (napr. pozemku), ktorú nadobudol darovaním v roku Pretože k predaju pozemku došlo do päť rokov od jeho nadobudnutia a nie je splnená podmienka oslobodenia, uvedený príjem podlieha zdaneniu a zaradí sa medzi ostatné príjmy z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. Nakoľko darca v čase darovania nehnuteľnosti spĺňal podmienky oslobodenia (pozemok nadobudol reštitúciou), ako výdavok pri príjme z predaja uvedenej nehnuteľnosti sa uplatní reprodukčná obstarávacia cena (napr. cena zistená na základe znaleckého posudku resp. ohodnotenie určené v darovacej zmluve - keďže k darovaniu nehnuteľnosti došlo do ).

15 Daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti obstaranej formou HÚ
Ak daňovník predáva nehnuteľnosť obstaranú formou hypotekárneho úveru, a to do 5 rokov odo dňa jej nadobudnutia do vlastníctva, takýto príjem sa považuje za zdaniteľný príjem z prevodu vlastníctva nehnuteľnosti. Pri príjmoch dosiahnutých z predaja nehnuteľnosti, ktorá bola obstarávaná formou hypotekárneho úveru, je možné uplatniť výdavky preukázateľne vynaložené na jej obstaranie. Medzi tieto výdavky je možné zahrnúť aj úroky z úverov od stavebných sporiteľní resp. hypotekárne úvery, ktoré sú poskytované výlučne za účelom kúpy nehnuteľností. Za uznané daňové výdavky súvisiace s obstaraním majetku (predávanej nehnuteľnosti) možno považovať aj iné poplatky súvisiace s poskytnutým úverom, a to napr. poplatky za zrušenie úverovej zmluvy alebo poplatky za predčasné splatenie úveru, vedenie úverového účtu, zriadenie záložného práva a pod.

16 Daň z príjmu z predaja nehnuteľnosti
Sadzba dane z príjmov FO 19% zo základu dane do ,06 EUR 25% z príjmov nad ,06 EUR Poistné na zdravotné poistenie 14% z príjmov


Stiahnuť ppt "Daň z nehnuteľnosti."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google