Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Prezentácia sa nahráva. Prosím počkajte

Katarína Kvaková Katarína Krupová 2. D

Podobné prezentácie


Prezentácia na tému: "Katarína Kvaková Katarína Krupová 2. D"— Prepis prezentácie:

1 Katarína Kvaková Katarína Krupová 2. D
Cyklotrón vo Svete Katarína Kvaková Katarína Krupová 2. D

2 Cyklotrón Cyklotrón alebo cyklický vysokofrekvenčný urýchľovač je zariadenie, ktoré slúži na urýchľovanie nabitých častíc pomocou vysokofrekvenčného elektrického poľa. V zariadení je vytvorené silné magnetické pole, ktoré vedie častice po kruhových trajektóriach. Prvý funčný prototyp cyklotrónu postavil Ernest Orlando Lawrence v roku 1931.

3 CERN Európska organizácia pre jadrový výskum alebo Európska organizácia jadrového výskumu je európska organizácia pre základný a aplikovaný výskum najmä v oblasti časticovej fyziky. Známa je najmä tým, že vlastní Európske laboratórium pre časticovú fyziku/Európske laboratórium časticovej fyziky, ktoré je najväčším laboratóriom časticovej fyziky na svete a predstavuje špičku v oblasti výskumu najjemnejšej štruktúry hmoty. Nachádza sa na švajčiarsko - francúzskej hranici, severozápadne od mesta Ženeva. CERN vznikla 29. septembra 1954 dohodou dvanástich členských štátov. Dnes ich má CERN 20. Hlavnou funkciou CERN je prevádzka časticových urýchľovačov a ďalšej infraštruktúry potrebnej . CERN je známa pre výskum v oblasti fyziky vysokých energiíaj ako miesto vzniku siete World Wide Web.

4

5 Veľký hadrónový urýchľovač
Veľký hadrónový urýchľovač (Large Hadron Collider, LHC) je časticový urýchľovač, ktorý bol dostavaný v roku 2008 v rámci komplexu Európskej organizácie pre jadrový výskum - CERN. Je umiestnený v podzemí, v tuneli v tvare kruhu s obvodom 26,5 km, na území medzi pohorím Jura vo Francúzsku a Ženevským jazerom vo Švajčiarsku. Pôvodne v ňom bol umiestnený LEP - Veľký elektrón-pozitrónový urýchľovač. LHC bol spustený 10. septembra 2008.

6 LHC

7 Poloha Problémy so spustením
LHC je inštalovaný v kruhovom tuneli s obvodom 27 km v hĺbke m pod zemou.Zaujímavosťou je, že tunel nie je umiestnený vodorovne, ale má mierny sklon, pretože vtedajšie technológie neboli schopné zaistiť hĺbenie tunelu cez niektoré horniny. Tunel prechádza medzi hranicami Francúzska a Švajčiarska v štyroch miestach, avšak jeho väčšia časť leží vo Francúzsku. Napriek tomu, že je tunel pod zemou, na povrchu sa nachádzajú niektoré budovy umožňujúce jeho existenciu (napr. kompresory, ventilácia, chladiace zariadenia a ovládacia stanica). Problémy so spustením Pri septembrovom pokuse došlo k poruche jedného z magnetov a chladiaceho systému. Vedci boli nútení prevádzku na niekoľko mesiacov pozastaviť. Podľa vyšetrovania bolo príčinou poruchy chybné elektrické spojenie medzi dvoma magnetmi. Do systému sa v priebehu roka nabúrali aj počítačoví hackeri.

8 Ako funguje... Simulácia rozpadu Higgsovej častice po zrážke dvoch protónov LHC bude produkovať vyše než 20 zrážok na každých 200 miliárd častíc. Aj napriek tomu sa budú častice zväzku zrážať 30 miliónkrát za sekundu a LHC bude vytvárať 600 miliónov zrážok za sekundu. Pri rýchlostiach blízkych rýchlosti svetla urobí protón v LHC obehov tunela za sekundu. Zväzok bude mať možnosť obiehať dokola až 10 hodín a dosiahne dráhu väčšiu než 10 miliárd kilometrov - pre zrovnanie je to väčšia vzdialenosť ako cesta na planétu Neptún a späť.

9

10 Dík za pozornosť....:D


Stiahnuť ppt "Katarína Kvaková Katarína Krupová 2. D"

Podobné prezentácie


Reklamy od Google