Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Symbolika vlajky : Zelená a žltá farba na brazílskej vlajke sú farby kráľovského rodu Bragançovcov (cisár Pedro) a Habsburgovcov (cisárovná Leopoldina).

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Symbolika vlajky : Zelená a žltá farba na brazílskej vlajke sú farby kráľovského rodu Bragançovcov (cisár Pedro) a Habsburgovcov (cisárovná Leopoldina)."— Prepis prezentácie:

1

2 Symbolika vlajky : Zelená a žltá farba na brazílskej vlajke sú farby kráľovského rodu Bragançovcov (cisár Pedro) a Habsburgovcov (cisárovná Leopoldina). Zelená symbolizuje tiež jar a brazílsku prírodu a žltá zlato a bohatstvo Brazílie. Nebeská klenba je obrazom oblohy nad Rio de Janeirom v noci 15. novembra Na bielom pruhu je nápis Ordem e Progresso (poriadok a pokrok), ktorý sa pripisuje francúzskemu filozofovi Augustovi Comtemu, ktorý mal v Brazílii veľa prívržencov, vrátane spolutvorcu vlajky, profesora Teixeiru Mendesa.

3 Poloha : Južná Amerika Oficiálny názov: Républica Federativa do Brazil Rozloha :8,5 mil. km2 Obyvateľstvo :174,8 mil. Úradný jazyk : portugalský Hlavné mesto :Brasilia -1,7 mil. Najväčsie mestá : Sao Paulo 15,5 mil. ,Rio de Janeiro 9,6 mil. Mena :réal Hlavné náboženstvá : kresťanské 97% , iné 3% Gramotnosť dospelých : 81% Hustota osídlenia : 20,5 obyv. na km2 Priemerná dĺžka života : 67 rokov Počet obyv. na 1 lekára : 685 Počet televízorov : 215 na 1000 obyv.

4 Brazília dostala svoj názov podľa stromu “brassa“ , z ktorého získavali brazílski Indiáni červené farbivo. Po dobytí ríše Inkov v 16 str. si začali západné európske krajiny podmaňovať jej obyvateľov. V 17str. španielskí a portugalskí dobyvatelia získali väčšinou juhoamerických území pre svojich európskych vládcov. Ich vplyv je silný aj dnes. Z krajín Južnej Ameriky ma Brazília najväčšiu rozlohu i najväčší počet obyvateľov. Zaberá viac ako polovicu územia celého kontinentu a žije v nej polovica jeho obyvateľov.

5 Keď sa povie Brazília... jednou s prvých vecí, ktoré sa cudzincovi vynoria v mysli, je určite slávny brazílsky karneval, megashow plná dobrej nálady , samby a pestrých farieb, kde Brazílčan odhaľuje v maskách a prestrojeniach základné črty svojej mentality : nenútenú veselosť, tvorivosť a zmysel pre dobrú náladu a rytmus. Brazílsky karneval oficiálne začína v nedeľu a končí v utorok, štyridsať dní pred Veľkou nocou. Počas týchto dní sa celá krajina ponorí do sveta masiek, kde fantázia nepozná hranice. Neoficiálne je však vzduch doslova nabitý atmosférou slávností celý týždeň, nepočítajúc všetky prípravy prakticky už od začiatku leta.

6 Ak by ste v období karnevalu chystali do týchto končín južnej Ameriky je tu ponuka viacerých typov:
-Karneval v Olinde a v Recife -Karneval v Salvadore - Karneval v Rio de Janeiro -Karneval v Sao Paule -Karneval v Minas Gerais

7

8

9 História Capoeiry Od 16. do 19. storočia Portugalci dopravili loďou otrokov zo západnej Afriky do južnej Ameriky. 42% všetkých otrokov bolo dopravených do Brazílie. Najviac predávali otrokov z Angoly, Konga a Mozambiku. Títo ľudia so sebou priniesli do nového sveta svoje kultúrne a náboženské tradície. Utláčanie afrických ľudí bolo hlavným dôvodom pre vznik Capoeiry. Vďaka Capoeire , ktorú otroci tajne cvičili , otroci odolávali útlaku a pozdvihli svoju kultúru a postavenie. Niektorí historici veria, že domorodé národy v Brazílii tiež hrali dôležitú úlohu vo vývoji Capoeiry. Po zrušení otroctva sa otroci presťahovali do miest, ale boli bez práce, tak sa spojili a vytvorili zločinecké gangy. Stále cvičili Capoeiru až sa jej praktizovanie stalo trestnou činnosťou. Stala sa Capoeira v Brazílii ilegálna. Trest za jej praktizovanie bol extrémny- tých ktorých prichytili, rozrezali Achillovu šľachu. Capoeira bolo stále praktizovaná, ale pomaly upadala do zabudnutia.

10 V roku 1937 bol Mestre Bimba pozvaný aby predstavil Capoeiru prezidentovi Brazílie – Getúliovi Vargasovi. Po tomto výkone dostal Bimba oprávnenie otvoriť prvú školu Capoeiry v Brazílii. Odvtedy je Capoeira známa ako národný šport a šíri sa ďalej vo svete. Mestre Bimba je považovaný za otca Capoeiry Regional a Mestre Pastinha za otca Capoeiry Angoly.

11 Capoeira predstavuje unikátnu kombináciu tanca, akrobacie a netradičného bojového umenia s osobitou filozofiou. Súboj dvoch súperov je možno najlepšie definovať ako predstieraný boj - hru založenú na improvizácii, avšak s prísnymi rituálnymi pravidlami, ktoré bránia vzniku násilného chovania Dôraz je kladený najmä na plynulosť súhry pohybov oboch hráčov, čo v kombinácii s hudbou a spevom robí Capoeiru bojovým umením, ktoré je atraktívne nielen pre zúčastnených, ale aj pre divákov. Hudba je srdcom Capoeiry, diktujúca tempo hry a ktorou sa hráči, doprevádzaní hudobnými nástrojmi a spevom, nechávajú inšpirovať a prijímajú z nej potrebnú energiu pre svoje výkony.

12

13 O Riu vravia všetci, že je nebezpečné. Napriek tomu ho treba vidieť
O Riu vravia všetci, že je nebezpečné. Napriek tomu ho treba vidieť. Brazílčania hovoria „Boh stvoril svet za šesť dní a na siedmi deň Rio. Mesto z množstvo pahorkov údolí a výhľadom nad prekrásnym zálivom je totiž najkrajším mestom sveta. Nádherné je vďaka svojej polohe. Guanabarský záliv na pobreží Atlantiku dekoruje viacero tvarovo výrazných brál, ktoré ďalej v hĺbkach oceánu vytvárajú ostrovy. Nad nimi pokračujú v panoráme vysoké kopce pohoria Serra da Carioca. Navyše , neutíchajúce fronty vĺn na pobreží vyhladzujú dlhé kilometre nádherných pieskových pláží. Dve hlavné atrakcie mesta sú Cukrová homoľa a hora Corcovado s 30 m sochou Krista.

14

15

16 Rio de Janeiro znamená preklade Januárová rieka
Rio de Janeiro znamená preklade Januárová rieka. V Guanabarskom zálive však žiadna rieka nie je. Portugalský moreplavec a objaviteľ Ria Gaspar de Lemos sa pri pomenúvaní tohto miesta v januári 1502 sa jednoducho pomýlil. Malo vynikajúcu polohu na vybudovanie prístavu, no zužitkovali ju až o vyše sto rokov neskôr Francúzi. Obrovská krajina sa stala výdatným zdrojom kávy, pomarančov, cukrovej trstiny a nerastov pre Európu. Od roku 1763 bolo Rio hlavným mestom krajiny, spolu s ňou aj oslávilo vyhlásenie nezávislosti od Portugalska v roku 1822, až kým úlohu hlavného administratívneho centra štátu roku 1960 neprevzalo od základov postavené nové hlavné mesto Brasilia. V širšej aglomerácii okolo Ria žije 15 mil. obyvateľov. Miestny obyvatelia sa nazývajú cariocas, vraj majú radi zábavu ako nikto iný.

17 Keď sa vám pred očami iskrí...
Rio je však jedným z najkrajších miest sveta, aj pokiaľ ide o ľudí. Pestrá zmes ľudských rás, v ktorej hlavnými ingredienciami boli krv juhoamerických Indiánov, afrických černochov a potomkov portugalských, francúzskych a španielskych dobyvateľov, vyústila do neopakovateľného typu ženských a mužských postáv, ktoré akoby boli vymodelované na tancovanie samby či vystavovanie v bikinách na svetoznámych plážach Copacabana, Ipanema, Leblon, Flamengo či Botafogo.

18

19 Pomyslenou čiarou, ktorá rozdeľuje policajtmi chránenú a policajtmi obetovanú časť mesta, sú doširoka rozpažené ruky Krista. Pred jeho tvárou , v južnej časti mesta je bohatstvo a relatívne bezpečie. Za chrbtom Spasiteľa je už len bezprávie a bieda.

20

21 Ako v Riu prežiť.. Nie je však dôvod vystrašiť vás, pretože toto mesto jednoducho treba vidieť. Dá sa prežiť, ak človek dodržiava základné bezpečnostné pravidlá. Slovenské ministerstvo zahraničných vecí odporúča nechodiť v noci do chudobných štvrtí, ak sa turista stane terčom ozbrojeného prepadu, neklásť žiaden odpor a neprovokovať účastníkov. Skúsení turistickí sprievodcovia odporúčajú nosiť pri sebe menšiu hotovosť, ktorá v kritických prípadoch útočníkov uspokojí. Napokon, podobnú taktiku majú aj miestni obyvatelia, ktorí si v luxusných domoch zriaďujú záložné trezory, v ktorých majú pripravených niekoľko tisíc realov a napodobeniny šperkov. “Vo vlastnom záujme by návštevníci Ria nemali pri sebe nosiť originály dokladov, väčšie množstvo peňazí, kameru, drahý fotoaparát a šperky.“ radí ministerstvo zahraničných vecí. Najúčinnejšou stratégiou prežitia je splynutie s miestnym davom. Vyzerať ako miestny, správať sa ako miestny, neukazovať, že máte peniaze, fotoaparáty, batohy, v rukách mapy... .

22 V Brazílii sa hovorí po portugalsky, angličtina vám pomôže len v hoteloch a turistických zariadeniach. So španielčinou sa už dohovoríte ľahšie, Brazílčania španielčine zväčša rozumejú, no odpovedia vám po portugalsky. Oba jazyky sú si podobné, žiaľ skôr v písanej podobe, výslovnosť je dosť odlišná. Ľahšie prežiť vám pomôžu aj drobné peniaze. Väčších bankoviek sa Brazílčania boja a za väčšie považujú všetko nad 20 realov- real je okolo pol dolára.

23 Rio Prehliadku môžete začať u viaduktu, po ktorom jazdí tramvaj. Pokiaľ máte chvíľu času , môžete sa touto tramvajou zviesť. Cestovné je pomerne nízke a bude to pre vás naozaj zážitok. Autá jazdia otvorené a pokiaľ nie ste v tramvaji a „visíte von“ , nemusíte dokonca platiť. Tramvaj šplhá malebnými uličkami do kopcou , kde sa stretávame s typickou brazílskou architektúrou a pohľad na mesto je úžasný. Asi v polovici cesty môžete vystúpiť a navštíviť múzeum dopravy. Tramvaje jazdia asi každých min. a pokiaľ sa vám niektoré miesto zapáči kľudne vystúpte. Na veľkom námestí sa nachádza Theatro Municipal. Pokiaľ sa budete pohybovať asi 500 m od tohto námestia , narazíte ešte na niekoľko pamiatok a zaujímavých stavieb. Prechádzkami po meste a odpočinkom pod palmami môžete príjemne stráviť deň a večer vyraziť do niektorého z mnohých miestnych podnikov.

24

25 Nápoje V krajine je produkovaných mnoho druhov destilátov. Čerstvo vytlačenú šťavu dostanete všade. Vitaminas sú husté šťavy z ovocia alebo zeleniny zmiešané s mliekom. Domáce pivo je vynikajúce. Káva sa podáva väčšinou s mliekom a cukrom . Brazílskym nápojom je Caipirinha . Sú to popučené citróny, hnedý cukor, Cachaca- whisky a rozbité vajíčko.

26

27 Jedlo Brazílska kuchyňa je so svojimi početnými regionálnymi spôsobmi prípravy jedál vskutku jedinečná. Niektoré z regionálnych kuchýň majú počiatky už v dobe otroctva. Zvyšky jedál a všetko čo sa dalo zohnať, sa pomiešalo s kokosovým mliekom a palmovým olejom. Medzi špeciality patrí Vatapá. Je s krabov, rybieho oleja, kokosového mlieka, chleba a ryži. Sarapatel je s pečene, sŕdc, paradajok, paprikových strukov, cibuli a omáčky. Ešte poznáme Caruru a Churrasco...

28

29 Futbal je celonárodnou vášňou.
Brazília vyhrala MS štyri krát.

30

31 Vypracovala Eugénia Bánovská


Stiahnuť ppt "Symbolika vlajky : Zelená a žltá farba na brazílskej vlajke sú farby kráľovského rodu Bragançovcov (cisár Pedro) a Habsburgovcov (cisárovná Leopoldina)."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google