Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

VEĽKÁ FATRA Z LIPTOVA LIPTOVSKÉ REVÚCE.

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "VEĽKÁ FATRA Z LIPTOVA LIPTOVSKÉ REVÚCE."— Prepis prezentácie:

1 VEĽKÁ FATRA Z LIPTOVA LIPTOVSKÉ REVÚCE

2 Mapa Liptova

3 MINULOSŤ V minulosti bolo Slovensko súčasťou Uhorska.
V 14. storočí sa vytvorila takzvaná Liptovská stolica (župa). Vo funkcii prvého liptovského župana bol začiatkom 14. storočia magister rytier Donč, pán hradu Likava. Erb Liptova

4 Veľká Fatra je rozľahlá. V severnej časti pohoria je pri Ružomberku
rekreačné stredisko Maliné Brdo. Neďaleko neho sa nachádza dedinka Vlkolínec. Najdlhšou dolinou je Ľubochnianská dolina. Aj vo Veľkej Fatre je národný park, žije tu murárik červenokrídly. Nachádzajú sa tu vodopády – Brankovský a Lúčanský.

5 Brankovský vodopád v Nízkych Tatrách a druhým najvyšším na Slovensku.
Výškou 55 m je najvyšším vodopádom v Nízkych Tatrách a druhým najvyšším na Slovensku.

6 LÚčanský vodopád padajúci do jazierok z okraja travertínovej terasy.
Kaskádovitý 12 metrov vysoký vodopád padajúci do jazierok z okraja travertínovej terasy.

7 Stredisko letných aj zimných športov
MaPA DONOVAL Stredisko letných aj zimných športov

8

9 Maliné Brdo – rekreačné stredisko

10 NAPAVF Vznik Národného parku Veľká Fatra NAPAVF: 2002
Najvyšším vrcholom Veľkej Fatry je Ostredok (1592m) Najdlhšia dolina je Ľubochnianska Ďalšie vrcholy sú: Zvolen (1402 m) Krížna (1574 m) - Ploská (1532 m) - Borišov (1510 m) Kľak (1394 m) Rakytov (1567 m) Tlstá (1373 m) Smrekovica (1485 m)

11 Ostredok (1592 m) - najvyšší vrchol VF
.

12 Tlstá, Ostrá, Ostredok, Čierny kameň

13 V Turčianskej kotline zrážky dosahujú do 800 mm.
Podnebie Vo Veľkej Fatre, podobne ako v iných vyšších pohoriach Slovenska, je klimatická charakteristika závislá od reliéfu a s ním súvisiacej nadmorskej výšky. Vyplýva to z relatívne malých horizontálnych vzdialenastí a veľkých výškových rozdielov, ktoré majú zásadný vplyv na teplotu, zrážky, silu a smer vetra a i. V mierne teplej oblasti leží úsek Turčianskej kotliny, dolina Váhu ako i najzápadnejší výbežok Liptovskej kotliny pri Ružomberku, ktorá je vlhká až veľmi vlhká s chladnou zimou. Prevažná časť pohoria patrí do chladnej klimatickej oblasti. V Turčianskej kotline zrážky dosahujú do 800 mm. Oproti tomu v Liptovskej kotline sú zrážky nižšie, i napriek vyššej nadmorskej výške, spôsobuje to zrážkový tieň Veľkej Fatry v prevládajúcom západnom prúdení.

14 KÚPELE ĽUBOCHŇA Národný endokrinologický
a diabetologický ústav n.o. v Ľubochni predstavuje v sieti slovenských zdravotníckych zariadení vysokošpecializovaný odborný ústav s celoštátnou pôsobnosťou, zameraný na diagnostiku a liečbu ochorení žliaz s vnútornou sekréciou – endokrinopatie (choroby štítnej žľazy, nadobličiek, hypofýzy, gonád a pod.) a diabetes mellitus (cukrovky).

15 Zaujímavosti Medzi najznámejšie doliny vo Veľkej Fatre patrí:
Ľubochnianska dolina (najdlhšia), Gaderská dolina, Blatnická dolina, Belianska dolina, Kantorská dolina, Jasenská dolina, Necpalská dolina, Žarnovická dolina, Bystrická dolina, Nižné Matejkovo a Vyšné Matejkovo. Najznámejšia jaskyňa je Harmanecká jaskyňa, ktorá je ako jediná prístupná verejnosti. Medzi najznámejšie jaskyne, ktoré nie sú prístupné verejnosti, patria: Mažarná jaskyňa, Jelenská jaskyňa, Dolná Túfna, Horná Túfna a Ľadová jaskyňa v Šípe.

16 Zaujímavosti Najkrajšie výhľadové vrcholy sú:
Rakytov, Krížna, Skalná Alpa, Lysec, Ostrá, Kľak a Šiprúň. Oblasť je populárna medzi turistami, predovšetkým kvôli peším túram. Neďaleko sa nachádza lokalita svetového kultúrneho dedičstva UNESCO, osada Vlkolínec. Po vstupe Slovenska do európskej únie bol NP Veľká Fatra zaradený medzi územia európskeho významu v sústave NATURA 2000.

17 Borišov (1510m) CHATA POD BORIŠOVOM

18 ŠÍP a osada PODŠÍP Atrakcie: - masívny skalnatý vrch Šíp
v národnej prírodnej rezervácií drevený kríž na Zadnom Šípe osada Podšíp s drevenicami

19 Ideme za pamiatkami Pohľad na prístupovú cestu do Vlkolinca.

20 VLKOLINEC - UNESCO Vlkolínec je podhorská osada,
miestna časť okresného mesta Ružomberok . Je pamiatkovou rezerváciou ľudovej architektúry  a ako pozoruhodne zachovaný sídelný celok, pozostávajúci z typických zrubových objektov charakteristického stredoeurópskeho typu, je od roku 1993 zapísaný do  Zoznamu Svetového dedičstva UNESCO. Osada predstavuje typ dedinského stredovekého sídla s drevenou architektúrou horských a podhorských oblastí, s nenarušenou zástavbou zrubových domov uprostred krajinárskeho zázemia tvoreného úzkymi pásikmi polí a pasienkov, zo severu chránená masívom  Sidorova (1 099 m n. m.). zrubová rumpálová studňa

21 VLKOLINEC Osada sa rozprestiera na južnom svahu jedného z výbežkov liptovskej časti hlavného hrebeňa Veľkej Fatry  v nadmorskej výške 718 metrov. Podľa dostupných záznamov sa vznik Vlkolínca, pôvodne osady drevorubačov a uhliarov, predpokladá medzi druhou polovicou 14. a prvou polovicou 15. storočia. Ako osada patriaca do chotára mesta Ružomberok bol súčasťou hradného panstva Likavského hradu. Tento stav pretrval až do polovice 20. storočia.

22 Ľubochnianska dolina najdlhšia dolina vo Veľkej Fatre

23 Murárik červonokrídly
„Nebeský anjelik“ MURÁRIK ČERVENOKRÍDLY (Tichodroma muraria) - operený skvost vápencových skál a azúrového neba - patrí k zvláštnym zjavom vo vtáčej ríši. Biotopom tohto fascinujúceho vtáčieho druhu sú vápencovo-dolomitové skalné steny vysoko v horách nad hornou hranicou lesa alebo skalné tiesňavy v dolinách. MURÁRIK ČERVENOKRÍDLY je stavbou tela dokonale prispôsobený životu v skúpom skalnom prostredí, kde žije vedno so zamatovým plesnivcom a fialkastým horcom. Ako jediný zástupca našej vtáčej ríše sa dokáže šplhať po strmých skalných stenách.

24 Mgr. Ľubomíra Šajgalová
Zdroje: ĎAKUJEM ZA POZORNOSŤ Mgr. Ľubomíra Šajgalová


Stiahnuť ppt "VEĽKÁ FATRA Z LIPTOVA LIPTOVSKÉ REVÚCE."

Podobné prezentácie


Reklamy od Google