Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Švédsko.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Švédsko."— Prepis prezentácie:

1 Švédsko

2 Štátne zriadenie: kráľovstvo Administratívne usporiadanie: 24 krajov (län) Rozloha: km2 Počet obyvateľov: (2005) Hustota zaľudnenia: 20 obyv./km2 Hlavné mesto: Stockholm obyvateľov Iné významné mestá: Göteborg obyv., Malmö obyv., Uppsala ob. Najvyšší bod: Kebnekaise, 2132 m Najvýznamnejšie rieky: Götaälv, Dalälven, Umeälven Úradný jazyk: švédčina Mena: Švédska koruna Štátny sviatok: 6.jún ("Deň zástavy", deň, kedy sa dynastia Vasovcov dostala k moci) Rasové a národnostné zloženie: Švédi (90,8 %), Fíni (2,5 %), iné (6,7 % z toho 6000 Laponcov) Náboženstvo: evanjelické (89 %), rím.-katolícke (2 %), ostatné – pravoslávne, islamské, židovské (9 %) Urbanizácia: 83 % Priemerná dĺžka života: muži 74 rokov, ženy 80 rokov

3 Administratívne členenie
Švédsko je rozdelené na 24 provincií (län; prekladané aj ako "kraj"). V každej je administratívny provinčný úrad (länsstyrelse), ktorý je ustanovený vládou. V každej provincii je tiež oddelená provinčná rada (landsting), ktorá je komunálnym zastupiteľstvom menovaným voličmi provincie. Každá provincia sa ďalej delí na niekoľko obcí, ktorých je dokopy

4 Geografia Švédsko sa napriek výraznej polohe na sever teší predovšetkým miernemu podnebiu, a to najmä vďaka Golfskému prúdu. Na juhu Švédska rastu sú hojne rozšírené listnaté stromy, na severe zas krajine dominujú najmä borovice a brezy. V horách severného Švédska dominuje subarktické podnebie. Na sever od polárneho kruhu slnko počas letných dní vôbec nezapadá, a naopak, v zime sú bez konca a začiatku noci. Na východe Švédska sa nachádza Baltské more a Botnický záliv, vytvárajúce dlhú pobrežnú čiaru a ešte viac zjemňujúce podnebie. Na západe sa tiahne škandinávska horská reťaz, pásmo oddeľujúce Švédsko od Nórska. Južná časť krajiny je prevažne poľnohospodárska, lesy pokrývajú menšiu časť územia než ďalej na severe. Zaľudnenie je tu takisto vyššie v južnom Švédsku, centrá sú najmä v údoliach jazier Mälaren a v Öresundskom regióne. Najväčšími ostrovmi Švédska sú Gotland a Öland.

5 Ekonomika Základné ekonomické ukazovatele: Hrubý domáci produkt (HDP): 353,9 mld. USD (odhad 2005) Inflácia: 2,5 % Rast HDP: 3,8 % Podiel poľnohospodárstva na tvorbe HDP: 1,8 % Podiel priemyslu na tvorbe HDP: 28,6 % Podiel služieb na tvorbe HDP: 69,7 % Podiel obyvateľstva pod hranicou chudoby: % Práceschopné obyvateľstvo: 4,49 mil. ( r. 2005) Zamestnanie: poľnohospodárstvo 2 % priemysel 24 % služby 74 % Nezamestnanosť: 5,6 % Príjmy do štátneho rozpočtu: 210,5 mld. USD Výdavky zo štátneho rozpočtu: 205,9 mld. USD ( r. 2005) Export: 126,6 mld. USD ( r. 2005)

6 Hlavné odvetvia hospodárstva: Železo a oceľ, špičkové produkty ako ložiská, súčiastky pre rádiá a telefóny, zbrane, drevná masa a papierové produkty, lieky, potraviny a motorové vozidlá tvoria základ HDP. Najvýznamnejším odvetvím švédskeho priemyslu je strojárstvo, ktoré sa (včítane automobilového priemyslu) podieľa zhruba 45 percentami na celkovej priemyselnej výrobe krajiny. Toto odvetvie švédskeho spracovateľského priemyslu vykazuje tiež najväčšiu dynamiku svojho rozvoja. Za posledných dvadsať rokov objem svojej produkcie zväčšilo takmer štyrikrát. Je tu zamestnaných asi 370 tisíc pracovníkov, čo predstavuje 50 % celkovej zamestnanosti v ťažobnom a spracovateľskom priemysle. Dôležitým priemyslovým odvetvím je chemická výroba, ktorá má už vyše než storočnú tradíciu. V súčasnej dobe sa chemický priemysel podieľa na celkovom objeme spracovateľského priemyslu cca 10 % a zamestnáva viac ako 40 tisíc pracovníkov. Najvýznamnejším odborom chemického priemyslu je farmaceutická výroba, ktorej produkty sú z % určené na export. Nemenej významné miesto pripadá tiež potravinárskemu priemyslu, ktorý sa podieľa dvanástimi percentami na celkovej priemyselnej výrobe. Viac než polovica plochy Švédska je pokrytá lesmi. Produkcia lesného hospodárstva je tak dôležitým odvetvím priemyslu. Významné medzinárodné postavenie získal švédsky papierenský priemysel. Švédsko je tretím najväčším svetovým vývozcom papiera. Podiel papierenského priemyslu na celkovej priemyslovej výrobe predstavuje asi 11 %.

7 Zvyklosti Okrem úradného styku je vo Švédsku bežné tykanie
Zvyklosti Okrem úradného styku je vo Švédsku bežné tykanie. Nedochvílnosť je považovaná za veľmi neslušnú. Pri vstupe do domu sa vyzúvajú topánky. Považuje sa za slušné počkať s pitím, kým hostiteľ pozdvihne pohár a vysloví prípitok. Na zdravie sa povie "Skĺl". Po jedle sa poďakujete tomu, kto pripravil jedlo so slovami »Tack för maten«. Pohodlné oblečenie na volný čas je všade normálne, len v lepších reštauráciách sa očakáva elegantnejšie oblečenie. Vo verejných budovách a dopravných prostriedkoch je fajčenie zakázané.

8 Štokholm Mesto na vode, Benátky severu, hlavné mesto Škandinávie. Takéto prívlastky si vyslúžil Štokholm od svojich obyvateľov i obdivovateľov. Jeho netradičná poloha, ktorá vyplýva z toho, že sa v podstate nachádza na ostrovoch, ktoré sú prepojené, ho robí neopakovateľným. Obkľúčené jazerom Mälaren je potešením pre oko každého, kto má rád mestá situované v lone prírody a prírodných krás. Podobne ako krajinu ani hlavné mesto neobišiel hospodársky a ekonomický rozvoj, ktorý z neho spravil doslova vzorovú metropolu. V dvadsiatom storočí sa stala moderným mestom, ktoré tak ako dnes už mnohé metropoly sveta poňalo medzi seba tisícky emigrantov. Aj tí prispeli k osobitej tvári dnešného Štokholmu. Štokholm je rozdelený do troch veľkých oblastí. Hlavné centrum mesta, južná a západná časť. Tie sa potom delia do jednotlivých dištriktov. V rámci nich sú sformované malé mestečká (boroughs), ktoré nesú zodpovednosť za školstvo, sociálnu starostlivosť či kultúru. Posledné desaťročie prinieslo do mesta technologický boom. Väčšina obyvateľov je zamestnaná v nadnárodných ale i domácich high-tech podnikoch ako IBM, Ericsson alebo Electrolux. Jedno z najväčších IT centier na svete je lokalizované v Kiste, v severnom Štokholme. Turizmus je už dnes jedným z hlavných zdrojov mestskej pokladnice a výskumy predpovedajú, že situácia sa bude ešte zlepšovať. V roku 1991 prespávalo v miestnych hoteloch minimálne jednu noc viac okolo štyroch miliónov hostí, pred dvomi rokmi už takmer 7 miliónov návštevníkov.

9

10

11 Neďaleko Stockholmu sa nachádza jedno z nejdlhsie osídlených miest v Škandinávii, mesto nazvané Birka. Bolo založené vo vikingských časoch ako významný baltský prístav. Birka, nachádzajúca sa na ostrove Björkö při jazere Mälaren, bola osídlená už v osmom storočí nášho letopočtu. Mesto sa stalo nielen prístavom, ale aj významným obchodným centrom. Podobne významnou archeologickou lokalitou, o dvesto let mladší, je Hovgården na susednom ostrove Adelsö. Okrem velkého významu z obchodného hladiska, boly tieto dve miesta významné aj pre církevné dejiny Škandinávie. V deviatom storočí sa tu nachádzala prvá křesťanská kongregácia na švédskom území. V starých dobách obe mestá žily v okejsi symbióze, zatial čo v Birke sídlilo obyčajné obyvateľstvo, v Hovgårdenu sídlila královská rodina a šlachta. Obe mestá boly opustené v priebehu desiateho storocia a to pravdepodobne preto, že začala stúpať hladina vody. Obchodné styky sa presunuly do města Sigtuna a Birka aj Hovgården boly opustené. Dnes sa jedná o doležité archeologické nálezisko. Je tu možno poznať trochu bližšie život starých Vikingov a navštíviť niekoľko múzeí venovaných histórii mesta. Za starých dob sú tu k videniu pozostatky pevnosti, hrobky a niekolko zbytkov obytných domov.

12 Neďaleko hraníc s Nórskom sa nachádza mesto s názvom Tanum, ktoré sa preslávilo skalnými obrazcami zachytavajúcimi denný život ludí z bronzovej doby. Na skalách sa tu nachádza okolo 350 obrazcov, ktoré zachytávajú ludí, lode a sem tam nejaké zviera, najčastejšie jeleňa. Obrázky na skalách zobrazujú bežné výjavy zo života ludí doby bronzovej. To znamená, že vetšina obrazov je starých okolo štyri tisíc rokov.

13 Dnes je Luleå domovským prístavom švédských ladoborcov a okrem Gammelstadu je tu k videniu aj pekná neo gotická katedrála, ktorá je zo svojou 67 metrov vysokou vežou najvyššou budovou v meste. Na samom severe Botnického zálivu se nachádza mesto Luleå s kostolným mestečkom Gammelstad. Klíma na severe je drsná, a tak zimná cesta do kostola nebola ničím jednoduchým. Okolo kamenného kostola v priebehu päťnásteho storočia vyrástlo malé kostolné mestečko. Čo to znamená? 424 drevených chalúpok slúžilo svojim majitelom iba cez nedele a významné cirkevné sviatky. Inak boly úplne opustené. Boly akýmsi prechodným útočiskom pre ludí z veľmi vzdialených miest, ktorým cesta sem mohla trvať dlhsie ako deň.

14 Bolo založené niekedy v dvanástom storočí, kedy bola postavená významná katedrála zasvetená svetej Márii. Nasledovala výstavba opevnenia, ktoré sa zachovalo do dnešných dní a tvorí jednu z mestských dominánt. Visby sa v stredoveku stalo veľmi významným mestom. V baltskej dobe fungovalo ako križovatka obchodných ciest. Bolo aj strategickým miestom Krížové výpravy do Lotyšska.

15 V krajine južného Ölandu sú roztrúsené drevené veterné mlyny, a pozostatky ľudskej činnosti z prehistorických dôb. Medzi tie známejsie patrí napríklad zhluk megalitov nachádzajúcich sa na mieste zvanom Gettlinge.

16 Krajina v týchto miestach je úžasná
Krajina v týchto miestach je úžasná. Iba máločo ju dokáže formovať ako ľadovec. Malé ostrovčeky a morény. Sem tam praveké sídlisko z doby Bronzovej.

17 Dánsko je najmenšou škandinávskou, ale s Grónskom druhou najväčšou európskou krajinou (Grónsko patrí zemepisne k Amerike). Obmýva ho Baltské more a Severné more. Dánsko sa rozprestiera severne od Nemecka, juhozápadne od Švédska a južne od Nórska na Jutskom polostrove a na ďalších 474 väčších či menších ostrovoch (medzi najväčšie ostrovy patria: Sjaelland, Fyn, Lolland, Falster, Langelland) na severozápade Európy na sever od Nemecka. Hoci vyše dve tretiny z celej rozlohy územia pripadajú na Jutský poloostov, má Dánsko viaceré črty ostrovného štátu. K Dánsku patria aj Faerské ostrovy a Grónsko. Väčšina z dánskych ostrovov nie je osídlená. V Grónsku sa však osídlenie udržalo, hoci väčšinu ostrova pokrýva hrubá vrstva ľadu. 60% plochy zaberá orná pôda. Dánsko ma veľmi výhodnú geografickú polohu. Leží na križovatkách obchodných ciest medzi Severným a Baltským morom. Jeho územie tvorí dopravný most medzi strednou a severnou Európou.

18 O Dánsku Rok pristúpenia k EÚ: 1973
Politický systém: konštitučná monarchia Hlavné mesto: Kodaň Rozloha: km² Obyvateľstvo: 5.4 milióna Mena: dánska koruna Dánsko - Obyvateľstvo Počet obyvateľov: 5 200 000 Národnostné zloženie: Dáni 97%, Nemci 2%, Švédi 0,5% Náboženstvo: evanjelické luteránske 89%, ostatná protestantská a katolícka 11% Gramotnosť: 99% Úradný jazyk: dánština

19 Hospodárstvo V súčasnosti má Dánsko vysokú životnú úroveň a vyspelé hospodárstvo. Krajine chýbajú nerastné suroviny, preto sa rozvíjajú také odvetvia, ktoré majú nízke nároky na suroviny, ale vyžadujú si kvalifikovanú prácu (prístrojová technika a technika pre domácnosti). Významné zdroje surovín sú napr. úžitkové drevo v lesoch a ryby v okolitých moriach. Ulovené ryby, prevažne slede, sa spracovávajú a predstavujú i zložku vývozu. Poľnohospodárstvo tejto krajiny sa orientuje predovšetkým na živočíšnu výrobu. Pestujú sa predovšetkým obilniny a krmoviny, na ktorých sa zakladá chov hospodárskych zvierat (hovädzí dobytok pre mlieko, ošípané, hydina). Z priemyslu je tu rozvinutý hlavne strojársky, chemický, textilný a potravinársky priemysel. Veľkým prínosom do ekonomiky Dánska je export potravinárskych produktov (mlieko a mliečne výrobky, hovädzie mäso, bravčová šunka, slanina, hydina, vajcia). Pre ekonomiku krajiny je dôležitá aj námorná doprava.Vyše tri štvrtiny poľnohospodárskej výroby pripadajú na živočišnu výrobu.

20 Osobnosti K najznámejším Dánom patrí spisovateľ Hans Christian Andersen, slávny autor rozprávok, spisovateľka Karen Blixen a dizajnér Arne Jacobsen. Dánsky film si vyslúžil medzinárodné uznanie najmä vďaka režisérovi experimentálnych filmov Larsovi von Trierovi.

21 Kodaň Oficiálny názov Copenhagen / København Hlavné mesto Dánska, leží na ostrove Sjælland. V samotnom meste žije okolo pol milióna obyvateľov, v aglomerácii 1,2 milióna. Kodaň je mesto ukotvené v súčasnosti, aj keď je metropolou Dánska už 600 rokov. Čokoľvek tu hľadáte, určite nájdete. Zo škandinávskych miest je najdostupnejšie. 

22 Politický systém Z politického hľadiska je Dánsko od roku 1849 konštitučnou monarchiou, pod ktorú spadajú aj dve samosprávne oblasti: Faerské ostrovy a Grónsko. Faerské ostrovy získali autonómiu v roku 1948 a Grónsko získalo štatút medzinárodnej autonómie až v roku Kráľ je formálnou hlavou štátu, výkonnú moc má vláda na čele ktorej je ministerský predseda menovaný kráľom. Zákonodarnú moc má jednokomorový parlament, nazvaný Folketing, zložený zo 179 poslancov. Dánske súdy sú nezávislé. Voľby do parlamentu sa konajú každé štyri roky.

23 Grónsko Ostrov objavil roku 875 vikingský moreplavec Gunnbjorn. V rokoch preskúmal juhozápadné pobrežie Erik Červený. Neskôr ostrov osídlili prisťahovalci z Islandu. Na tomto najväčšom ostrove na svete s rozlohou 2,175 mil km² žije iba ľudí, z čoho je Inuitov. Úradnými jazykmi sú dánčina a inuitčina vytvorená z troch eskimáckych dialektov. Grónsko bolo kolóniou od roku 1380 a až keď sa roku 1953 stalo súčasťou Dánska, získalo autonómiu. Aj Grónsko reprezentujú v dánskom parlamente dvaja stáli zástupcovia. Grónsky parlament Landsting sa volí každé štyri roky.

24 Pamiatky a atrakcie Kodaň - Radničné námestie, Katedrála Vor Frue Kirke, Univerzita z 15. storočia, Zámok Christiansborg, Kráľovská knižnica, Kráľovský zámok Amalienborg, Palác Rosenborg zo 17. storočia, Malá morská víla Hammershus - Pevnosť z 13. storočia Holstebro - Fontána Vandkunsten, Radnica Kolding - Zámok Kolfinghus, Kostol Skt. Nikolai Kirke z 13. storočia Horsens - Kostol Vor Frue Kirke z 13. storočia, Pamätník polárneho bádateľa Beringa Múzeum voskových figurín, Holografické múzeum, Planetárium Tycho de Brahe - v Kodani Zábavný park Tivoli - so záverečným ohňostrojom (otvorené od mája do septembra) Zábavný park Legoland - Billund v Jutsku. Ročne navštívi Legoland približne milión turistov. Park sa rozprestiera na 100 tis. metroch štvorcových.

25 Fínska republika Domáci názov: Suomi Hlavné mesto: Helsinky, obyvateľov Rozloha: km2 Hranica: km (Nórsko, Švédsko, Rusko) Populácia: (júl 2005) Etniká: Fíni (93 %), Švédi (5,8 %), Rusi (0,35 %), Laponci (0,35 %), iné (0,5 %) Náboženstvá: Luteráni 89%, pravoslávne 1%, žiadne 9%, iné 1%

26 Geografia Fínsko je krajinou tisícich jazier a ostrovov, presnejšie 187 888 jazier a 179 584 ostrovov. Jazero Saimaa je piate najväčšie v Európe. Fínska krajina je prevažne rovinatá s nízkymi kopcami. Najvyšším bodom je Haltitunturi s výškou 1328 m nad morom. Nachádza sa na severozápadnom výbežku Fínska. Okrem mnohých jazier krajine dominujú rozsiahle severské lesy, ktoré zaberajú asi 68 % súše, a trochu obrábanej pôdy. Prevažná časť ostrovov leží na juhozápade (súostrovie Alandy) a pozdĺž južného pobrežia vo Fínskom zálive. Fínsko je jedným z mála štátov na svete, ktorého územie sa stále zväčšuje.

27 Provincie Fínska 1 Južné Fínsko 2 Západné Fínsko 3 Východné Fínsko 4
Oulu 5 Laponsko 6 Alandy

28 Hospodárstvo Fínska Fínsko má vysoko industrializovanú ekonomiku s voľným trhom Kľúčovým ekonomickým sektorom je priemyselná výroba, hlavne spracovanie dreva a kovov, strojárstvo a odvetvie telekomunikácií (napríklad firma Nokia) a elektroniky. Lesníctvo je dôležitým exportným príjmovým zdrojom, v ktorom je zamestnaná značná časť vidieckeho obyvateľstva.

29 Doprava v krajine Vo Fínsku je 80 tisíc kilometrov asfaltových ciest. Väčšina z nich je v perfektnom stave. V severných oblastiach sa môžete stretnúť s cestami, ktoré nemajú pevný povrch. Cestovanie vlakom je vo Fínsku veľmi lacné a rýchle. Najhustejšia železničná sieť je na juhu Fínska, na severe (najmä v Laponsku) je málo tratí. Stav železnice je perfektný a strojový park tiež. V expresných vlakoch je vhodné mať miestenku. Na jazerách, riekach aj pri pobreží fungujú stovky pravidelných liniek. Najať si môžete aj špeciálne lode pre okružné plavby.

30 Kultúra Národným fínskym eposom je Kalevala
Zo spisovateľov spomenieme Miku Waltariho a Tove Janssonovú Veľmi obľúbený je medzi Fínmi šport, úspešnejšími športovcami boli či sú napríklad Saku Koivu, Teemu Selänne či Mika Häakkinen Kantele

31 Spisovatelia Mika Waltari Tove Janssonová

32 Hudba Apocalyptica Finntroll HIM Children of bodom

33 Hudba Lordi-víťazi Eurovízie v roku 2006 Nightwish The Rasmus

34 Športovci Kimi Räikkönen Teemu Selänne Mika Häkkinen

35 Helsinky Mesto sa nachádza vo Fínskom zálive. Bolo založené kráľom Gustávom Vasom ako obchodné centrum. Voľnému prístupu po mori kedysi bránila pevnosť Suomenlinna. Rozkladá sa na niekoľkých ostrovoch na juhu metropoly a dnes je cieľom tisícok turistov. Tí tam okrem pevnosti chodia aj pre krásny výhľad na more.


Stiahnuť ppt "Švédsko."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google